StoryEditor
Putovanjaadrian

‘Mozart‘ je smješten na elitnoj lokaciji u centru Opatije i virtuoz je među hotelima, a njegovi se vlasnici drže osnovnih i jednostavnih principa

9. kolovoza 2020. - 10:23
Hotel 'Mozart' i vlasnik Abi Shalabi.Matija Djanješić/HANZA MEDIA

Crkva svetog Jakova, koja se prvi put spominje još 1453., u neku ruku je ishodišna točka, odnosno najznačajnija građevina Opatije – uz nju je usko vezan benediktinski samostan po kojem je taj kvarnerski gradić i dobio ime, a oko nje formiralo se ribarsko naselje, koje je još u 19. stoljeću transformirano u kolijevku hrvatskog turizma.

Na Opatiju je tada bacila oko austro-ugarska elita koja je ovdje vidjela priliku da na teritoriju svoje monarhije izgradi pandan francuskoj Nici. Sve je počelo 1844., kada je Iginio Scarpa u Opatiji izgradio prvi ljetnikovac, poznat kao "Villa Angiolina", u koji su dolazile mnoge slavne povijesne ličnosti, među ostalima i austro-ugarski car Franjo Josip, carica Marija Ana te ban Josip Jelačić.

Na prvi će hotel, današnji "Kvarner", Opatija pričekati 40 godina, a 1889. službeno će biti proglašena klimatskim lječilištem, što je u to vrijeme bila izuzetno popularna turistička kategorija. Samo pet godina kasnije, 1894., sestre Francisca i Antonia, rodom Pošćić Oršić, a udajom Jurković, odnosno Kompanjet, od građevinara Giovannija Skerla naručile su podizanje kuće identične susjednoj vili "Opatija", odnosno "Abbazia", u vlasništvu njihova brata Feliksa.

Jurkovići su inače bili među najaktivnijim narodnjačkim rodovima i osnivačima društva Zora, a potomak Kompanjetovih, Zoran, bio je rektor riječkog Sveučilišta i književnik. Kuća, nazvana "Villa Istria", poslovala je kao pansion da bi kasnije prerasla u hotel te promijenila ime u današnji "Mozart", koji je postao jedan od prepoznatljivih opatijskih simbola.

Pravi biser

Hotel "Mozart" smješten je na elitnoj lokaciji u strogom centru Opatije, uz samu Slatinu, u neposrednoj blizini mora i poznatog šetališta Lungomare, a zahvaljujući obnovama i redovitom održavanju, taj mali biser opatijskog hotelijerstva i danas izgleda jednako svježe kao prije više od sto godina, neizostavni je dio opatijske vizure i šarma koji "Stara dama" hrvatskog turizma emitira.

Jedan od prvih hrvatskih hotela s pet zvjezdica ima dugu i zanimljivu povijest – nakon sestara Pošćić, 1911. tadašnju "Vilu Istria" naslijedila je Franciskina kći Justina, udana za natporučnika austro-ugarske vojske Amadea Kopanija. Ona je vilu, koja je neko vrijeme bila depandansa pansiona "Hausner", lociranog na mjestu današnjeg hotela "Milenij", nadogradila do današnjih hotelskih gabarita, a između dva svjetska rata, objekt je bio u vlasništvu Mađara Franje Sterka, koji ga je preimenovao u hotel "Eden".

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata, u zgradi je kraće vrijeme smještena komanda Jugoslavenske armije, potom dječji dom, a od 1960., kada je Jugoslavija odlučila pokrenuti turizam na Jadranu, objektu se vraća prvobitna turistička funkcija i nadjenuto mu novo ime, hotel "Esplanade".

Hotel je 1994. godine kupio karizmatični Veljko Barbijeri, partizan, prvoborac i turistički vizionar, zapovjednik minolovca, dobitnik posebnog Ordena za hrabrost, čovjek koji je 1948. uručio štafetu mladosti Josipu Brozu Titu da bi kasnije osnovao ACI i njegovih 20-ak marina diljem Jadrana, otvorivši eru nautičkog turizma na Jadranu.

Barbieri je i s ovom akvizicijom imao viziju koju je uspješno realizirao – hotel je temeljito renovirao, vrativši mu stari, austro-ugarski sjaj i šarm te promijenivši ime u ovo koje i danas nosi, "Mozart".

No, poslovanje hotela pratile su i potresale velike vlasničke i financijske peripetije koje su okončane tek 2006., kada objekt kupuje obitelj Shalabi. Supružnici Mira i Abi Shalabi "Mozarta" su još jednom obnovili i 2007. otvorili moderni wellness kompleks koji je u isto vrijeme odgovarao potrebama turista u 21. stoljeću, ali istovremeno i zazivao K und K ugođaj stare Opatije iz vremena Franje Josipa i gostiju iz redova europske aristokracije.

Uz novu vlasničku strukturu veže se još jedan kuriozitet – Abi Shalabi tast je Ivana Ljubičića, jednog od najboljih hrvatskih tenisača svih vremena koji je, inače, prvi put u Opatiju stigao kao jedan od mnogobrojnih izbjeglica u vrijeme Domovinskog rata.

Dostojan povijesti

Vizija koju Abi Shalabi dosljedno slijedi jest da je hotel "Mozart" dostojan Opatije i onoga što Opatija predstavlja za hrvatski turizam.

Drugačije, kako on ističe, niti ne može biti, jer i taj objekt i taj grad to od njih zahtijevaju. "Mozart" je već više od stotinu godina kulisa za razglednice, a danas je kulisa za brojne selfije i fotografije koje turisti redovito "okidaju" ispred tog objekta.

Uz redovita ulaganja na godišnjoj razini, vlasnici "Mozarta" drže se osnovnog i u biti vrlo jednostavnog principa – da ljudi koji dolaze znaju što ih čeka, da imaju stalne zaposlenike koji tu već godinama rade i na dobrom su glasu, da ih gosti vole i poznaju te da se vraćaju svake godine.

Zgrada hotela je inače spomenik kulture, a arhitektura je nadahnuta secesijom. Na tek nekoliko koraka od gradske plaže i poznate šetnice Lungomare, "Mozart" je boutique hotel s 5 zvjezdica, a gostima je na raspolaganju 26 prostranih dvokrevetnih soba i tri hotelska apartmana. Svaka od soba na svoj način dočarava sjaj i raskoš prošlog i pretprošlog stoljeća, kombinirajući ga s kompletnim komforom koji pruža moderno doba.

Kako navode u "Mozartu", ljubitelje starina u pojedinim sobama ​očarat će namještaj koji je star više od 200 godina. Većinu gostiju tradicionalno čine Austrijanci, Nijemci, Slovenci i Talijani, a posljednjih se godina otvaraju i Kina, Rusija te jugoistočna Azija. U "Mozart", naravno, dolaze i domaći gosti koje žele osjetiti dašak K und K luksuza.

"Mozart" je zamišljen i funkcionira kao mjesto koje svojim gostima nastoji ugoditi i razmaziti ih na sve moguće načine, u wellness centru i kozmetičkom studiju, u japanskoj kupelji, na vrtnoj terasi koja nudi mir, tišinu i ptičji pjev usred gradske vreve, s kolačićima pripremljenima po 200 godina starim originalnim receptima s bečkog dvora, u piano baru...

Svaka od 26 soba, kao i dva apartmana te rezidencijalni apartman, imaju prekrasan pogled, prostrane su i prozračne te opremljene secesijskim namještajem. Rezidencijalni apartman, nazvan Sissy, je kruna njihove ponude. Sastoji se od dnevne i spavaće sobe u kojoj je krevet s baldahinom, velike kupaonice s hidro-masažnom kadom, manje kupaonice te velike terase koja se proteže na dvije strane hotela cijelom dužinom apartmana, a po potrebi se može povezati s još jednom dvokrevetnom sobom. Taj je apartman, kako navode u "Mozartu", ugostio čitav niz slavnih gostiju najprobirljivijeg ukusa.

U svakom slučaju, "Mozart" je, na neki način, vremeplov u doba klimatskih lječilišta, dama i gospode u kočijama, sa šeširima i suncobranima, te prozor u svijet carske i kraljevske elite koja je postavila temelje današnje srednje i istočne Europe.

Opatija - počeci


Sve je počelo 1844., kada je Iginio Scarpa u Opatiji izgradio prvi ljetnikovac, poznat kao 'Villa Angiolina', u koji su dolazile mnoge slavne povijesne ličnosti, među ostalima i austro-ugarski car Franjo Josip, carica Marija Ana te ban Josip Jelačić. Na prvi će hotel, današnji 'Kvarner', Opatija pričekati 40 godina, a 1889. službeno će biti proglašena klimatskim lječilištem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 11:07