StoryEditorOCM
Panorama‘REBEL RIDGE‘

Crni Rambo u bijeloj Americi: bivši marinac je samo gledao svoja posla, a onda su ga policajci opljačkali i maltretirali

Piše Marko Njegić
20. rujna 2024. - 16:03

MCMAP odnosi se na Marine Corps Martial Arts Program. Nakon akcijskog trilera “Rebel Ridge”, tu kraticu zapamtit će i oni koji nisu dosad nikad čuli za nju. Za to su se potrudili kultni redatelj Jeremy Saulnier (“Blue Ruin”, “Green Room”) i glumac u usponu Aaron Pierre (“Old”, “The Underground Railroad”, “Foe”).

Otkriće tko je točno glavni lik, tamnoputi Terry Richmond u tumačenju Pierrea, jedna je od najboljih i najtenzičnijih akcijskojunačkih scena u posljednje vrijeme. Lokalni šerif maloga korumpiranoga gradića u Louisiani (propisno uživljeni Don Johnson kao Sandy Burnne) i njegovi zamjenici spoznat će na teži način da je Terry čovjek koji posjeduje “particular set of skills” (Bryan Mills, “96 sati”), konkretno marinac specijaliziran za borilačke vještine s naglaskom na tehnike bliske borbe/prsa u prsa.

FILM: Rebel Ridge; akcijski triler; SAD, 2024. REŽIJA: Jeremy Sauliner ULOGE: Aaron Pierre, Don Johnson OCJENA: *** 

Terry je samo gledao svoja posla kad je dopedalirao na biciklu u Louisianu. Uvodna scena u trenu grabi pozornost. Terry biciklira i sluša teškometalnu pjesmu “The Number Of The Beast” Iron Maidena, nesvjestan da je policijski automobil iza njega. Vozilo ga namjerno obara s ceste.

Policajci Marston i Lann (David Denman, Emory Cohen) maltretiraju Terryja i zapljenjuju 30 tisuća dolara koje nosi da plati jamčevinu za rođaka Mikea (C.J. LeBlanc) i izbavi ga iz zatvora prije nego što ga se, kao bivšeg vladina svjedoka, dočepaju članovi bande protiv kojih je svjedočio.

Junak sve to mirno podnosi, no stvari postupno eskaliraju i pitanje je kad će Terry eksplodirati, što nas dovodi do bildanja otkrića tko je on kad tamnoputa policajka Jessica (Zsane Jhe) “gugla” kraticu MCMAP i otvara Wikipedijinu stranicu dok šef policije stoji opasno blizu mišićavom strancu prodornih očiju.

Inspiracija u prvom “Rambu” je evidentna prema osnovnoj situaciji i nepravednom odnosu (šefa) policije prema strancu-specijalcu te nepopustljivosti i tjeranju inata s obje strane; Terry u policijskoj postaji podnosi prijavu da su ga opljačkali policajci. Saulnier to ponosno ističe (ne bježi ni od utjecaja vesterna i eksploatacijskih žanrovaca sedamdesetih), ali pridodaje južnjačke rasne tenzije i korupciju kao pokretačko gorivo priče.

Prva polovica “Rebel Ridgea” je prilično odlična i zato je nedopustivo da Saulnier popušta akcijsku tenziju i okreće se proceduralnosti (AnnaSophia Robb kao sudska činovnica pomaže Terryju) i pretjeranom objašnjavanju korupcije u središnjem dijelu predugog, 130-minutnog filma koji drastično gubi puls i sklapa oči kod najodmornijega gledatelja, tjerajući ga da zakunja od dosade.

Završnica zabljesne solidnom pucačko-borilačkom akcijom, ali dolazi prekasno da povrati izgubljeni momentum. Ipak, fanovi akcijskih filmova voljet će referencije od “Ramba” (Terry odbija ubijati protivnike) do “Terminatora 2” (automatski bacač suzavca). Obožavatelji akcije mogli bi i prihvatiti novog akcijskog junaka, mješavinu Ramba, Bryana Millsa i Jacka Reachera.

Uloga je izvorno pripala Johnu Boyegi (novi “Ratovi zvijezda”, “Detroit”, “Klonirali su Tyronea”) koji je odustao od filma zbog kreativnih nesuglasica kad je snimanje već počelo. Pierre može biti zahvalan Boyegi. “Rebel Ridge” je vjesnik potencijalne akcijske zvijezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 16:07