StoryEditorOCM
Prostorija400 GODINA PONOSA

U Kate nema bazena, a ima duše: Kuća Godinj je ostavština mog pokojnog Vice, rekao je da sve prodam, samo da nju čuvam

Piše Dada Batinić
21. ožujka 2023. - 15:56
Kuća Godinj (lijevo) i vlasnica Anđelka Pavlinović koja je sa sestrom Silvom vratila starim predmetima sjajIvan Perkušić

Kuća Godinj nema saunu i teretanu koje će vaš odmor učiniti aktivnijim, niti ima bazen na čiji biste rub naslonili rashlađeni koktel.

Fotografije ne govore tisuću riječi, već zašute pred autentičnom ljepotom sela čije ime se krije u nazivu kuće.

Dolaskom u (Veliki) Godinj, pristajete ući u vremeplov koji će vas odvesti u prošla stoljeća, jer ovaj zaselak u vrgoračkoj općini star je više od 400 godina i spada u kulturno dobro Republike Hrvatske.

– Kuća je ostavština moga supruga Vice i gradili smo je skupa, on više, a ja manje, u razdoblju od dvadesetak godina. U selu se od 2008. godine ništa ne smije raditi bez suglasnosti konzervatora, a mi smo kuću završili prije negoli je Godinj postao dio Parka prirode Biokovo.

Kuća je napravljena od kamena koji smo donosili s Blata na Cetini, a nedugo prije smrti suprug je rekao da sve mogu prodati, samo da mu čuvam Godinj. Da to i nije rekao, postupila bih isto jer za mene je ta kuća mir, ponos i uspomena na ljude koji više nisu tu.

image
Ivan Perkušić

Sretna sam kad mogu ugostiti osobe koje su Godinj odabrale kao destinaciju jer vjerujem da ovdje nitko ne dolazi slučajno – kaže Anđelka Pavlinović, čiju kuću okružuju vrtovi prepuni mirisnih ruža, lavande i ružmarina, a čak i jedan eukaliptus cvate u Godinju.

Buđenje uz pjev ptica

Pri ulasku u kuću osvojit će vas miris cvijeća koje nenametljivo i koloritno upotpunjuje prostorije. Kameni zidovi zadržavaju svježinu ljeti i toplinu zimi, a pastelni retro stil interijera isprepleće se s modernim i udobnim komadima namještaja.

Najstariji predmet u kući je škrinja koju je Vicina majka Kate donijela 1948. u dotu i koja Anđelki posebno znači jer je Vicina majka umrla pola sata nakon poroda, te je svaka uspomena na nju dragocjena. Tu je i ručna “singerica” stara više od 200 godina, a natpis Vila Kate urezan je u kamenu iznad ulaznih vrata. Sraz modernog i tradicionalnog sraz je života i prolaznosti same.

image
Ivan Perkušić

Zavjese, stolnjake i prekrivače Anđelka je kukičala i vezla sama, a uz pomoć svoje sestre Silve obični uporabni predmeti, poput vješalica ili komada namještaja, zahvaljujući “decoupage” tehnici, pretvorili su se u floralni vatromet boja.

Jorgan za noć

Prvi detalj koji privlači pozornost odmah nakon ulaska u interijer jesu grubi, “nedovršeni” zidovi. Oni ostavljaju dojam starih zaboravljenih vremena, a mnoštvo cvijeća vraća vas u sadašnji trenutak u kojem svim svojim osjetilima doživljavate i upijate prostor u kojem se nalazite.

Dvije kupaonice koje su smještene u prostranim spavaćim sobama odaju dojam jednostavnosti, ali svugdje ćete otkriti poneki detalj ili makar cvijet koji će vas iznenaditi svojom mikrolokacijom. Kuća je prepuna simpatičnih i šarmantnih ideja i rješenja koja nisu skupa, a najviše čuđenja kod gostiju izazivaju prekrivači na krevetu s baldehinom.

image
Ivan Perkušić

Usred ljeta, dnevne temperature u Godinju prelaze 35 Celzijevih stupnjeva, ali noći su svježe pa nekim posjetiteljima i jorgan dobro dođe. Sudeći po zadovoljnim komentarima gostiju, neprocjenjiv je užitak probuditi se u zoru uz neometan pjev ptica, radujući se novom danu.

Dolazak k sebi

– Moje goste na dolasku dočeka domaći sir, pršut i kruh, kao i domaća kujundžuša, a sve je posluženo iz tanjura i zdjela koje sam donijela u dotu. Tijekom godine sadim razno povrće, što je gostima također na raspolaganju. Kad sami uberu pamidor ili pomognu oko održavanja vrta, sretni su i zadovoljni.

Mnogi se vraćaju, što me ne čudi jer i sama ovdje volim provoditi vrijeme. Napravili smo i roštilj u vrtu, a pogled na padine Biokova je impresivan pa mnogi naši gosti radije ostaju u selu negoli idu na more – kaže Anđelka.

image
Ivan Perkušić

Nije samo kuća Godinj mjesto u kojem možete naći zaklon od buke i stresa; jednom kad dođete “kod Kate”, cijelo selo postaje vaš dom. Četiri psa, desetak mačaka, dvije koze i ovce (o kojima skrbi prva i jedina susjeda Nada Pavlinović) veselit će se vašem dolasku.

Stare i napuštene kamene kuće pozvat će vas k sebi, a jednom kad odete iz Godinja, shvatit ćete da zapravo i niste došli u selo, već k sebi. I zato ćete (mu) se uvijek rado iznova vraćati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 03:20