StoryEditor
Showbiz‘MENOPAUZA‘

Gay ikona večeras stiže pred Splićane i otkriva nam: Majka me više ne zove Neno, nisam joj zamjerala, trebalo je vremena; Skrivanje je najstrašnije...

Piše Vinko Paić
18. siječnja 2020. - 14:02
Salome: 'U duši sam heteroseksualna žena otkad znam za sebe, takva sam se rodila...'Mare Milin

- Nisam bila jako dugo u najljepšem gradu u Hrvatskoj. Volim Split i ljude u tom gradu. Splićanke su najljepše žene, a bome ni Splićani nisu loši! Lipi grad i lipi ljudi!

Jako se veselim dolasku - kaže Salome (51), koja je uz Arijanu Čulinu, Karmelu Vukov Colić i Sanju Doležal jedna od zvijezda predstave “Menopauza”.

Ovaj uspješni mjuzikl dosad je u svijetu pogledalo više od 15 milijuna ljudi, a večeras će u njemu na Gripama imati priliku uživati i Splićani, baš kao i iduće subote, kad su na rasporedu čak dvije izvedbe, prva je u 18 sati, a druga u 20.30.

Četiri žene koje se upoznaju u trgovačkom centru, na odjelu donjeg rublja, na rasprodaji, nemaju ništa zajedničko osim jednoga crnog grudnjaka, gubitka memorije, noćnog znojenja, premalo seksa i previše seksa...

Ova urnebesna glazbena parodija uključuje poznate glazbene hitove iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina te na duhovit, iskren i autentičan način progovara o svim problemima s kojima se žene suočavaju u srednjoj životnoj dobi.

image
Salome u predstavi 'Menopauza' igra uz Karmelu Vukov Colić, Sanju Doležal i Arijanu Čulinu
Bojan Zibar

– Glumim zvijezdu reality showa koja se plaši starenja i ima puno mlađeg muškarca uz sebe. Preokupirana je svojom ljepotom i plastičnom kirurgijom jer je prakticira da ostane u formi. Plaši se i ljuta je na mlađe djevojke koje joj kradu kruh - govori Salome, koja već godinama živi u Sloveniji.

Rodila se na Rabu u tijelu muškarca kojem je ime bilo Nenad, a u vremenima kad je to bila društvena tabu tamu ona se nikad nije libila govoriti otvoreno o svemu, pa makar nailazila na lavinu osuda i uvreda.

Prije devet godina ova balkanska gay ikona u Beogradu je promijenila spol i napokon postala žena, o čemu je maštala još od ranog djetinjstva. Napokon je prestala bili žena zarobljena u muškom tijelu, čime je s leđa skinula veliki teret i počela disati lakše. Slobodnije.

Bitnije je biti dobar čovjek

Prva ste osoba na ovim prostorima koja je progovorila o svojoj transseksualnosti i kasnije promjeni spola. Je li vam bilo teško ogoliti dušu u javnosti?

- Apsolutno mi nije žao jer se nadam da sam ohrabrila mlađe generacije koje dolaze i rođene su kao transrodne osobe. Osjećam se kao i svaka druga biološka žena, imam srce, dušu i naravno razum koji me je doveo do toga da sam našla svoju sreću.

Presretna sam što sam bila toliko hrabra i jaka da se borim za bilo kakvu različitost u našem društvu. Živi i pusti druge živjeti jer nitko na svijetu nije po istom kalupu. Skrivanje je za mene jednako prestrašeno zarobljenoj duši.

Bitnije je biti dobar čovjek, da pomažemo jedni drugima, zagrlimo nekoga kad mu to treba i nađemo lijepe riječi, nego tko s kim spava i kakve je seksualne orijentacije.

S obzirom na to da je Hrvatska poprilično konzervativna zemlja, kako su vas ljudi prihvatili?

- Tko kaže da je konzervativna? Mislim da su to pojedinci kojih ima u svakoj državi. Oko mene su samo ljubazni i pristojni ljudi, nisam nikad imala u Zagrebu problema. Pa kome bih ja smetala? Drago mi je da sam se vratila raditi u svoju domovinu i poseban je to osjećaj.

Sudeći po aplauzu koji dobijem, nisam primijetila da me doma ne vole. Počela sam jako rano svoju karijeru i tada su bila druga vremena. No, tko sam ja da ikome sudim? Otišla sam iz države jer sam u Sloveniji vidjela veću mogućnost za svoj uspjeh.

Danas je 2020. godina i svijet se mijenja, dolaze nove generacije koje ipak imaju veću mogućnost doznati kako postoje transrodne osobe.

Što mislite imaju li Splićani razumijevanja za osobe koje su promijenile spol?

- A ne znam... Kad god sam bila u Splitu, imala sam samo lijepa iskustva. Vjerujem da su još uvijek isti, možda se grad promijenio, ali duša je ista.

Živi i pusti živjeti je moj moto! Svijet nije bijeli i crni, pun je različitih boja. Tako i ljudi. Svi smo mi različiti i unikat. Morali bismo slušati svoje srce. I vjerujte mi da bi onda bilo više razumijevanja za sve.

U kojem vam je trenutku života bilo najteže?

- Vjerojatno većina ima isti problem tako da ne vidim da bih bila izuzetak. Strah za egzistenciju i kako preživjeti u svijetu sama. Živim bez roditelja već 30 godina, nema blagdana kod mame i njezine pomoći.

Bila sam i gladna i žedna, tako da znam jako dobro kako je kad nemaš majku uz sebe.

Mami je bilo jako teško

Zove li vas majka još Neno?

Zove me Salome. I ne zamjeram joj što je trebalo proći vrijeme da me počne tako oslovljavati. Ipak je ona rodila sina, vjerujte mi da joj nije bilo lako. Ja ju breskrajno volim jer samo jedna je majka.

Svojedobno ste služili i vojsku. Čitao sam kako ste imali jedan zanimljiv susret upravo u Splitu s bivšim kolegom vojnikom kad vas je prepoznao i rekao da ste skupa bili u vojsci.

- Jesam, sreli smo se na jednom tulumu i bilo ga je baš lijepo vidjeti. Pa tko kaže da mi žene nismo za vojsku? Išla sam tamo isključivo zbog svoje majke, a nisam htjela dati gušta ni ljudima da pričaju kako sam nesposobna za vojsku. To je moja najgore iskustvo u životu, nije mi bilo nimalo ugodno.

U kojem ste trenutku znali da želite biti žena i da vas privlače muškarci?

- U duši sam heteroseksualna žena otkad znam za sebe, takva sam se rodila. Kao djetetu teško mi je bilo shvatiti da ne mogu nositi haljine i imati dugu kosu kao sve cure. Voljela sam pomagati mami oko ženskih poslova, pogotovo kuhati.

image
'U vojsku sam išla isključivo zbog svoje majke, a nisam htjela dati gušta ni ljudima da pričaju...'
Nina Žnideršič

Je li teško biti žena u današnje vrijeme?

- Jest. Žena danas ide na posao, a kad dođe doma, opet je na poslu. Više rade od muškaraca i jako su bitne za odgoj djece. Zato moj veliki naklon svim majkama ovog svijeta. To pak ne znači da muškarci ne rade, ali mi smo žene jače u tome.

Živimo u muškom svijetu i one nemaju iste mogućnosti. Kad bi žene vladale svijetom, vjerujem da bi svijet bio puno ljepši.

Zbog hormonalne terapije i vi na neki način prolazite jednu vrstu menopauze. Kako to izgleda?

- Pa balansiram s hormonima tako da moram reći da se osjećam dobro. Promijenila sam se i nisam više toliko divlja. Sad sam smirenija, pametnija i mudrija. Volim sebe i život, a to je najvažnije!

Imate li dečka?

- Sama sam i tako mi trenutno najbolje odgovara. Navikla sam biti sama, što ne znači da bih nekome rekla “ne” kad bi se pojavio onaj pravi. Vjerujem u ljubav i da ću jednog dana sresti svoju srodnu dušu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 13:28