StoryEditor
PanoramaMISTERIJ

Zašto kitovi imaju nižu stopu raka od mnogih drugih životinja? Na to pitanje odgovor pokušavaju dati znanstvenici

Piše J.L.S.
26. veljače 2021. - 13:27
Franco Banfi

Zašto veliki kitovi imaju nižu stopu raka od mnogih životinja, ali i ljudi? – pitanje je na koje je odgovor pokušala dati nova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society.

Značaj istraživanja krije se u tome što rezultati otvaraju još jedan put u istraživanju potencijalnog lijeka u borbi protiv raka.

Istraživači su krenuli od činjenice da su kitovi tijekom svog dugog života izloženi brojnim patogenima, te da razvijaju poboljšane gene kako bi ih zaštitili od bolesti, poput mehanizma za popravak DNK i drugih bioloških procesa.

Odlučili su ispitati kako se geni kitova dupliciraju; sekvenciranjem DNK napravili su mapu gena za potiskivanje, "supresiju" tumora kitova i gena 15 drugih vrsta sisavaca.

Usporedivši ih, pronašli su 71 gen za potiskivanje tumora, koji su duplicirani u proučavanim kitovima. Također su otkrili "CXCR2", gen za koji se vjeruje da regulira imunološku funkciju, širenje tumora i oštećenje DNK.

"Bilo bi zanimljivo istražiti učinak varijanti gena za potiskivanje tumora identificiranih kod kitova u ljudskim stanicama. Takav put istrage mogao bi na kraju dovesti do razumijevanja novih putova koji služe za poboljšanje staničnih mehanizama zaštite od oštećenja DNK, raka i starenja", napisali su znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 02:31