StoryEditorOCM
PričeFilozofija marende

Na HRT-u se prikazuje serijal o Dalmatinskoj marendi, pogledajte kakvu spizu nude Sinj, Hvar, Imotski, Split, Supetar...

Piše SPIZA SD
22. listopada 2024. - 17:28

Na Hrvatskoj radioteleviziji, od 23. listopada s početkom u 15.20 sati na HTV 1, kreće emitiranje serijala “Dalmatinska marenda” kao nastavak istoimenog projekta Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije (TZ SDŽ) koja je glavni pokrovitelj serijala.O serijaluU osam epizoda serijala gledatelji će imati priliku putovati kroz Split, Kaštela, Jesenice, Makarsku, Brač, Hvar, Imotsku krajinu i Sinj te otkriti specijalitete karakteristične za svako od ovih mjesta.

image

H R T

Gastronomski običaji

Filozofija marende i dalmatinskih gastronomskih običaja prikazana je kroz živopisne likove, dugogodišnje ugostitelje i cijenjene kuhare, koji su nastojali što vjerodostonije objasniti pravo značenje marende, točnije približiti gledateljima da se marenda u Dalmaciji ne odnosi isključivo na obrok, već da simbolizira opušteni dalmatinski način života, uživanje u hrani, druženje s prijateljima i obitelji.Posebna pažnja u serijalu usmjerena je i na marendaška “jela na žlicu” koja su tijekom stoljeća othranila brojne dalmatinske obitelji, poput tripica, gregade, pašticade, tingula i slično.

image

H R T

Uz sama jela, naglašava se i važnost lokalnih namirnica s ovoga podneblja koja jelima daju autentičnost i prepoznatljivost. Prva epizoda serijala, koja se emitira sutra, prikazuje marendu u Starom Gradu na Hvaru, dok će se preostale epizode prikazivati u narednim danima - 24., 25., 29., 30. i 31. listopada u istom terminu, s početkom u 15.20 sati.

Aktivnosti projekta

Projekt “Dalmatinske marende” TZ SDŽ pokrenula je prije dvije godine s ciljem oživljavanja izvorne dalmatinske kuhinje i običaja koji se vežu uz tradicionalnu dalmatinsku marendu.

image

H R T

Jedan od ključnih koraka pri tome bio je uspostavljanje suradnje s ugostiteljskim objektima i OPG-ovima, čime se nastoji vratiti tradicionalna dalmatinska jela u restoransku ponudu kako bi svi posjetitelji mogli uživati u autentičnoj gastronomskoj ponudi. Projekt je promoviran na sajmu FESPO u Zürichu te na posebnim prezentacijama u Münchenu, Essenu, Sarajevu i Pragu, a uskoro će biti objavljena i kuharica Dalmatinske marende s tradicionalnim recepturama.

Također, pokrenut je ciklus edukacija za ugostitelje i sve dionike turizma, fokusiran na pripremu jela, posluživanje hrane i održive prakse, a do sada je više od 200 ugostitelja uspješno završilo edukaciju.

Pogledajte i trailere iz Imotske krajine, Makarske, Jesenica, Supetra, Splita, Kaštela, Hvara...

► https://vimeo.com/1019837807/4ad3c9393f?ts=0&share=copyEP02 

► https://vimeo.com/1019838072/122f6c69b9?ts=0&share=copyEP03 

► https://vimeo.com/1019838192/de24f36e17?ts=0&share=copyEP04 

► https://vimeo.com/1019838360/04983656be?ts=0&share=copyEP05 

► https://vimeo.com/1019838585/0ac56f2e36?ts=0&share=copyEP06 

► https://vimeo.com/1019838823/5c507e18c0?ts=0&share=copyEP07 

► https://vimeo.com/1019839048/e1942e9699?ts=0&share=copyEP08 

► https://vimeo.com/1019837807/4ad3c9393f?ts=0&share=copy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 17:35