StoryEditorOCM
PanoramaOVACIJE

Dlanovi su se žarili od pljeska, a suze od smijeha tekle u potocima na praizvedbi komedije "Sinjska Rera"

Piše Toni Paštar
24. srpnja 2023. - 07:22

Pučko kazalište Sinj, uz sudjelovanje dijela glumaca iz dramske skupine "Odande donde" iz Hrvaca, u nedjelju navečer praizvelo je komediju "Sinjska Rera" koju je na tekst Ante Bošnjaka Bare režirao Željko Viculin. Bila je to posljednja predstava petodnevnog međunarodnog "Alka festa".

U prepunoj dvorani Gradskog kina suze su od smijeha tekle u potocima, a dlanovi su se žarili od dugotrajnog pljeska. Praizvedba ove predstave održana je u povodu 120 godišnjice puštanja u promet i 61 godine od gašenja uskotračne željeznice od Splita do Sinja, popularne sinjske Rere, koja je još uvijek u živoj memoriji stanovnika uz trasu pruge kojom su nekada prometovale kompozicije vlakova s parnim lokomotivama.

image
Toni Paštar

Ante Bošnjak Bare, iza kojega je nekoliko uspješnih kazališnih priča, radnju je smjestio na nekadašnji sinjski kolodvor u 1927. godinu. Na putu iz Splita prema Sinju Rera je u Brnazama udarila u magarca. Kako u očekivano vrijeme nije stigla na kolodvor u drugom vlaku punom putnika koji su čekali polazak prema Splitu neizvjesnost i nervoza bili su sve veći.

Jedan fakin je u gradu čuo priču o sudaru u Brnazama i kada je stigao na kolodvor pustio je vijest da je zglajzao i to ravno u vrt s kupusom. Bilo je to dovoljno da se zametne priča o velikoj nesreći, mogućem velikom broju mrtvih i ranjenih. Tek kada je vlak napokon stigao na kolodvor saznalo se da je, zapravo, zglajizao magarac, a ne vlak i da među njegovim putnicima nema ni mrtvih ni ranjenih.

Između 18 protagonista ove priče autor Bošnjak smjestio je sve kategorije korisnika nekadašnje Rere kao i odgovorne za njeno prometovanje. Tako su se u verbalnom raščišćavanju tko je i kako zglajizao našli gospoda i seljaci, fakini, pijanci, udovice i švercerice, bodul, žandar i svećenik, vlakovođa, prometnik, kondukter, ložač...

Osim glumaca, autora teksta i režisera, posebne pohvale zaslužio je Zoran Šabić koji je izradio nevjerojatno vjernu maketu Rere, Petar Radović koji je oslikao scenu i kostimografkinja Marija Viculin.

- Ovo što može Sinjsko pučko kazalište nije u stanju izvesti nitko drugi. Hvala im što su nam još jednom predstavom uljepšali naše "Dane Alke i Velike Gospe" – kazao je zadovoljni gradonačelnik Miro Bulj.

image
Toni Paštar

- Predstava je bila predivna. Jest da je Rera bila sinjska, ali svojom su je doživljavali i Dicmanjani, Dugopoljci, Klišani, Solinjani... Još jedan detalj: 1.ožujka 1902. za Reru je eksproprirana zemlja mojega oca i neka joj je s blagoslovom – kazao je župan Blaženko Boban.

- Što ću poslije svega reći? Jednu riječ: Hvala! Hvala svima koji nas podupiru, institucijama i pojedincima koji cijene naš rad, a mi se, evo trudimo uzvratiti. Srce mi je kao kuća kada vidim dvoranu ispunjenu do posljednjeg mjesta i zadovoljstvo na licima mojih sugrađana – kazao nam je režiser Željko Viculin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 12:40