StoryEditorOCM
PanoramaDILEMA

Postoji li muško-žensko prijateljstvo? Je li to mit ili istina? Odgovorite nam u anketi

Piše T. J.
20. listopada 2024. - 14:23

Jedan mladi Hrvat je postavio pitanje na Redditu:

- Moja cura ima većinom muške prijatelje, kaže da se ne slaže baš s curama pa je zato takva situacija. Inače nisam ljubomoran, ali ne znam što da mislim o tome. Nekad imam osjećaj da većina njih “čeka” pravu situaciju i orbitira oko nje. Kako se postaviti? Jel bi vama to bio ‘red flag‘? - napisao je zabrinuti mladić, a onda su uslijedili komentari: 

- Nije red flag. Samo što je čudno što joj ni jedna ženska osoba ne odgovara. Najbitnije je kako se ONA postavi. Ako ti prijatelji žele nešto od nje ne mogu to dobiti ako ona sama ne pristane. Nemoj kriviti drugu stranu. Najbitnije je stvoriti povjerenje u vezi i ako se to povjerenje sruši, znaš na čemu si i znaj da je ona sama svjesna da je s tobom u vezi. Ne kažem da treba biti posesivan jer to može uništiti odnos, ali gledaj njezino ponašanje i prije svega što ne bi probao da stvoriš neki odnos s njezinim prijateljima pa bi tu mogao da vidiš kako stvari stoje. Ali opet kažem, sve je do nje jer ona je s tobom.

Prijatelj - nogometaš gay

Jedna žena je napisala na forumu:

- Po meni je takvo prijateljstvo moguće, ali je i rijetko. Evo moj primjer. Ja sam mislila da imam dva muška prijatelja u dvadesetima. Obojica su bili nogometaši, igrali su za lokalni klub, obojica su bili zgodni i lokalni frajeri s kojima su htjele biti sve cure iz naše generacije, bili su jako popularni. Družili smo se, izlazili smo godinama, svi smo bili dio nekog šireg društva.

A onda mi je jedan od njih nekoliko godina kasnije govorio da me je slušao i trpio samo zbog toga jer je bio zaljubljen, a onda kad je našao curu i naše "prijateljstvo" je završilo. A ovaj drugi, koji je isto povremeno imao cure, je sa mnom ostao prijatelj do danas. A zašto?

Priznao je i sebi i meni da je gay i da ga nikad nisam privlačila, a s ovim curama je bio "tek tako", da pokrije svoju seksualnost. Iako, moram reći da imam još jednog prijatelja, muškarca, oženjen je i ima djecu, čisti je hetero, ali smo se povezali na toj prijateljskoj razini na poslu. I sada mi je jedan od frendova, ja sa svojim mužem idem kod njega i žene na večeru. Tako da sve ovisi od slučaja do slučaja... 

- Apsolutno red flag. Za***i to, uštedjet ćeš sebi vrijeme.

- Ne mislim da je samo po sebi problem što ima puno muških prijatelja, ali meni osobno ne sjeda to generaliziranje žena i kao s njima je teško. Zvuči kao "pick me shit" koji dosta cura u nekom trenutku pukne, ali ih prođe kad shvate neke stvari pa prestanu pričati takve gluposti. Možda je svim drugim ženama teško s njom jer se smatra boljima od njih. Mogla je navest bilo koji normalan razlog zašto se druži sa svojim prijateljima i zvučala bi uvjerljivije i pametnije.

ODGOVORITE NAM U ANKETI:

- Ljudi prolaze kroz neke faze u životu i po meni je normalno u životu imati i muške i ženske prijatelje neovisno o spolu. Te koje se ne slažu s curama su ili strašno nesigurne i stalno su u nekoj kompeticiji s drugim curama, ili daleko više uživaju u muškoj pažnji nego u ženskoj. Ovo mi je ista vibra kao cure koje svakih par godina kompletno mijenjaju društvo jer su ih frendice "iznevjerile". Družila sam se s jednom takvom i tek kad sam vidjela u stvarnom vremenu što se tu zapravo dogodi, zapravo sam skužila da svojim ponašanjem otjera druge.

- Ne mora biti. Mogla je u susjedstvu imati puno dječaka s kojima se igrala kao klinka, mogla je ići u srednju gdje je većina razreda muškog spola, studirati neki tehnički fakultet... ako je bilo što takvo, stekneš prijatelje drugog spola jer su većina u tvom okruženju.

Nekad je lakše imati prijatelje drugoga spola čisto iz navike. Ja sam u određenim fazama života imala znatno više muških prijatelja, nit sam ja bila zainteresirana za njih u romantičnom smislu, niti (koliko mi je poznato) oni za mene.

Neke se veze mogu razviti iz prijateljstva, ali to se ne događa ako je netko od tih dvoje prijatelja već u sretnoj vezi. Ako je ona zadovoljna s tobom, to što su joj prijatelji muškarci neće nikako poremetiti vaš odnos. Ali, to podrazumijeva da ti nisi seronja, da nemaš ljubomorne ispade i da joj ne određuješ s kim se smije družiti. Naravno, ništa od ovoga ne vrijedi ako je ona seronja i ne drži do veze i vjernosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 14:26