StoryEditor
ProstorijaČAROLIJA NA STOLU

Mitski motivi na porculanu: Ako ništa ne znate o finskoj mitologiji servirajte obrok na tanjur ili ispijte čaj iz posuda brenda Iittala

Piše O.I.G.
21. studenog 2020. - 19:44
Timo Junttila

Na ovim prostorima malo znamo o finskoj mitologiji, bajkama i narodnoj predaji o čudnim šumskim bićima, ali imamo priliku saznati nešto o tome preko porculana njihovog poznatog brenda Iittala. Njihova već čuvena kolekcija tanjura, posuda, šalica... nazvana Taika, čak je i ljudima iz Iittale jedna od omiljenijih.

Sam naziv kolekcije na finskom jeziku znači magija, što samo po sebi govori o čemu je riječ. Taika je 2017. godine proslavila 10 godina postojanja, a i danas ostaje jedna od najbolje voljenih Iittalinih serija na međunarodnoj razini. Iako joj je više od desetljeća, kolekciju se stalno nadopunjava novim serijama još čarobijeg dizajna.

image
OVA
Timo Junttila

Za sve su zaslužni finski dizajneri Klaus Haapaniemi kao "crtač" motiva te Heikki Orvola za oblike porculanskog posuđa.

Klaus Haapaniemi je u dizajnu motiva koristio upravo priče o mitskim kreaturama, a njegove ilustracije su se savršeno uskladile na jednostavnim oblicima porculana Heikki Orvola. Riječ je o predmetima za svakodnevnu upotrebu, koji se lako održavaju i peru u perilici za posuđe. Ovaj porculan podnosi i visoke i niske temperature, pa može i u pećnicu i u perilicu i u zamrzivač.

Haapaniemi je jednom izjavio kako se nada da kolekcija porculana Taika svaki put uzburka maštu kod ljudi te da ih mami da i sami stvaraju vlastite priče svoje svakodnevne fantazije o bićima, stvarnim ili nestvarnim koje zaista obitavaju u finskim šumama ili su tek dio mašte.

image
Timo Junttila

Mistični i folkloristički obrasci koji pričaju priče o životinjama iz sjevernih šuma krase topografiju Taika tanjura i šalica. Tu su viđeni jeleni, tetrijebi, ježevi, sove, lisice... sve što možemo zamisliti da se krije među stablima njihovih dalekih šuma.

Inače Klaus Haapaniemi je međunarodno priznati finski dizajner koji živi i radi u Londonu. U svemu što radi osjeti se utjecaj prirode, finskog folklora i tradicionalne dekorativne umjetnosti, ali sve s modernim zaokretom.

Inspiracija dolazi iz bogatog izbora kulturnih referenci, uključujući svjetove umjetnosti, baleta, glazbe i pripovijedanja. Haapaniemijevo dizajnersko iskustvo uključuje mnoge velike marke, uključujući Levi's, Diesel i Dolce & Gabbana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 07:15