StoryEditorOCM
Showbiztužna vijest

U 56. godini preminula je irska glazbenica Sinead O‘Connor, evo i njenih posljednih riječi na Twitteru

Piše SCENA SD
26. srpnja 2023. - 19:53

Sinead O‘Connor umrla je u 56. godini, objavio je Daily Mail.  Irska pjevačica postala je svjetska zvijezda 1990. svojom legendarnom obradom Princeove pjesme "Nothing Compares 2 U". 

Detalji o smrti pjevačice zasad nisu poznati, a nije poznat niti uzrok smrti.

Glazbenica je prije 10 dana na svom Twitteru podijelila fotografiju s pokojnim sinom uz potresne riječi. ‘Od onda živim kao mrtvac. Bio je ljubav mog života, svjetlost moje duše. Bili smo dvije polovice jedne duše. On je bio jedina osoba koja me bezuvjetno voljela. Izgubljena sam bez njega‘, napisala je tada.

Godinama se borila sa psihičkim problemima o kojima je otvoreno govorila u javnosti.

Krajem 2020. godine objavila je da otkazuje sve koncerte i da uzima veliku pauzu kako bi provela neko vrijeme na klinici za odvikavanje. Istaknula je da je bila ovisna o marihuani, ali da je eksperimentirala i s težim drogama.

Glazbenica, koja je promijenila ime u Shuhada‘ Sadaqat 2018. kada je prešla na islam, rekla je tada da je islam ‘svjetlo njezina života.

O‘Connor je bila i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često su izazivali kontroverze u Irskoj i svijetu. Posebice su poznati njezini javni istupi protiv Vatikana, kao kada je 1992. u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju Ivana Pavla II. te kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika.

Tijekom karijere O‘Connor je surađivala s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim dobrotvornim koncertima.

Rođena u Dublinu

O‘Connor je rođena 8. prosinca 1966. u Dublinu. Jedno je od petero djece Jacka i Marie O‘Connor. Njezin brat Joseph O‘Connor danas je ugledni romanopisac. Jack i Marie, koji su vrlo rano ušli u brak, vodili su problematičnu vezu, što je rezultiralo prekidom kad je O‘Connor imala samo 8 godina.

Troje starije djece otišlo je živjeti s majkom, gdje su, kako O‘Connor tvrdi, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju.

Godine 1979. O‘Connor je napustila majku i otišla živjeti s ocem i njegovom novom suprugom. Od 15. godine školovala se u Grianán Training Centre kojeg su vodile Sestre milosrdnice. O‘Connor je tu na neki način i napredovala, pogotovo u pisanju i glazbi, ali se često bunila protiv nametnutog konformizma.

Jedna od volonterki u Griananu bila je sestra Paula Byrnea, bubnjara u glazbenom sastavu In Tua Nua.

Čula je O‘Connor kako pjeva "Evergreen" Barbre Streisand te je odmah prepoznala njezin talent.

O‘Connor je sa sastavom snimila pjesmu "Take My Hand", ali su članovi sastava smatrali da je ipak premlada da bi im se priključila (tada je imala samo 15 godina). Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford (Newtown School) gdje je O‘Connor razvijala svoj talent uz pomoć i podršku nastavnika irskog jezika, Josepha Falveyja.

Snimila je četiri demo pjesme, među kojima su dvije koje je sama napisala. Te će se pjesme kasnije pojaviti na njezinom prvom albumu.

Preminuo joj sin

Sin poznate irske glazbenice Sinéad O‘Connor preminuo je u dobi od 17 godina početkom siječnja 2022. godine, dva dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

Glazbenica je tada tu vijest podijelila na društvenim mrežama, napisavši da je "odlučio prekinuti svoju ovozemaljsku borbu" te apelirala da "nitko ne slijedi njegov primjer".

"Moj prekrasni sin, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, samo svjetlo mog života, odlučio je danas prekinuti svoju ovozemaljsku borbu i sada je s Bogom.

Neka počiva u miru i neka nitko ne slijedi njegov primjer. Moja beba. Jako te volim. Molim vas, budite mirni", napisala je Sinéad O‘Connor na Twitteru u ranim jutarnjim satima,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 00:52