StoryEditor
HranaODLIČNA SPIZA

Ambasadorova kći: dok gledate svoju omiljenu tursku sapunicu razveselite se jelima kakva kuhaju vaši omiljeni likovi, donosimo tri izvorna recepta

Piše Tanja Šimundić Bendić
26. siječnja 2021. - 09:18

Kada već toliko uživamo u gledanju turskih sapunica i s takvom pažnjom pratimo ljubavne muke Ambasadorove kćeri, naučimo nešto i o njihovim originalnim jelima. Nudimo vam tri izvorna recepta, direktno iz bilježnice turskog kuhara s hrvatskom adresom. I kažemo vam iz prve ruke, provjereno, uživat ćete u rapsodiji okusa i mirisa. Krenimo:

Sulejmanova juha

Dvije čaše crvene leće oprati, potom skuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša. Staviti vode prst preko leće. Tikvicu, krumpir, veću rajčicu, dvije mrkve i jednu veću kapulu naribati, pirjati jedno po jedno u drugom loncu na suncokretovom ulju. Skuhanoj leći dodati povrće, pustiti da prokuha još pet minuta. Napraviti zapršku od 25 gr maslaca i malo brašna, te doliti uz stalno miješanje u juhu, koja obavezno treba biti uklonjena s vatre. Juhu vratiti na vatru da kuha još nekoliko minuta. Staviti kumin, sol i papar. Od 200 gr junećeg mljevenog posoljenog i popaprenog mesa, napraviti male okruglice veličine trešnje, popržiti ih na tavi. Dodati mesne okruglice u juhu, te politi s otopljenih 25 gr masla.

Muhallebi

U litru hladnog mlijeka miješajući rastopiti šest jušnih žlica šećera, dodati tri vrhom pune žlice kukuruznog škroba, miješati dok ne nestanu grudice. Staviti na srednje jaku vatru i uz stalno miješanje čekati dok ne prokuha. Kad prokuha još kratko miješati, do konzistencije pudinga. Vruće izliti u zdjelice i posuti cimetom. Ohladiti na sobnoj temperaturi, te u frižideru.

Halva od griza

Šakicu usitnjenih oraha popržiti na ulju do zlatne boje, dodati dvije čaše griza, miješati dok ne dobije zlatnu boju. Dodati žlicu masla i dobro umiješati u griz. Maknuti s vatre, dodati zagrijane dvije čaše mlijeka i 1,5 čašu šećera, izmiješati dok se ne zgusne na vatri. Teču pokriti čistom krpom, poklopiti, pustiti tako 15 minuta. Poslužiti toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 03:08