StoryEditorOCM
PanoramaIN MEMORIAM

Odlazak najdraže filmske bakice: valjda nema onoga kome Maggie nije bila draga, bilo da su je znali po imenu ili licu

Piše Marko Njegić
27. rujna 2024. - 16:20

Najdraža filmska bakica više nije među nama. Umrla je Maggie Smith, nezaboravna po ulogama u serijalima "Downton Abbey" i "Harry Potter". Maggie je imala 89 godina.

Valjda nema onoga kome ova glumica nije bila draga, bilo da su je znali po imenu ili licu. Potvrđuju to i reakcije u redakciji "Slobodne" na ovu lošu vijest.

image

S Helenom Bonham-Carter u ‘Sobi s pogledom‘

Goldcrest/Photo12 Via Afp

Smith je jedna od najvećih legendi britanske kinematografije, dvostruka oskarovka koja je zlatne kipiće osvojila za glavnu i sporednu ulogu u "The Prime Of Miss Jean Brodie i "California Suite (1970., 1979.), a bila je nominirana za filmove "Othello", "Travels With My Aunt", "A Room With a View" i "Gosford Park".

Iako većina gledatelja zna Maggie kao stariju glumicu, ona je karijeru započela još pedesetih godina prošlog stoljeća i pekla zanat u kazalištu glumeći kod legendarnog Laurencea Oliviera u trupi National Theatre (Desdemone u "Othellu"), kao i Ingmara Bergmana ("Hedda Gabler").

Kad je zakoračila na filmski set, u startu je dobila nominaciju za BAFTA-u za nastup u trileru "Nowhere To Go" iz 1958., a potvrda da je odlična glumica stigla je s njezinom oskarovskom izvedbom edinburške učiteljice koja obožava Mussolinija u filmu "The Prime of Miss Jean Brodie", čime kao da je najavila ulogu u "Čaju s Mussolinijem" Franca Zeffirellija.

Ova glumica bila je stvorena za uloge u kostimiranim dramama poput "Sobe s pogledom" dvojca Merchant – Ivory, igrajući grofice kao u Altmanovu "Gosford Parku" i "Downton Abbeyju", a imala je i odličan komičarski tajming.

Bila je aktivna i u devedesetima, glumeći u komedijama "Redovnice nastupaju 1&2" s Whoopi Goldberg. Generaciji devedesetih zauvijek će biti Granny Wendy u Spielbergovom "Kuki" i Minerva McGonagall u "Harryju Potteru", igrajući lik u gotovo svim filmovima fantasy franšize.

image

Bila je dio ekipe serije i filmova ‘Downton Abbey‘

/Photo12 Via Afp

Uloga Minerve održala ju je glumački vitalnom i u novom mileniju. Štoviše, Smith kao da je pronašla novu mladost ulogama u "Dami u kombiju", "Hotelu Marigold" i "Downton Abbeyju".

Glumila je doslovce do samog kraja života: Maggie je posljednji nastup imala prošle godine ("The Miracle Club"), a u planu joj je bila filmska uloga Brunhilde Pomsel nakon što je zloglasnu tajnicu nacista Josepha Goebbelsa već uspješno odigrala u teatru.

image

Nezaboravna u ‘Harryju Potteru‘

1492 Pictures/Heyday Films/Collection Christophel Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 16:50