StoryEditorOCM
PanoramaSEKSUALNI PREDATOR

Glumac iz ‘Lud, zbunjen, normalan‘ imao je više žrtava? Ispovijest prvog je mučna, jezivo je pomisliti da ih je još

Piše MOZAIK SD
22. rujna 2024. - 13:02
Moamer Kasumović (na nogama), Senad Bašić i Mustafa Nadarević u predstavi ‘Sjajni momci‘, te Kasumović na fotografiji desnoIvo Ravlić/Cropix, Jure Mišković/Cropix

Bosanskohercegovački glumac kojeg domaća publika najviše prepoznaje po ulozi u seriji "Lud, zbunjen, normalan", Moamer Kasumović, osuđen je na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela bludničenje nad maloljetnikom, vijest je koju su proteklih dana prenijeli svi mediji.

Otkriveno je i da je glumac otkupio svoju kaznu, što je moguće prema zakonu u BiH, a jedan dan stoji 100 konvertibilnih maraka. Avaz.ba pisao je da im je potvrđeno iz Općinskog suda Sarajevo da je glumac otkupio kaznu uplativši 36.500 konvertibilnih maraka, odnosno 18.250 eura.

Sve se odigralo tijekom Sarajevo festa u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje je istupio mladić koji je kazao da je kao maloljetnik bio žrtva Moamera Kasumovića.

Sad se došlo do novog šokantnog saznanja - Moamer Kasumović je imao još žrtava, javlja Radio Sarajevo.  Mladić je kontaktirao redakciju portala Radiosarajevo.ba te ispričao detalje.

Potvrdio je da on nije onaj koji je bio u Narodnom pozorištu, a momku koji je progovorio tijekom predstave je, kako prenosi Radiosarajevo.ba, "čestitao na hrabrosti i dodao da se nada da će se zakon promijeniti i da se neće za ovakva djela moći novcem otkupiti kazna". 

Redakcija Radio Sarajeva je, tragom istupa drugog mladića, kontaktirala MUP KS i Tužilaštvo KS. Iz Tužilaštva KS je rečeno da protiv Moamera Kasumovića postoji samo jedna prijava na osnovu koje je i presuđen.

"Provjerila sam sve spise, postoji samo jedna presuda", kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

image

Moamer Kasumović snimljen kad je s kolegama iz predstave darovao osnovnoj školi  u Ninu darovao djeci 100 gratis ulaznica za predstavu 

Jure Mišković/Cropix

Mladić, čija je obitelj podnijela prijavu, za Raport je ispričao da danas ima 20 godina, a sve se odvilo kada je imao 15, odnosno 2019. godine.

Kasumovića je upoznao u jednom sarajevskom lokalu u kojem je bio s ocem i njegovim društvom, a u kojem se našao i glumac.

"Ja sam odrastao na seriji ‘Lud, zbunjen, normalan‘ i njega sam odmah prepoznao i bilo mi je drago da ga vidim uživo", kazao je mladić, te dodao da mu se glumac tijekom večeri obratio te mu pričao kako je teklo snimanje serije te kako to sve izgleda iza scene.

No, u jednom trenutku razgovora, glumac mu je se približio i šapatom ga upitao koliko često masturbira.

"To me pitanje iznenadilo, ali mislio sam da je to neka muška priča. U tom trenutku nisam ništa pomislio", kazao je mladić, čiji je identitet poznat redakciji Raporta.

Glumac mu je nakon toga predložio i da se odvoje od društva i pričaju o snimanju serija, a mladić je poziv prihvatio, jer se nije smatrao ugroženim te je bio zainteresiran za upisivanje Akademije. Kasumović mu je u jednom trenutku krenuo govoriti da je lijep, te ga pitao je li gay, te ga time skroz zbunio.

Mladićev otac ubrzo je došao s prijateljem kako bi otišli kući, a s njima je u auto ušao i Kasumović, koji je živio na relaciji kojom je dječakova obitelj prolazila na putu kući. Petnaestogodišnjak i glumac nalazili su se na stražnjem sjedištu, automobilom je upravljao otac dječaka, a na suvozačkom je bio očev prijatelj. Tijekom vožnje, glumac je dječaku do znanja dao da bude tiho te ga dirao po intimnim dijelovima.

"Zaledio sam se. Šutio sam u šoku", kazao je mladić za Raport, a glumac mu se idućeg dana javio na društvenim mrežama i pitao ga kako je spavao.

Zbog svega, mladić je potražio pomoć psihoterapeutkinje koja ga je saslušala i savjetovala da ispriča roditeljima sve što se dogodilo, a oni su podnijeli prijavu.

image

Moamer Kasumović i Senad Bašić u predstavi "Sjajni momci"

Ivo Ravlić/Cropix

Kasumović je osuđen, a mladić je komentirao ogorčeno:

"Poslije toga, vidio sam ga dva puta. Normalno hoda, živi, kao da se ništa nije dogodilo".

Slučaj glumca i bludnih radnji nad maloljetnikom saznalo se 16. rujna nakon predstave “Tiho, tiše”, koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa u Narodnom Pozorištu Sarajevo. Predstava govori o vršnjačkom nasilju, a nakon izvedbe su organizirani razgovori s publikom.

Tijekom razgovora istaknuo se mladić koji je kazao da je bio  žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinitelj poznati glumac. Na pitanje o kome je riječ, mladić je odgovorio – Moamer Kasumović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 13:36