StoryEditorOCM

Festival vizualne kulture okupit će u Splitu stručnjake grafičkog dizajna, arhitekture, fotografije i ilustracije

Piše Olgica Grizelj-Ivić
20. studenog 2023. - 15:36

Za vikend od 24.11. do 25.11 u Splitu će se održati Festival vizualne kulture ‘Cyan‘ koji će okupiti stručnjake iz područja grafičkog dizajna, arhitekture, animacije, fotografije, ilustracije….

Organizator festivala je udruga Design hub Split, koja okuplja zajednicu dizajnera i i stručnjaka za vizualnu komunikaciju, a partneri su Multimedijalni kulturni centar, Udruga Dump mladih programera i Kàko magazin.

U udruzi Design hub kažu da svojim djelovanjem i inače pokušavaju osnažiti zajednicu kroz različita predavanja i izložbe. U organizaciji Festivala sudjeluju Alen Marić, Bruno Dubravec te Hana Malenica i Frane Balta kao autori vizualnog identiteta ovog događaja.

image

Hana Malenica

Ovom prilikom, okupljanje stručnjaka iz različitih područja na dvodnevnoj konferenciji bit će iskorak za udrugu, jer prvi put dovode inozemne predavače i nastoje izgraditi i proširiti zajednicu profesionalaca i stručnjaka u području dizajna.

Predavači na ovogodišnjem Cyan festivalu, kako smo već naveli, su stručnjaci iz različitih struka, arhitekti, animatori, grafički dizajneri, fotografi, tipografi, i ostali koji bi trebali surađivati i zajedno podizati kvalitetu projekata.

Predavači koji će držati predavanja su Stan Haanappel i Sander Sturing iz Studio Dumbara, Jug Cerović, Vic Lee, Mare Milin, Damir Bralić i Saša Begović iz 3lhda.

image

Alen Marić

Studio Dumbar etablirana je dizajnerska agencija s više od dvadeset godina iskustva u korporativnom i brand identitetu, a radili su za mnoge klijente diljem svijeta na projektima koji zahtijevaju međunarodnu implementaciju. Portfolio uključuje prestižne projekte i klijente kao što su Utah Jazz, Branding The Netherland, NS - Dutch Railways, Club Brugge KV, Van Gogh Museum, Aegon, Shell i drugi.

Jug Cerović je dizajnirao službene karte javnog prijevoza i putničke informacijske sustave za brojne gradove diljem svijeta uključujući Barcelonu, Ženevu, Luksemburg, Utrecht, Riyadh, Dubai. Osnivač je studija za mapiranje i pronalaženje puta Inat u Parizu te konzultant za platforme za digitalno kartiranje Apple Maps i Google Maps. Jug tvrdi da je pronalaženje puta "umjetnost utjecanja na tokove" i u stalnoj je potrazi za skrivenom strukturom i ljepotom mreža.

image

Frane Balta

Vic Lee je umjetnik, ilustrator, kartograf sa sjedištem u svom studiju u Peckhamu, u jugoistočnom Londonu. Nakon uspješne karijere u grafičkom dizajnu, Vic je ponovno počeo ilustrirati i prelazio s digitalnog, ponovno uzimajući olovke u ruke. Njegova umjetnost je kombinacija tipografije, ilustracije i elaboracije. Njegov popis klijenata je od Nikea, Mercedesa, JLR-a, Virgin Atlantica do M&S-a, Sainsbury‘sa, Adecca... Vic Lee kaže: "Ono što radim nije samo posao, to je stvaranje nečeg lijepog što nadahnjuje, uključuje i unapređuje. Ima malo mene u svemu što radim."

Mare Milin radi kao fotograf u kazalištima, na raznim plesnim i kazališnim projektima, snima lifestyle, portretne i modne fotografije za (glossy) časopise i časopise, te na području marketinga i oglašavanja. Radi i za knjižarske i diskografske kuće, režira i snima glazbene spotove.

Damir Bralić radi na projektima dizajna vizualnih komunikacija, sustava identiteta i brendiranja, samostalno ili kao suradnik ili konzultant.

image

Bruno Dubravec

Neki od projekata na kojima je radio su sustav brendiranja i identiteta Zagrebačke županije, Varaždinske županije i Grada Osijeka; Prijava za Europsku prijestolnicu kulture za gradove Dubrovnik i Osijek; predstavljajući Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu i Olimpijskim igrama u Pekingu. Autor je i koautor identiteta izložbe Europa 2020, Izložbe hrvatskog dizajna 040506, 37. zagrebačkog salona, Zgrafa 11 itd.

Saša Begović jedan je od osnivača i partner arhitektonskog studia 3lhd. Studio intensive razvija integraciju različitih disciplina; arhitektura, urbani i krajobrazni krajolik, dizajn, umjetnost te istražuju nove mogućnosti interakcije između arhitekture, društva i pojedinca. Begović je vodio mnoge građevinske projekte različitih tipologija: javne, kulturne, stambene, sportske i mješovite namjene.

Festival vizualne kulture ‘Cyan‘ održava se u Amfiteatru Doma mladih u Splitu, od 24. do 25. studenog. Ulaznice se mogu kupiti samo online na entrio stranici ili da na web-stranici www.cyanfestival.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 03:05