StoryEditorOCM
HranaŠTO JESTI

Zbog jednostavnih a kvalitetnih jela, jedna je bolnica zaslužila certifikat prestižnog gastro-vodiča

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2023. - 10:40

Bolnička hrana obično bi se svrstala uz bok školskim ručkovima na kulinarskim ljestvicama, a u Hrvatskoj se o njoj najčešće zbijaju šale na društvenim mrežama.

Ali bolnica u zapadnoj Belgiji razbila je stereotip nakon što je dobila potvrdu prestižnog francuskog vodiča za restorane. AZ Groeninge u gradu Kortrijku postaje prva bolnica u Beneluxu koju je gastro-vodič Gault & Millau službeno pohvalio za kvalitetu hrane koju poslužuje svojim pacijentima.

image

Ilustracija

Shutterstock

Kako prenosi Reuters, Marc Declerck, izvršni direktor Gault & Millau Benelux, izjavio je da već deset godina surađuju s kompanijama i domovima za umirovljenike na obrocima koje poslužuju zaposlenicima i štićenicima.

Bolnica je dovela stručnjake Gault & Millau kako bi pregledali njihovu hranu i ponudili savjete za poboljšanje, posebno za njihova riblja jela, njihove umake i porcije krumpira.

Vodič je naknadno utvrdio da je bolnička hrana visokog standarda, a Declerck je rekao da bi rado poslužio neka od ovih jela u vlastitom domu.

Opći je savjet, dodao je, raditi s dobrim sastojcima i držati se jednostavnih recepata.

"Ljudi ne žele nužno prekomplicirane stvari. Učinite ga zdravim, učinite ga ukusnim... Pokušajte kuhati za njih kao što biste sami kuhali", rekao je Reutersu.

image

Ilustracija

Shutterstock

Obroci pripremljeni za pacijente zapravo se neće naći u godišnjem vodiču za restorane, ali su službeno certificirani od strane Gault & Millau za 2023. godinu.

Inače, bolnica AZ Groeninge jedna je od najvećih bolničkih kompleksa u Belgiji nastala spajanjem četiri bolnice u gradu Kortrijk. Kompleks ima neprofitan status, javno-privatnog je karaktera, odnosno njome upravljaju grad Kortrijk i uprava bivših katoličkih bolnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 19:47