StoryEditor
PanoramaNOVOST IZ HAMBURGA

Radarski sustavi ulaze u medicinu: služit će za beskontaktne pretrage pacijenata, a mogu pomoći u preveniranju moždanog udara i epileptičkog napada

Piše J.L.S.
26. veljače 2021. - 13:23
Valery Hache

Tim profesora Alexandera Kölpina s Tehničkog sveučilišta Hamburg prvi u Europi razvija radarske sustave za medicinu koji bi predstavljali revoluciju u dosadašnjem načinu monitoringa pacijenata jer bi se testovi radili bez dodira i na udaljenosti.

Primjerice, u pandemiji koronavirusa zaražene osobe moguće je pregledati bez direktnog kontakta, čime se smanjuje rizik od prenošenja zaraze na medicinsko osoblje, navodi Deutsche Welle.

Mjerenjem otkucaja srca i disanja može se beskontaktno utvrditi i tjelesna temperatura, pa time i važni parametri za analizu zdravstvenog stanja radi otkrivanja moguće zaraze koronavirusom - smatra prof. Kölpin.

image
Valery Hache

Ideja da se beskontaktna tehnika smisleno upotrijebi i u medicini - ako se pomoću radara može utvrditi položaj broda, izračunati visina na kojoj leti zrakoplov i izmjeriti prekomjerna brzina vozila na autocesti – nije nova, no na Institutu za visokofrekventnu tehniku ovaj je tim razvio senzorske sustave visoke osjetljivosti za medicinski monitoring pacijenata i već mogu predočiti kliničke testove na pacijentima.

Radarski senzori imali bi veliki potencijal i učinili medicinske pretrage ugodnijima, sigurnijima i učinkovitijima, ističe ovaj profesor.

S novom radarskom tehnikom moguće je kontinuirano analizirati i rad srca i disanje.

Kod klasičnog EKG-a otkucaji srca se mjere pomoću elektroda i kablova kojima je pacijent priključen na uređaj. Radarski senzori koje je razvio profesor mogu mjeriti otkucaje srca i disanje kroz odjeću, pokrivač ili čak i kroz madrace.

image
Valery Hache

- Naši senzori šalju elektromagnetske valove koji se reflektiraju od tijela. Krv koju pumpa srce teče u obliku pulsirajućeg vala kroz krvne žile, što na površini tijela stvara vibracije. Njih možemo mjeriti pomoću senzora i na temelju toga utvrditi mnoge medicinske aspekte krvožilnog sustava – objašnjava Kölpin.

Mala kutijica je montirana ispod kreveta. Kada srce pumpa krv kroz žile, površina kože se minimalno nadima. To minimalno nadimanje kože novi radar može analizirati mjerenjem s udaljenosti.

Senzori su tako precizni da mjere otkucaje srca, opterećenje srca i puls, na temelju čega se može otkriti začepljenje vene, a time i rizik od moždanog udara.

Ako srce više ne kuca pravilno, novi uređaj se oglašava alarmom. Tako se puno ranije mogu započeti mjere za spašavanje života.

image
Valery Hache

Znanstveni projekt je također učinkovit u medicinskom promatranju novorođenčadi i nedonoščadi.

- Prije svega se koncentriramo na epileptičke napade. Pretpostavlja se da je neotkrivena epilepsija odgovorna za iznenadnu smrt novorođenčadi u oko 20 posto slučajeva.

Problem je što se ti napadi kod male djece često ne dijagnosticiraju budući da ona do tada nisu pokazivala motoričke grčeve, veli profesor Kölpin.

Senzorima se djecu promatra kontinuirano i bez ograničenja. Tako napad može biti otkriven dovoljno rano da bi se mogao liječiti.

Za sada se ovaj novi radar koristi samo na Ženskoj klinici Erlangen na palijativnom odjelu, gdje su smještene neizlječive pacijentice i one koje će uskoro umrijeti.

Novi radar može već četiri dana ranije utvrditi predstojeću smrt, što pacijenticama i članovima njihovih obitelji može dati vremena za oproštaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 21:16