StoryEditorOCM
ShowbizBalada

Poslušajte pjesmu koja ‘miriše‘ na one davne, dalmatinske balade: napisali je Fiamengo i Tambača

Piše Milena Budimir
3. kolovoza 2024. - 12:31

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Splitskog festivala Saša Jakelić predstavio je pjesmu s kojom će krajem kolovoza nastupiti u Šibeniku, na Dalmatinskoj šansoni.

"Da te jubin, da te prosin" naziv je balade koja "miriše" na one davne pjesme koje su nas obarale s nogu, kroz nju teče punokrvna Dalmacija, čuti se i more i vino i melankolija i ljubav. Prava je to poslastica za ljubitelje našeg melosa.

image
Josko Supic/Cropix

A gdje ćeš bolje preporuke do li činjenice kako su pjesmu napisali autori Duško Tambača i Jakša Fiamengo. U ovom glazbenom biseru melodija i tekst skladno se isprepliću, stvarajući sliku Dalmacije kakve se stari sjećaju, za kojom mladi žude. Tu je i Jakelićev emotivni vokal koji dodatno naglašava atmosferu. Jakelić je predstavio i video spot koji je režirao Max Hozić, snimljena je radnja na prekrasnim lokacijama u Blatu i Prigradici na otoku Korčuli. Spot prati priču dvoje mladih glumaca, Sare Krmpotić i Matije Pijevića, čiji likovi dočaravaju ljepotu mladenačke ljubavi.

- Prije više od dvadeset godina, sada pokojni Duško i Jakša, poklonili su mu ovu pjesmu. Iako sam tada snimija demo verziju s klapom Šufit, pjesma nikada nije bila izdana kao singl. Prije dvi godine slučajno san naletija na originalni tekst pisme i predložija Dušku da opet radimo na njoj. On je oduševljeno prista pa smo se tako Roko Čekalović i ja uvatili aranžiranja i sviranja. Roko je izvanredno orkestrira, a uz pomoć Tea Turka iz klape Šufit nas dvojica smo otpivali i klapu. Antoinette Besak je odsvirala violine, a Max je snimija najvedriji spot u mojoj diskografiji pun sunca i sriće. Na žalost uz Jakšu koji nas je napustija prije šest godina, od ove godine ni Duško Tambača nije sa nama, ali san prisritan da je čuja finalnu verziju i da će se ispunit njegova želja da se pisma izvede na Šansoni u njegovon Šibeniku - kazao nam je Saša.

image
Josko Supic/Cropix

Zanimljivo je kako pjesma prošle godine nije prošla na natječaju za lanjske Šansone, no ove godine je tu gdje treba biti. Baš kao i ovogodišnja pobjednica "Bez tvog tila", koja je dobila najviše glasova i publike i žirija Splitskog festivala, a svega 365 dana ranije je - nisu htjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 12:53