StoryEditor
PanoramaNEVIĐEN SLUČAJ

Trebala biti plijen, a postala predator: znanstvenici zapanjeni nakon što je koza napala i ubila medvjedicu!

Piše JL
21. rujna 2021. - 10:36

Rijetko koji grabežljivci u kanadskoj divljini napadaju toliko nemilosrdno, kao što to čine grizliji - zastrašujućom brzinom i dugim, oštrim kandžama. No, jedna planinska koza ne samo da se obranila i nije postala njihov obrok, već je uspjela ubiti medvjedicu svojim rogovima u obliku bodeža, piše Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Službenici kanadskog parka rekli su kako je forenzička obdukcija ženke grizlija pokazala da ju je ubila koza, nakon što su njezini rogovi medvjedici probili pazuhe i vrat.

- Kad grizliji napadnu, obično se usredotoče na glavu, stražnji dio vrata i ramena svog plijena. Napad uglavnom dolazi odozgo, objasnio je David Laskin, ekolog za divlje životinje u Kanadskim parkovima.

- Obrambeni odgovor planinske koze bio bi da takav da se zaštiti svojim oštrim rogovima - dodao je.

Ostatke medvjedice, koja je težila samo 70 kg, i za koju se vjeruje da nije imala mladunčad, otkrio je 4. rujna jedan planinar na stazi planine Field u Britanskoj Kolumbiji. Leš je kasnije prebačen zrakoplovom zbog zabrinutosti da bi mogao privući druge grabežljivce.

Planinske koze, koje zbog svog debelog bijelog krzna izgledaju kao sablasna ukazanja visoko u planinama, mogu težiti čak 125 kilograma, a njihovi crni rogovi mogu doseći duljinu od 30 cm.

Iako rijetko silaze s planinskih uzvisina, njihov prostor za ispašu ponekad se preklopi sa staništima grizlija, što često rezultira kobnim susretima.

- Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti. Ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja vidjeli - rekao je Laskin.

U nacionalnom parku Yoho 2018. godine snimljena je jedna koza koja obranila svoje jare od napada grizlija.

- Medvjedi se izlažu riziku kada napadaju velike kopitare poput losova. A bilo je i drugih slučajeva u kojima su planinske koze u obrani ubile medvjede. No, rijetko možete vidjeti da je to ovako dokumentirano, rekao je Laskin.

- Ovo je definitivno bilo zanimljivo - i podsjetnik da je priroda puna iznenađenja.

item - id = 1128864
related id = 0 -> 1146050
related id = 1 -> 1145457
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 22:12