![<p>Berba sočnih ananasa u stakleniku u pustinji Al-Awir</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/o_22665840_1024.jpg)
Znanstvenici su sastavili popis slabo poznatih biljaka koje bi se mogle naći na jelovniku do 2050. godine, piše Jutarnji list.
Kako navodi BBC, u budućnosti biste mogli doručkovati lažnu bananu ili grickati voće pandanusa. Jasno, ovu temu je potencirao rat u Ukrajini koji je ukazao na opasnost oslanjanja na nekoliko usjeva kojima se globalno trguje. Naime, čak 90 posto naših kalorija dolazi od 15 usjeva, pa stručnjaci iz Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu traže sastojke koji će osigurati budućnost naše prehrane. Pored toga klimatske promjene povećavaju rizik od ozbiljnih "potresa u vezi s hranom" gdje usjevi propadaju, a cijene osnovnih namirnica brzo rastu diljem svijeta.
"Diverzifikacija hrane koju jedemo jedno je od rješenja za ublažavanje gladi, rješavanje problema gubi...