StoryEditorOCM
Panoramagermanski stil

Nijemci odgajaju djecu na puno višoj razini nego Balkanci, ono što je ovdje nezamislivo njima je najnormalnije

Piše mozaik sd
8. srpnja 2024. - 14:53

Volimo reći da smo bliži jedni drugima, a oni hladni, ali je li stil roditeljstva i odgoja koji prakticiraju Nijemci učinkovitiji od našeg? Sara Zaske je američka spisateljica i mama koja je napisala knjigu na temu kako Nijemci odgajaju svoju djecu i po čemu se njihov stil razlikuje od drugih.

Nijemci u biti njeguju osjećaj odgovornosti kod svoje djece od malih nogu. Mi na Balkanu skloni smo pretjerano zaštititi djecu u želji da budu sigurna i zaštićena – Nijemci se s tim ne slažu, prenosi Zadovoljna.rs i Espreso.

"Kad god sam komentirala kako nikad ne bih mogla tako pustiti dijete, mama u Njemačkoj bi rekla – znam, mrzim i ja ovo. Stvarno mrzim ovo raditi, ali mora naučiti voziti se podzemnom, kako obilaziti susjedstvo i druge stvari. Jednostavno mora", kaže autorica.

Zaske kaže da je sve "prilagođeno dobi djeteta". Jedina razlika je što je standard u Njemačkoj dosta drugačiji od ostatka svijeta. Evo što Nijemci smatraju "prikladnim za djetetovu dob".

image

Paljenje vatre dopušta se njemačkim mališanima već u vrtiću (ilustracija)

Afp

  Iz jaslica na vatreno krštenje

Zaske kaže kako ju je potpuno šokirala činjenica da djeca koja idu u vrtić mogu potpuno slobodno vani zapaliti veliku "veselu vatru" uz upute vatrogasaca i nazočnost osiguravajućih kuća.

“Kada sam vidjela svoje dijete kako samo koristi šibice, shvatila sam da to zapravo i nije tako teško”, priznaje autorica.

Mame s Balkana bi u ovoj situaciji već predvidjele opekotine na prstima, paljenje kose ili obrva i šibicu koja bi mogla pasti na tepih i zapaliti cijeli stan.

Njemački roditelji potiču djecu da što prije krenu u školu biciklom

Već s devet godina djeca u velikim gradovima poput Berlina voze se biciklom u školu. Autorica je bila vrlo skeptična oko toga da dopusti svojoj kćeri Sofiji da sama hoda do škole, a u to je vrijeme Sofijina prijateljica svako jutro prelazila ogromna raskrižja i vozila se biciklom u školu.

Zaske objašnjava: "Ako djetetu ne dopustite da se samo vozi u školu, uskraćujete mu osobno zadovoljstvo. Vidim da se moja djeca osjećaju iznimno ponosna na sebe kad god samostalno rade neki novi zadatak, što je vrlo važno kada je u pitanju samopouzdanje. Najbolje što možete učiniti za svoje dijete jest da ga nečemu naučite – a zatim ga pustite da to učini samo."

Mame s Balkana već su u svojim glavama razvile 30 mogućih scenarija u kojima bi se nešto loše moglo dogoditi njihovom djetetu. Ljudi neoprezno voze, dijete može pasti, što ako se izgubi itd.

image

Djeca u Njemačkoj vrlo rano počinju samostalno ići biciklom u školu i drugdje (ilustracija)

Afp

Njemačka djeca ne boje se slatkiša od stranaca

Kad je autorica bila u podzemnoj željeznici u Njemačkoj sa Sofijom, koja je tada imala dvije i pol godine, nepoznata žena ponudila joj je slatkiš. Zaske je pokušala što diskretnije izmjeriti bombon, a Sofia ga je odmah zgnječila. Mame u Njemačkoj uče svoju djecu da nikada ne idu kući sa strancem, ali daleko manje se boje slatkiša koje stranac nudi.

Ranije raspravljaju o reprodukciji

Zaske kaže da je normalno da djeca u Njemačkoj već sa sedam godina nauče odakle dolaze bebe. To ne uče previše detaljno i formulirano tako da se dijete ne osjeća pretrpano informacijama. Neke majke s ovih prostora taj razgovor odgađaju koliko mogu, a mnoga djeca to jednostavno sama saznaju.

Djeca u Njemačkoj koriste prave noževe od malih nogu

Mališani u Njemačkoj svoje voće režu pravim noževima već s četiri godine, naravno uz nadzor.

Uključivanje djeteta u kuhanje i davanje određenih odgovornosti izvrstan je način da ga upoznate s ovim poslom, kaže Zaske,, prenosi Zadovoljna.rs i Espreso.


image

Dok ne postanu samostalni, njemački roditelji rado će pomagati djeci (ilustracija)

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 12:43