StoryEditorOCM
ShowbizSVIMA NEPREŽALJENA

Šok i tuga: prije 32 godine prestalo je kucati srce Đurđice Barlović. Dujmić otkrio jezivu podudarnost koja se zbila

Piše SCENA SD
26. kolovoza 2024. - 19:29

Prošle su točno 32 godine od iznenadne smrti nezaboravne Đurđice Barlović, Splićanke i prve pjevačice Novih fosila, jednog od najljepših vokala koji se pamti na ovim prostorima.

Đurđica je imala samo 42 godine kad je preminula od posljedica infarkta. Tog kobnog 26. kolovoza 1992. godine na Pagu joj je pozlilo na plaži dok se kupala s obitelji. Suprug Ivan je s njom odjurio u bolnicu, no uslijedio je drugi infarkt, koji ju je odnio od njezine voljene obitelji koja joj je bila sve na svijetu.

I od njezine publike, koja ju obožavala, pjevački izuzetno respektirala, pa ne čudi što spomen njezina i danas izaziva toliko emocija.

Da je Rajko Dujmić, osnivač Novih fosila, njezin nekadašnji kolega iz benda, živ, možda bi na današnji dan ponovio ovu svoju rečenicu:

– Tog dana kada je umrla, vjerovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vijest… – rekao je tada utučeni Rajko.

Iako ju je uspješno zamijenila Sanja Doležal, mnogi fanovi Fosila uvijek su s nostalgijom govorili o Đurđičinu pečatu unesenom u koloplet izvanvremenskih hitova.


“Da te ne volim”, “Neka vali gingolaju svoje barke”, “Sanjaj me”, “Najdraže moje”, “Šuti, moj dječače plavi”, “Zbogom...”, “Saša”, “Plava košulja”, “Hoću li znati”, “Tonka”, “Ključ ispod otirača, “Sklopi oči”, “Tajna”, “Čuješ li me, jel ti drago”, “Reci mi tiho, tiho”, “Ne budi me, mati’’... samo su neki od njih.

Đurđica je od malih nogu bila naklonjena glazbi. Prvi je nastup imala već s 13 godina, a njezin talent i specifičan vokal zamijetio je i splitski skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović. Postala je članica splitskog VIS-a “Batali”, nakon čega odlazi u Zagreb.

Kad je postala članicom Novih Fosila, postala je zvijezda. Fosili su vrlo brzo postali jedan od najpopularnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije. Svaki njihov nastup za publiku je bio ekstaza, turneje su se redale...


Đurđica se nosila sa svime godinama, ali, nakon što se udala i postala majka dvoje djece, umorila se od takvog tempa. Godine 1983. izlazi iz grupe iodlučuje se na samostalnu karijeru, računajući da će tako moći bolje kontrolirati omjer posla i privatnoga života.

‘Obitelj joj je bila važnija od novca‘

– Đurđica je otišla od nas jer je željela srediti svoj obiteljski život, mi smo radili urnebesnim tempom. Njoj je obitelj bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a s druge strane, ona je isto tako bila vrhunska pjevačica. Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije pukao glas – ispričao je svojevremeno Dujmić.

image
Obiteljski album

U razgovoru koji je svojedobno dao za Slobodnu Dalmaciju, Đurđicin sin Hrvoje Barlović rekao je da bi ona, vraćajući se kući nakon nastupa, odmah bila samo mama i supruga.

Iza sebe je, iznendnim odlaskom, ostavila neutješnog supruga Ivana i dva sina, Hrvoja i Bornu, obitelj s kojom je živjela u stanu na Jarunu.

– Bila je Splićanka, u Splitu joj i danas živi obitelj, odgojena je tradicionalno dalmatinski, vukla je te vrijednosti. Đurđicom Barlović postajala bi samo vikendima kad je nastupala. Nije hodala po kući i pjevala “Najdraže moje”... - ispričao je našoj novinarki njen sin Hrvoje, sjećajući se svoje voljene i, kako je otkrio, sposobne mame.

"Sama je mijenjala plinsku bocu, puknutu automobilsku gumu. Uzela bi dizalicu i sredila stvar" - prisjetio se njen sin Hrvoje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 17:09