StoryEditorOCM
HranaZDRAVLJE U NARANČASTOM

Sad im je sezona, iskoristite blagodati: juhe su neodoljive, a ulje pomaže uravnotežiti tlak, pokazao se učinkovitim i protiv kolesterola i triglicerida

Piše M.P.
27. listopada 2021. - 17:10

Ulje buče dobiva se hladnim postupkom iz sjemenki, od stotinu kilograma može se dobiti 40 do 45 litara ulja. U našim se krajevima visokokvalitetno crno bučino ulje dobiva najviše od sjemenki uljne tikve golice.

Bučino ulje odlikuju jedinstven orašast okus i tamnozelena do crna boja s tamnocrvenom nijansom (kad se ulje u boci okrene prema izvoru svjetlosti).

Ima nižu točku dimljenja od ostalih jestivih ulja pa se ne zagrijava, nego se koristi za marinade, salatne preljeve i začinjanje jela. U jušnoj žlici (15 ml) bučinog ulja sadržano je 14 grama masnoća, od kojih su najveći dio višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline, piše Živim.hr.

Posebno je bogato linolnom kiselinom (oko 45 posto sastava), tipom omega-6 kiselina koji se može povezati s poboljša...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 21:51