StoryEditor
HranaKORISNE ‘CAKE‘

Brzinski želite oguliti jaje za doručak i izluđuje vas pola bjelanjka koje vam je ostalo u ljusci? Slijedite ova jednostavna pravila i sutra će ići savršeno lako

Piše M.P.
13. svibnja 2021. - 09:11
Ilustracija/AFP

Koliko ste se puta našli u situaciji da ste krenuli guliti tvrdo kuhano jaje, a dio bjelanjka vam je ostao u ljusci?

Pa čak iako su internetske stranice prepune jednostavnih savjeta, baš ni jedan ne pada nam na pamet u trenucima kada brzinski želimo oguliti jaje i završiti pripremu doručka, ručka ili večere.

Dobra hrana piše o razlozima zbog kojih se to događa i pametnim rješenjima.

Prvo i osnovno, pripazite na svježinu jaja.

Iako je uobičajeni savjet da se jaja uvijek jedu svježa, u slučaju da ih želite skuhati, radije se okrenite onima koja nekoliko dana stoje u hladnjaku, a svježa iskoristite za pripremu kajgane, omleta, carbonare ili klasičnih jaja na oko.

Također, kako biste ih lakše očistili, jaja valja kuhati u vrućoj vodi umjesto ubacivanja u hladnu.

Valja paziti na činjenicu da će jaja ubacivanjem u vrelu vodu lakše puknuti, zato ih dodajite lagano koristeći žlicu.

Svakako obratite pažnju i na količinu jaja u posudi i, ako je potrebno, podijelite ih na dva puta, kako se u kuhanju ne bi sudarala i razbila.

Kako biste ih lakše ogulili, dobra ideja bit će i ledena kupka u koju jaja možete ubaciti odmah nakon što ih izvadite iz kipuće vode.

Dovoljno će biti u ledu ih držati tek dvije do tri minute, a zatim oguliti.

Nešto jednostavnija opcija bit će i tek kuhana jaja kratko držati pod mlazom hladne vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 03:30