StoryEditor
Prostorijaone vole hladnoću

Posadite ciklame, uljepšat će vam zimu, lako je možete zasaditi sami. Donosimo savjete gdje je smjestiti i kako je sačuvati za iduću godinu

Piše dr.sc. Marin Kukoč, dipl. ing. agr. posadisam.com
23. studenog 2020. - 20:17
Shutterstock

U sumornom jesensko-zimskom razdoblju prava je blagodat uživati u cvatnji onih nekoliko vrsta kojima je upravo sad razdoblje pune cvatnje. Jedna od njih je sigurno ciklama, biljka neobičnog oblika cvijeta, najčešće u uzgoju kao sobna biljka, iako su dobro poznati i njezini vrtni rođaci, kojima ni studen ne može naštetiti.

Uzgoj u kući

Sobne su ciklame sigurno jedan od najljepših ukrasa naših domova. Sve kultivirane sorte potječu od vrste C. persicum, od koje su brojnim križanjima dobivene razne sorte koje se međusobno razlikuju u obliku i boji lista, boji cvijeta, visini biljke. Listovi su srcolikog oblika, zeleni sa srebrnkastim šarama po sebi, a boja cvijeta varira od bijele, ružičaste, crvene i boje vina. Postoje i dvobojne sorte.

Ako planirate kupiti ciklamu, u trgovini obratite pozornost na nekoliko detalja. Uvijek birajte lončanicu zdravih, dobro razvijenih listova, na kojima se ne primjećuju znakovi oštećenja, bilo mehaničkih ili onih od bolesti i štetnika. Iako mnogima za oko zapnu rascvjetali primjerci, ipak je bolje birati one kod kojih je tek nekoliko otvorenih cvjetova, ali zato imaju mnoštvo pupova.

Gdje smjestiti ciklamu?

U prostorijama gdje je temperatura zraka visoka, ciklami svakako nije mjesto. U kombinaciji sa suhim zrakom vrlo brzo će propasti.

Idealan smještaj pružit ćete joj u negrijanoj prostoriji pri temperaturi od 10 do 12, maksimalno 16 Celzijevih stupnjeva. Kako zbog ciklame tijekom zime u kući ne biste morali boraviti u kaputima, smjestite je između dvaju prozora, gdje će, osim optimalne temperature, imati i dosta svjetla.

image
Shutterstock

Svjetlo je nužno za uspješan uzgoj, ali svakako izbjegavajte položaje s dosta direktnog sunca.

Tijekom razdoblja cvatnje osigurajte ciklami primjerenu vlažnost. Redovito zalijevajte održavajući supstrat stalno vlažnim, naročito u grijanim prostorima. Kod zalijevanja koristite odstajalu vodu sobne temperature iz koje je ishlapio klor, a kamenac se nataložio na dnu posude.

Ciklamu jednom u dva tjedna prihranite tekućim gnojivima koja se koriste za prihranjivanje cvatućih sobnih biljaka. Pazite i na redovito otkidanje ocvalih cvjetova kako bi se spriječila tvorba sjemena i nepotrebno iscrpljivanje cijele biljke. Uvele cvjetove ne čupajte, nego ih odrežite škarama, što bliže gomolju.

Sačuvajte biljku za sljedeću godinu

Iako je cijena ovih lončanica niska, i svake je godine najjednostavnije kupiti novu biljku, vjerujem kako će mnogi ipak pokušati sačuvati biljku za sljedeću sezonu.

Postupak je jednostavan.

Nakon što biljka ocvate, postupno smanjujte zalijevanje sve dok se svi listovi potpuno ne osuše. Potom lonac s gomoljem pohranite na sjenovito mjesto na terasi, ili ga premjestite u vrt. Umjereno zalijevajte. Kada se u kolovozu pojave novi mladi listići, vrijeme je za presađivanje biljke u svjež supstrat sastavljen od jednakih dijelova komposta, lisnjače, ilovače, treseta i pijeska.

Biljka na otvorenom može ostati sve do prvih mrazeva, kada je unosimo u zatvoreno i nastavljamo s daljnjom njegom.

Izvor:posadisam.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 09:58