StoryEditorOCM
PanoramaMARLJIVO JE RADIO

Naslovi u medijima zabrinuto spekuliraju o samoubojstvu robota, pitajući se je li posao možda bio pretežak za njega

Piše Laura Vidović/JL
26. lipnja 2024. - 20:16
Radio je od 9 do 18 sati i imao službenu iskaznicu, uz sposobnosti samostalnog pozivanja liftaHandout/afp/profimedia/Handout/afp/profimedia

Lokalni mediji u Južnoj Koreji oplakuju prvo samoubojstvo robota u zemlji. Tužna vijest je stigla putem priopćenja gradskog vijeća Gumi u srijedu, uz objašnjenje da se njihov prvi robot u funkciji administrativnog službenika bacio niz stepenice, piše CNA.

Prema trenutnim informacijama, navodi CNA, prestao je davati znakove ‘života’ nakon što je prošli tjedan pao niz stepenice na visini od dva metra, piše Jutarnji list. Svjedoci su ga vidjeli kako kruži na jednom mjestu prije nego što se nesreća dogodila, ali točan uzrok pada se još uvijek istražuje, rekao je dužnosnik gradskog vijeća za AFP.

Robot je pomagao u svakodnevnoj isporuci dokumenata, promociji grada i dostavljanju informacija lokalnom stanovništvu. Prema informacijama AFP-a, ne planiraju uskoro nabaviti njegovu zamjenu.

- Službeno je bio dio gradske vijećnice, jedan od nas. Marljivo je radio - prisjetili su se drugi djelatnici za CNA.

Naslovi u lokalnim medijima zabrinuto spekuliraju o samoubojstvu robota, pitajući se je li posao možda bio pretežak za njega. Službeno je postao dio vijećnice u kolovozu 2023. godine, javlja CNA, kao jedan od prvih robota koji se koristio na ovaj način. Radio je od 9 do 18 sati i imao službenu iskaznicu, uz sposobnosti samostalnog pozivanja lifta.

Južna Koreja je zemlja s najvećom gustoćom robota u odnosu na broj zaposlenika. Prema Međunarodnoj federaciji robotike, trenutno imaju jednog industrijskog robota na svakih deset zaposlenika, prenosi CNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 20:37