stdClass Object ( [id] => 1369820 [title] => Bea i Seka spasile su Modro jezero, pa postale nova imotska atrakcija! Nikolić: ‘Mjesecima smo ih nosili na rukama‘ [alias] => bea-i-seka-spasile-su-modro-jezero-pa-postale-nova-imotska-atrakcija-nikolic-mjesecima-smo-ih-nosili-na-rukama [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Moj galebe", legendarni hit neponovljivog Olivera Dragojevića, pjesma s kojom je na jedan način podignuo glazbeni spomenik toj morskoj ptici, predatoru, morskom letećem štakoru, kako je neki nazivaju, Imoćani itekako vole.

Istina, samo bi ispred onoga "Moj galebe" stavili slove "e", pa bi se pjesma zvala "E, moj galebe".

Zašto, pročitajte u nastavku.

Ma koliko taj galeb imao i jeziv naziv "leteći štakor", ma koliko ga proklinjali ribari, bez njega more nije more, bez njega naš plavi Jadran nije ono što je s njim.

Dakako da je onima uz more on njihova svakodnevica, a onima tamo u Dalmatinskoj zagori briga i nevolja, koja dolijeće samo tijekom jednog razdoblja u godini od oko šest mjeseci radi, nažalost, hrpa smeća i otpada. Tu se najede pa opet preko Biokova ili Mosora odleti na svoje vjekovno prebivalište.

---

---

 

---

image
---

Galeba su itekako, i to posljednjih desetak godina, osjetili i Imoćani. Malo pomalo priviknuo se galeb prvo na njihovo odlagalište Kozjačić, gdje je, unatoč dobroj brizi oko sanacije otpada, ipak našao izvor hrane, ali i na malim divljim odlagalištima. Kada bi se jata tih ptica pogostila, druga destinacija bila im je Modro jezero.

Znalo ih je tamo prije i za vrijeme pandemije korone biti na stotine i stotine. Osim što su silno onečišćivali čiste stijene Modrog jezera svojim izmetom, ostacima perja i hrane, galebovi su totalno poremetili prirodno okružje toga spomenika prirode.

Njihov nezasitni želudac punio se slatkovodnim žabama, malom ribom koja bi podzemnim tokovima dolazila u vodu jezera, potom zmijama bjelouškama, da ne govorimo o punoglavcima, raznim ptičicama, uništavali su gnijezda ptica koje su stoljećima ukras Modroga jezera.

Nisu prezali galebovi ni od blizine ljudi koji bi se kupali, pa je onda upaljen alarm. Imoćani su počeli tražiti zaštitu od galebova. Kako je galeb zakonom zaštićena ptica, tražio se način njihove eliminacije drugim putem. Preporučavali su Imoćanima rastjerivanje galebova pucnjevima iz plinskih topova. Pukli bi svaki dan za vrijeme njihova odmora u jezeru nekoliko plotuna, pa bi se u početku i preplašili, vinuli u zrak, učinili nekoliko krugova i onda bi se opet vratili. Poslije su mogli pucati i topovi bilo kakve vrste, no oni se na to ne bi ni obazirali.

---

image
Braco Ćosić
---

I onda tamo 2021. godine netko pametan spomenuo je kako bi se tim pticama stalo na kraj upravo po zakonima prirode. Pošalji galebovima poruku da ima netko spretniji i jači od njih, a kojega se oni boje, i onda će oni vidjeti da ne mogu raditi što hoće.

I upravo te godine iz poznatoga Sokolarskog centra iz Šibenika, zahvaljujući Javnoj ustanovi More i krš Splitsko-dalmatinske županije, Gradu Imotskom, ali i ljubavi dvojice Imoćana, Grge i Slavka Nikolića, oca i sina koji neposredno i žive u blizini Modroga jezera, a koji su pristali krenuti na obuku dresure jastreba u Šibenik, u Imotski su ubrzo pristigle dvije mlade Harissove američke jastrebice.

Dobile su i imena. Jedna se zvala Beatrica, ili skraćeno Bea, a druga jednostavno – Seka. Danas, nakon tri godine od njihova dolaska, imotsko Modro jezero ponovno živi svojim stoljetnim plućima.

Istina, poneki odvažni galeb, posebno s početkom proljeća, odvaži se tek ga nadletjeti, i to je sve. Jer ako se spusti u jezero, riskira intervenciju Bee i Seke i ubrzo nestane.

U Modro jezero su se nakon desetak godina vratile žabe, punim plućima pjeva autohtoni modri kos, izmigoljile su vodene zmije bjelouške, ovih dana umjesto galebova bistrom i čistom vodom jezera špartaju divlje patke koje grade gnijezda. Priroda se rekuperala polako, ali sigurno. I ono što je još itekako zanimljivo, Bea i Seka postale su svojevrsna turistička atrakcija sve većem broju posjetitelja Modroga jezera.

---

image
Braco Ćosić
---

Fotografiraju se s njima, Grgo i Slavko im neumorno objašnjavaju kakav im je zadatak. Kaneći pisati o ovom lijepom prirodnom fenomenu, prvom takvom na ovim prostorima Dalmatinske zagore, proveli smo nekoliko sati u patroli s Grgom Nikolićem, dreserom jastrebica, na njegovu svakodnevnom điru oko jezera. Prvo, kako bi Bea i Seka bile u treningu u sada svome omiljenom prostoru, ali i vidjeti ima li koji galeb upravo s početkom ožujka, kada bi njihovi izviđači dolazili ispitivati teren za dolaske većih formacija.

– Evo, ovo vam je svakodnevni đir koji je sastavni dio djelatnosti Bee i Seke. Danas je uz nas Seka, jer je moj Slavko na putu, pa je Bea u svom staništu kod naše kuće – veli nam Grgo Nikolić prisjećajući se kako su to dresirane jastrebice otjerale galebove.

– Sve je krenulo nekako usklađeno. Ja, ljubitelj životinja, a i moj sin Slavko iznimno ih voli, blizu smo jezera i prihvatili smo se posla dresure jastrebica. Otišli smo u šibenski Sokolarski centar, kod hrvatskog barda sokolarstva Emilija Menđušića i njegove desne ruke Stipe Klisovića.

Mjesec i pol dana proveli smo na obuci uz njihove ptice. Nakon obuke kod tih stručnjaka, u ljeto 2021. doveli smo u Imotski našu Beu i Seku na samo jezero, kako bi se upoznale sa svojim staništem i ovladale suvereno tim prostorom.

Satima, danima, mjesecima smo ih ovdje nosili na rukama kako bi se priviknule na svoj novi dom. I, dakako, bili smo na jezeru kada bi slijetala jata galebova. I onda vidjesmo kako bi Bea i Seka s glavne vidilice, udaljene stotinama metara od vode i galebova, samo zalepršale svojim krilima, a onda bi nastala panika među galebovima.

Glavom bez obzira vinuli bi se u zrak i odletjeli u pravcu Biokova pa prema svome staništu na moru. Dakako da smo patrole provodili i u širem okružju jezera po liticama, pa u čamcu na samoj vodi, tako da smo Beom i Sekom jednostavno izludjeli galebove. Nisu znali odakle im prijete te, moram priznati, iznimno pametne divlje ptice.

I tako smo iz dana u dan, pa i po nekoliko puta dnevno, dovodili Seku i Beu na jezero kada je bio stađun od dolaska galebova. Opet ista slika, njihova panika na sam zamah krila Seke i Bee.

---

image
---

Fascinantno, jer bi galebovi s gotovo pet stotina metara vidjeli jastrebice. Galebova je sada nemjerljivo manje.

Doleti poneki, spusti se i prema vodi kada Seke i Bee nema toga trenutka. I onda u roku od par minuta, jer stanujem blizu jezera, navučem zaštitne rukavice, na ruku stavim Seku, ili Slavko svoju Beu, i već smo na vidilici jezera. U roku od pet minuta ni traga galebu u jezeru.

A i naši gosti, moji Imoćani, iznimno su zadovoljni. Moram istaknuti da ćemo se mi za neko vrijeme uspjeti zastalno riješiti galebova, to je proces.

Dokle god se ne riješe odlagališta otpada, nije lako, ali da smo postigli ono što je vidljivo, a to je njihov zanemariv broj, obnova vjekovne flore i faune jezera, e tu smo uspjeli zahvaljujući upravo Bei i Seki.

---

image
Braco Ćosić
---

Prema evidenciji koju vodim od 28. srpnja prošle godine, a evo danas je 1. ožujka, jedan jedini se nije spustio u jezero. A vidite da su sada tamo parovi divljih pataka, od miline ih je gledati.

Prijašnjih godina s početkom ožujka, a ove godine zime i nije bilo, znalo ih je biti na stotine i ostajali bi do polovine kolovoza. Vidim tek jednoga, dva u migraciji, iako ih na odlagalištu tu u blizini grada koje se svaki dan sanira i zatrpava, ipak ima stotinjak.

Sada imamo divlje patke, žabe, bjelouške, dva para gavranova, ptice se gnijezde, posve druga slika. Emisija Bee i Seke se nastavlja. Evo sada s prvim ljepšim vremenom idemo čamcem po jezeru obići svaki njegov kutak, jer je to zapravo i dio doma njih dvije, pa idemo na sjeverne litice jezera da i tamo osmotre jezero. Moram još nešto reći o tim pticama – fascinirale su nas.

---

image
Braco Ćosić
---

One su definitivno divlje ptice, koliko god ja i Slavko njih dresiramo, dresiraju i one nas. Definitivno mi smo s njima u partnerstvu, i to iskrenom.

Uzajamno poštovanje, uvažavanje, ljubav, svakodnevna briga. Ako to nemate, niti ptica hoće k vama niti ima povjerenja. Znale su i Bea i Seka, jer stanuju u blizini jezera, odletjeti u zonu svoga prirodnog komfora. I ako nema nas, one čekaju da dođemo.

Na već prepoznatljivi znak slete nam na ruke, niotkuda, odjednom se pojave. Fenomenalne ptice i naša poruka galebovima: Ne dolazite više, imate dovoljno prostora na moru. Ako hoćete strku i paniku, onda ćemo vam samo pokazati Beu i Seku – veli nam Grgo Nikolić.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTNERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PARTNERI 2 0 8284 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-01 11:09:22 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-06 13:53:31 [modified_by] => 3193 [publish_up] => 2024-03-06 11:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bea i Seka spasile su Modro jezero, pa postale nova imotska atrakcija! Nikolić: 'Mjesecima smo ih nosili na rukama' page_title=Bea i Seka spasile su Modro jezero, pa postale nova imotska atrakcija! Nikolić: 'Mjesecima smo ih nosili na rukama' [metakey] => Modro jezero, jastrebovi, Imotski [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26704526.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683435.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683436.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683437.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683438.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683439.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683440.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683441.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26683442.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Grgo Nikoli\u0107, Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","","","Bravo \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1346","hd_26704526_1920.jpg":"1920x1080","k_26704526_1280.jpg":"1280x1280","k_26704526_1024.jpg":"1024x1024","k_26704526_640.jpg":"640x640","k_26704526_480.jpg":"480x480","k_26704526_340.jpg":"340x340","k_26704526_220.jpg":"220x220","o_26704526_1280.jpg":"1280x897","o_26704526_1024.jpg":"1024x717","o_26704526_640.jpg":"640x448","o_26704526_480.jpg":"480x336","o_26704526_340.jpg":"340x238","o_26704526_220.jpg":"220x154","h_26704526_1280.jpg":"1280x854","h_26704526_1024.jpg":"1024x683","h_26704526_640.jpg":"640x427","h_26704526_480.jpg":"480x320","h_26704526_340.jpg":"340x227","h_26704526_220.jpg":"220x147","pp_26704526_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704526_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704526_640.jpg":"640x814","pp_26704526_480.jpg":"480x611","pp_26704526_340.jpg":"340x432","pp_26704526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26683435_1920.jpg":"1920x1080","k_26683435_1280.jpg":"1280x1280","k_26683435_1024.jpg":"1024x1024","k_26683435_640.jpg":"640x640","k_26683435_480.jpg":"480x480","k_26683435_340.jpg":"340x340","k_26683435_220.jpg":"220x220","o_26683435_1280.jpg":"1280x960","o_26683435_1024.jpg":"1024x768","o_26683435_640.jpg":"640x480","o_26683435_480.jpg":"480x360","o_26683435_340.jpg":"340x255","o_26683435_220.jpg":"220x165","h_26683435_1280.jpg":"1280x854","h_26683435_1024.jpg":"1024x683","h_26683435_640.jpg":"640x427","h_26683435_480.jpg":"480x320","h_26683435_340.jpg":"340x227","h_26683435_220.jpg":"220x147","pp_26683435_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683435_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683435_640.jpg":"640x814","pp_26683435_480.jpg":"480x611","pp_26683435_340.jpg":"340x432","pp_26683435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26683436_1920.jpg":"1920x1080","k_26683436_1280.jpg":"1280x1280","k_26683436_1024.jpg":"1024x1024","k_26683436_640.jpg":"640x640","k_26683436_480.jpg":"480x480","k_26683436_340.jpg":"340x340","k_26683436_220.jpg":"220x220","o_26683436_1280.jpg":"1280x960","o_26683436_1024.jpg":"1024x768","o_26683436_640.jpg":"640x480","o_26683436_480.jpg":"480x360","o_26683436_340.jpg":"340x255","o_26683436_220.jpg":"220x165","h_26683436_1280.jpg":"1280x854","h_26683436_1024.jpg":"1024x683","h_26683436_640.jpg":"640x427","h_26683436_480.jpg":"480x320","h_26683436_340.jpg":"340x227","h_26683436_220.jpg":"220x147","pp_26683436_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683436_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683436_640.jpg":"640x814","pp_26683436_480.jpg":"480x611","pp_26683436_340.jpg":"340x432","pp_26683436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"899x1599","hd_26683437_1920.jpg":"1920x1080","k_26683437_1280.jpg":"1280x1280","k_26683437_1024.jpg":"1024x1024","k_26683437_640.jpg":"640x640","k_26683437_480.jpg":"480x480","k_26683437_340.jpg":"340x340","k_26683437_220.jpg":"220x220","o_26683437_1280.jpg":"1280x2276","o_26683437_1024.jpg":"1024x1821","o_26683437_640.jpg":"640x1138","o_26683437_480.jpg":"480x853","o_26683437_340.jpg":"340x604","o_26683437_220.jpg":"220x391","h_26683437_1280.jpg":"1280x854","h_26683437_1024.jpg":"1024x683","h_26683437_640.jpg":"640x427","h_26683437_480.jpg":"480x320","h_26683437_340.jpg":"340x227","h_26683437_220.jpg":"220x147","pp_26683437_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683437_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683437_640.jpg":"640x814","pp_26683437_480.jpg":"480x611","pp_26683437_340.jpg":"340x432","pp_26683437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1440","hd_26683438_1920.jpg":"1920x1080","k_26683438_1280.jpg":"1280x1280","k_26683438_1024.jpg":"1024x1024","k_26683438_640.jpg":"640x640","k_26683438_480.jpg":"480x480","k_26683438_340.jpg":"340x340","k_26683438_220.jpg":"220x220","o_26683438_1280.jpg":"1280x1706","o_26683438_1024.jpg":"1024x1365","o_26683438_640.jpg":"640x853","o_26683438_480.jpg":"480x640","o_26683438_340.jpg":"340x453","o_26683438_220.jpg":"220x293","h_26683438_1280.jpg":"1280x854","h_26683438_1024.jpg":"1024x683","h_26683438_640.jpg":"640x427","h_26683438_480.jpg":"480x320","h_26683438_340.jpg":"340x227","h_26683438_220.jpg":"220x147","pp_26683438_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683438_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683438_640.jpg":"640x814","pp_26683438_480.jpg":"480x611","pp_26683438_340.jpg":"340x432","pp_26683438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1440","hd_26683439_1920.jpg":"1920x1080","k_26683439_1280.jpg":"1280x1280","k_26683439_1024.jpg":"1024x1024","k_26683439_640.jpg":"640x640","k_26683439_480.jpg":"480x480","k_26683439_340.jpg":"340x340","k_26683439_220.jpg":"220x220","o_26683439_1280.jpg":"1280x1706","o_26683439_1024.jpg":"1024x1365","o_26683439_640.jpg":"640x853","o_26683439_480.jpg":"480x640","o_26683439_340.jpg":"340x453","o_26683439_220.jpg":"220x293","h_26683439_1280.jpg":"1280x854","h_26683439_1024.jpg":"1024x683","h_26683439_640.jpg":"640x427","h_26683439_480.jpg":"480x320","h_26683439_340.jpg":"340x227","h_26683439_220.jpg":"220x147","pp_26683439_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683439_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683439_640.jpg":"640x814","pp_26683439_480.jpg":"480x611","pp_26683439_340.jpg":"340x432","pp_26683439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1440","hd_26683440_1920.jpg":"1920x1080","k_26683440_1280.jpg":"1280x1280","k_26683440_1024.jpg":"1024x1024","k_26683440_640.jpg":"640x640","k_26683440_480.jpg":"480x480","k_26683440_340.jpg":"340x340","k_26683440_220.jpg":"220x220","o_26683440_1280.jpg":"1280x1706","o_26683440_1024.jpg":"1024x1365","o_26683440_640.jpg":"640x853","o_26683440_480.jpg":"480x640","o_26683440_340.jpg":"340x453","o_26683440_220.jpg":"220x293","h_26683440_1280.jpg":"1280x854","h_26683440_1024.jpg":"1024x683","h_26683440_640.jpg":"640x427","h_26683440_480.jpg":"480x320","h_26683440_340.jpg":"340x227","h_26683440_220.jpg":"220x147","pp_26683440_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683440_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683440_640.jpg":"640x814","pp_26683440_480.jpg":"480x611","pp_26683440_340.jpg":"340x432","pp_26683440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26683441_1920.jpg":"1920x1080","k_26683441_1280.jpg":"1280x1280","k_26683441_1024.jpg":"1024x1024","k_26683441_640.jpg":"640x640","k_26683441_480.jpg":"480x480","k_26683441_340.jpg":"340x340","k_26683441_220.jpg":"220x220","o_26683441_1280.jpg":"1280x1706","o_26683441_1024.jpg":"1024x1365","o_26683441_640.jpg":"640x853","o_26683441_480.jpg":"480x640","o_26683441_340.jpg":"340x453","o_26683441_220.jpg":"220x293","h_26683441_1280.jpg":"1280x854","h_26683441_1024.jpg":"1024x683","h_26683441_640.jpg":"640x427","h_26683441_480.jpg":"480x320","h_26683441_340.jpg":"340x227","h_26683441_220.jpg":"220x147","pp_26683441_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683441_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683441_640.jpg":"640x814","pp_26683441_480.jpg":"480x611","pp_26683441_340.jpg":"340x432","pp_26683441_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1440","hd_26683442_1920.jpg":"1920x1080","k_26683442_1280.jpg":"1280x1280","k_26683442_1024.jpg":"1024x1024","k_26683442_640.jpg":"640x640","k_26683442_480.jpg":"480x480","k_26683442_340.jpg":"340x340","k_26683442_220.jpg":"220x220","o_26683442_1280.jpg":"1280x1706","o_26683442_1024.jpg":"1024x1365","o_26683442_640.jpg":"640x853","o_26683442_480.jpg":"480x640","o_26683442_340.jpg":"340x453","o_26683442_220.jpg":"220x293","h_26683442_1280.jpg":"1280x854","h_26683442_1024.jpg":"1024x683","h_26683442_640.jpg":"640x427","h_26683442_480.jpg":"480x320","h_26683442_340.jpg":"340x227","h_26683442_220.jpg":"220x147","pp_26683442_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683442_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683442_640.jpg":"640x814","pp_26683442_480.jpg":"480x611","pp_26683442_340.jpg":"340x432","pp_26683442_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7832815 Threads: 4 Questions: 1575525341 Slow queries: 4807671 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111886236 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/bea-i-seka-spasile-su-modro-jezero-pa-postale-nova-imotska-atrakcija-nikolic-mjesecima-smo-ih-nosili-na-rukama-1369820 [printLink] => /mozaik/panorama/bea-i-seka-spasile-su-modro-jezero-pa-postale-nova-imotska-atrakcija-nikolic-mjesecima-smo-ih-nosili-na-rukama-1369820?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 282497 [name] => Modro jezero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => modro-jezero [link] => /tag/modro-jezero ) [1] => stdClass Object ( [id] => 639084 [name] => jastrebovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-19 13:56:47 [main_article_id] => 0 [alias] => jastrebovi [link] => /tag/jastrebovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTNERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bea i Seka spasile su Modro jezero, pa postale nova imotska atrakcija! Nikolić: ‘Mjesecima smo ih nosili na rukama‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26704526.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Grgo Nikolić, Braco Ćosić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26704526.jpg [title] => Grgo Nikolić, Braco Ćosić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683435.jpg [title] => Braco Ćosić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683436.jpg [title] => Braco Ćosić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683437.jpg [title] => Braco Ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683438.jpg [title] => Braco Ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683439.jpg [title] => Braco Ćosić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683440.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683441.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26683442.jpg [title] => Bravo Ćosić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Moj galebe", legendarni hit neponovljivog Olivera Dragojevića, pjesma s kojom je na jedan način podignuo glazbeni spomenik toj morskoj ptici, predatoru, morskom letećem štakoru, kako je neki nazivaju, Imoćani itekako vole.

Istina, samo bi ispred onoga "Moj galebe" stavili slove "e", pa bi se pjesma zvala "E, moj galebe".

Zašto, pročitajte u nastavku.

Ma koliko taj galeb imao i jeziv naziv "leteći štakor", ma koliko ga proklinjali ribari, bez njega more nije more, bez njega naš plavi Jadran nije ono što je s njim.

Dakako da je onima uz more on njihova svakodnevica, a onima tamo u Dalmatinskoj zagori briga i nevolja, koja dolijeće samo tijekom jednog razdoblja u godini od oko šest mjeseci radi, nažalost, hrpa smeća i otpada. Tu se najede pa opet preko Biokova ili Mosora odleti na svoje vjekovno prebivalište.

---

---

 

---

image
---

Galeba su itekako, i to posljednjih desetak godina, osjetili i Imoćani. Malo pomalo priviknuo se galeb prvo na njihovo odlagalište Kozjačić, gdje je, unatoč dobroj brizi oko sanacije otpada, ipak našao izvor hrane, ali i na malim divljim odlagalištima. Kada bi se jata tih ptica pogostila, druga destinacija bila im je Modro jezero.

Znalo ih je tamo prije i za vrijeme pandemije korone biti na stotine i stotine. Osim što su silno onečišćivali čiste stijene Modrog jezera svojim izmetom, ostacima perja i hrane, galebovi su totalno poremetili prirodno okružje toga spomenika prirode.

Njihov nezasitni želudac punio se slatkovodnim žabama, malom ribom koja bi podzemnim tokovima dolazila u vodu jezera, potom zmijama bjelouškama, da ne govorimo o punoglavcima, raznim ptičicama, uništavali su gnijezda ptica koje su stoljećima ukras Modroga jezera.

Nisu prezali galebovi ni od blizine ljudi koji bi se kupali, pa je onda upaljen alarm. Imoćani su počeli tražiti zaštitu od galebova. Kako je galeb zakonom zaštićena ptica, tražio se način njihove eliminacije drugim putem. Preporučavali su Imoćanima rastjerivanje galebova pucnjevima iz plinskih topova. Pukli bi svaki dan za vrijeme njihova odmora u jezeru nekoliko plotuna, pa bi se u početku i preplašili, vinuli u zrak, učinili nekoliko krugova i onda bi se opet vratili. Poslije su mogli pucati i topovi bilo kakve vrste, no oni se na to ne bi ni obazirali.

---

image
Braco Ćosić
---

I onda tamo 2021. godine netko pametan spomenuo je kako bi se tim pticama stalo na kraj upravo po zakonima prirode. Pošalji galebovima poruku da ima netko spretniji i jači od njih, a kojega se oni boje, i onda će oni vidjeti da ne mogu raditi što hoće.

I upravo te godine iz poznatoga Sokolarskog centra iz Šibenika, zahvaljujući Javnoj ustanovi More i krš Splitsko-dalmatinske županije, Gradu Imotskom, ali i ljubavi dvojice Imoćana, Grge i Slavka Nikolića, oca i sina koji neposredno i žive u blizini Modroga jezera, a koji su pristali krenuti na obuku dresure jastreba u Šibenik, u Imotski su ubrzo pristigle dvije mlade Harissove američke jastrebice.

Dobile su i imena. Jedna se zvala Beatrica, ili skraćeno Bea, a druga jednostavno – Seka. Danas, nakon tri godine od njihova dolaska, imotsko Modro jezero ponovno živi svojim stoljetnim plućima.

Istina, poneki odvažni galeb, posebno s početkom proljeća, odvaži se tek ga nadletjeti, i to je sve. Jer ako se spusti u jezero, riskira intervenciju Bee i Seke i ubrzo nestane.

U Modro jezero su se nakon desetak godina vratile žabe, punim plućima pjeva autohtoni modri kos, izmigoljile su vodene zmije bjelouške, ovih dana umjesto galebova bistrom i čistom vodom jezera špartaju divlje patke koje grade gnijezda. Priroda se rekuperala polako, ali sigurno. I ono što je još itekako zanimljivo, Bea i Seka postale su svojevrsna turistička atrakcija sve većem broju posjetitelja Modroga jezera.

---

image
Braco Ćosić
---

Fotografiraju se s njima, Grgo i Slavko im neumorno objašnjavaju kakav im je zadatak. Kaneći pisati o ovom lijepom prirodnom fenomenu, prvom takvom na ovim prostorima Dalmatinske zagore, proveli smo nekoliko sati u patroli s Grgom Nikolićem, dreserom jastrebica, na njegovu svakodnevnom điru oko jezera. Prvo, kako bi Bea i Seka bile u treningu u sada svome omiljenom prostoru, ali i vidjeti ima li koji galeb upravo s početkom ožujka, kada bi njihovi izviđači dolazili ispitivati teren za dolaske većih formacija.

– Evo, ovo vam je svakodnevni đir koji je sastavni dio djelatnosti Bee i Seke. Danas je uz nas Seka, jer je moj Slavko na putu, pa je Bea u svom staništu kod naše kuće – veli nam Grgo Nikolić prisjećajući se kako su to dresirane jastrebice otjerale galebove.

– Sve je krenulo nekako usklađeno. Ja, ljubitelj životinja, a i moj sin Slavko iznimno ih voli, blizu smo jezera i prihvatili smo se posla dresure jastrebica. Otišli smo u šibenski Sokolarski centar, kod hrvatskog barda sokolarstva Emilija Menđušića i njegove desne ruke Stipe Klisovića.

Mjesec i pol dana proveli smo na obuci uz njihove ptice. Nakon obuke kod tih stručnjaka, u ljeto 2021. doveli smo u Imotski našu Beu i Seku na samo jezero, kako bi se upoznale sa svojim staništem i ovladale suvereno tim prostorom.

Satima, danima, mjesecima smo ih ovdje nosili na rukama kako bi se priviknule na svoj novi dom. I, dakako, bili smo na jezeru kada bi slijetala jata galebova. I onda vidjesmo kako bi Bea i Seka s glavne vidilice, udaljene stotinama metara od vode i galebova, samo zalepršale svojim krilima, a onda bi nastala panika među galebovima.

Glavom bez obzira vinuli bi se u zrak i odletjeli u pravcu Biokova pa prema svome staništu na moru. Dakako da smo patrole provodili i u širem okružju jezera po liticama, pa u čamcu na samoj vodi, tako da smo Beom i Sekom jednostavno izludjeli galebove. Nisu znali odakle im prijete te, moram priznati, iznimno pametne divlje ptice.

I tako smo iz dana u dan, pa i po nekoliko puta dnevno, dovodili Seku i Beu na jezero kada je bio stađun od dolaska galebova. Opet ista slika, njihova panika na sam zamah krila Seke i Bee.

---

image
---

Fascinantno, jer bi galebovi s gotovo pet stotina metara vidjeli jastrebice. Galebova je sada nemjerljivo manje.

Doleti poneki, spusti se i prema vodi kada Seke i Bee nema toga trenutka. I onda u roku od par minuta, jer stanujem blizu jezera, navučem zaštitne rukavice, na ruku stavim Seku, ili Slavko svoju Beu, i već smo na vidilici jezera. U roku od pet minuta ni traga galebu u jezeru.

A i naši gosti, moji Imoćani, iznimno su zadovoljni. Moram istaknuti da ćemo se mi za neko vrijeme uspjeti zastalno riješiti galebova, to je proces.

Dokle god se ne riješe odlagališta otpada, nije lako, ali da smo postigli ono što je vidljivo, a to je njihov zanemariv broj, obnova vjekovne flore i faune jezera, e tu smo uspjeli zahvaljujući upravo Bei i Seki.

---

image
Braco Ćosić
---

Prema evidenciji koju vodim od 28. srpnja prošle godine, a evo danas je 1. ožujka, jedan jedini se nije spustio u jezero. A vidite da su sada tamo parovi divljih pataka, od miline ih je gledati.

Prijašnjih godina s početkom ožujka, a ove godine zime i nije bilo, znalo ih je biti na stotine i ostajali bi do polovine kolovoza. Vidim tek jednoga, dva u migraciji, iako ih na odlagalištu tu u blizini grada koje se svaki dan sanira i zatrpava, ipak ima stotinjak.

Sada imamo divlje patke, žabe, bjelouške, dva para gavranova, ptice se gnijezde, posve druga slika. Emisija Bee i Seke se nastavlja. Evo sada s prvim ljepšim vremenom idemo čamcem po jezeru obići svaki njegov kutak, jer je to zapravo i dio doma njih dvije, pa idemo na sjeverne litice jezera da i tamo osmotre jezero. Moram još nešto reći o tim pticama – fascinirale su nas.

---

image
Braco Ćosić
---

One su definitivno divlje ptice, koliko god ja i Slavko njih dresiramo, dresiraju i one nas. Definitivno mi smo s njima u partnerstvu, i to iskrenom.

Uzajamno poštovanje, uvažavanje, ljubav, svakodnevna briga. Ako to nemate, niti ptica hoće k vama niti ima povjerenja. Znale su i Bea i Seka, jer stanuju u blizini jezera, odletjeti u zonu svoga prirodnog komfora. I ako nema nas, one čekaju da dođemo.

Na već prepoznatljivi znak slete nam na ruke, niotkuda, odjednom se pojave. Fenomenalne ptice i naša poruka galebovima: Ne dolazite više, imate dovoljno prostora na moru. Ako hoćete strku i paniku, onda ćemo vam samo pokazati Beu i Seku – veli nam Grgo Nikolić.

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Grgo Nikolić, Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Bravo Ćosić


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/bea-i-seka-spasile-su-modro-jezero-pa-postale-nova-imotska-atrakcija-nikolic-mjesecima-smo-ih-nosili-na-rukama-1369820 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6770075f2acfdcc35765c1729a27560913a3376e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bea+i+Seka+spasile+su+Modro+jezero%2C+pa+postale+nova+imotska+atrakcija%21+Nikoli%C4%87%3A+%E2%80%98Mjesecima+smo+ih+nosili+na+rukama%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbea-i-seka-spasile-su-modro-jezero-pa-postale-nova-imotska-atrakcija-nikolic-mjesecima-smo-ih-nosili-na-rukama-1369820 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbea-i-seka-spasile-su-modro-jezero-pa-postale-nova-imotska-atrakcija-nikolic-mjesecima-smo-ih-nosili-na-rukama-1369820 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTNERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPARTNERI

Bea i Seka spasile su Modro jezero, pa postale nova imotska atrakcija! Nikolić: ‘Mjesecima smo ih nosili na rukama‘

Piše Braco Ćosić
6. ožujka 2024. - 12:43

"Moj galebe", legendarni hit neponovljivog Olivera Dragojevića, pjesma s kojom je na jedan način podignuo glazbeni spomenik toj morskoj ptici, predatoru, morskom letećem štakoru, kako je neki nazivaju, Imoćani itekako vole.

Istina, samo bi ispred onoga "Moj galebe" stavili slove "e", pa bi se pjesma zvala "E, moj galebe".

Zašto, pročitajte u nastavku.

Ma koliko taj galeb imao i jeziv naziv "leteći štakor", ma koliko ga proklinjali ribari, bez njega more nije more, bez njega naš plavi Jadran nije ono što je s njim.

Dakako da je onima uz more on njihova svakodnevica, a onima tamo u Dalmatinskoj zagori briga i nevolja, koja dolijeće samo tijekom jednog razdoblja u godini od oko šest mjeseci radi, nažalost, hrpa smeća i otpada. Tu se najede pa opet preko Biokova ili Mosora odleti na svoje vjekovno prebivalište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:02