StoryEditorOCM
Prostorijawww.posadisam.com

Vrtlarski radovi u kolovozu

Piše Dr.sc. Marin Kukoč/PROMO
10. kolovoza 2023. - 10:55

Istinskim vrtlarima niti velika vrućina neće predstavljati problem kako bi dio dana posvetili brizi o bilju. Naravno, najbolje je to činiti rano ujutro ili kasnije navečer, kada su i temperature niže pa je i obavljanje radova lakše.

Kolovoz je mjesec pogodan za razmnožavanje pelargonija ili fuksija. Pelargonije su zbog svoje dugotrajne i obilne cvatnje jedna od najčešće korištenih vrsta za sadnju u ukrasne posude i prozorske sandučiće. Kako bi vaš vrt i dogodine krasile ove omiljene ljetnice, možete se pobrinuti već sada. Cijeli postupak provjerite ovdje.

Odlazite li na godišnji odmor, svakako se pobrinite da se vaš vrt zalijeva svakodnevno. Nemate li ugrađen sustav automatskog zalijevanja, zamolite susjede ili rodbinu da svakog dana odvoje nešto vremena za vaše biljke.

U ljetnim mjesecima na mnogim se biljnim vrstama (bugenvileja, hibiskus) primjećuje žućenje listova (kloroza). Tomu je uzrok zalijevanje vodovodnom vodom bogatom klorom. Kako bi lišće brzo poprimilo lijepu zelenu boju, potrebno je biljku prihraniti preparatima na bazi željeza. Činite to jednom u dva tjedna.

Hortenzije nas svojim prekrasnim cvjetovima uveseljavaju sve do kraja rujna. I one zahtijevaju redovito zalijevanje. Imajte na umu kako ih je za jakih vrućina potrebno zaliti i dva puta dnevno. U nedostatku vode brzo će objesiti listove i cvatne glavice. Krajem kolovoza orežite ocvale cvjetne glavice kako bi biljka formirala cvjetne pupove za sljedeću sezonu.

Od kolovoza možemo započeti i s ubiranjem sjemena mnogih vrsta ukrasnog bilja, a koje ćemo sljedeće godine sijati i tako sami uzgojiti presadnice željenih vrsta. Sa jednogodišnjih biljnih vrsta sjeme je jednostavno skupiti. Primjerice kod kadifice (Tagetes sp.) je dovoljno sačekati dok se cvijet dobro ne osuši. Potom takav suhi cvijet uberemo i protrljamo među prstima. Od samo jednog cvijeta dobijemo dovoljan broj sjemenki za uzgoj nekoliko desetaka novih biljaka.

Pripremili smo i savjet kako kod kuće možete napraviti jednostavan sustav samozalijevanja, uz pomoću kojeg će vaše sobno bilje za vrijeme vašeg odsustva primati barem minimum potrebne vlažnosti.

Sve ovo, ali i mnogo drugih zanimljivih članaka čitajte na www.posadisam.com

I ne zaboravite, niti jedna aktivnost vas ne može osloboditi stresa bolje od vrtlarenja. Zato uz posadi sam živite bez stresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:38