StoryEditorOCM
PanoramaNEREALNO

Ovo je najskuplji poklon koji je Tito ikad dobio! A priča kako je došao do njega puno govori i o tadašnjoj Jugoslaviji

Piše M. U.
4. rujna 2024. - 21:16

Josip Broz Tito sigurno je dobio brojne luksuzne i skupocjene darove, ali znate li da najskuplji poklon kojeg je ikada dobio uopće nije s ovog planeta. Na profilu "Putevima srpske istorije" otkrili su da se radi o četiri kamenčića s mjeseca čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih 500.000 dolara! 

- Četiri kamenčića koje su Neil Armstrong i Buzz Aldrin donijeli s Mjeseca, a Richard Nixon ih poslao Josipu Brozu Titu 1970. godine. Vrijede nevjerojatnih 500.000 dolara, prema procjeni NASA-e. Kamenčići koji su poslani narodu Jugoslavije, nalaze se u Muzeju Jugoslavije.

image
-/Afp

Prije nego što su kamenčići stigli u Jugoslaviju, u posjetu su bili spomenuti astronauti što je bila velika čast. Trojica astronauta su od Tita dobili Orden Jugoslovenske zvijezde s lentom i provozali se otvorenim autom centrom Beograda. Tim povodom je u Beogradu bilo veliko slavlje i mnogo ljudi je izašlo na ulice da vidi ovo događanje.

Nixon je iduće godine poslao kamenje u Jugoslaviju. Pored kamenja od ogromne vrijednosti, astronauti su donijeli zastavu FNRJ koja je putovala s njima na Mjesec i nazad. To što je Nixon narodu Jugoslavije poklonio kamenčiće s Meseca, a trojica astronauta posjetili Jugoslaviju, jedinu komunističku zemlju na njihovoj ruti, govori o jedinstvenoj poziciji koju je Jugoslavija imala tijekom Hladnog rata - stoji u opisu objave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 05:16