StoryEditor
Društvena mrežaZaoštrilo se

Šimun Cimerman i Mario Valentić objavili video u kojemu vježbaju u crkvi, napao ih Vice Batarelo: Dijaboličko oskvrnuće neće proći bez posljedica!

Piše M.P.
1. prosinca 2020. - 17:45
Željko Puhovski, Goran Mehkek/Cropix

Nakon što su se odlukom Stožera do Badnjaka zatvorile i, između ostalog, sve teretane te sportski, fitness i rekreacijski centri, mnogi su odluku javno prozvali. Među njima i fitness instruktor Šimun Cimerman i Mario Valentić, koji su pokrenuli akciju kojom ukazuju na to da takve mjere - ne podržavaju.

U sklopu svoje akcije, Cimerman i Valentić odradili su tjelovježbu u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu. Podsjećamo, crkve je posljednja odluka Stožera zaobišla.

"DOZVOLITE RAD VJEŽBALIŠTIMA U ZATVORENIM PROSTORIMA! Bez zdravog tijela nema ni zdravog duha. Sport, vježbanje i fizička aktivnost su najbolje prevencije svih bolesti i temelj zdravog života. Zahtijevamo od Stožera civilne zaštite da promjeni svoju diskriminatornu odluku o zatvaranju hramova sporta, zdravlja i tijela i da pravilo '25 osoba' u zatvorenim prostorima postane važeće i za hramove tijela, a ne isključivo za duhovne hramove. U demokratskom, slobodnom i sekularnom društvu, prvotno pred Zakonima, a tek onda i pred Bogovima, svi građani moraju biti jednaki", stoji u opisu videa koji su objavili.

Čelnik ultrakatoličke udruge Vigilare, Vice John Batarelo reagirao je na video te akciju instruktora fitnessa prozvao "dijaboličkim oskvrnućem". Podržali su ga u komentarima brojni vjernici.

"Dijaboličko osvkrnuće u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu koje su napravili dotični Mario Valentić i Šimun Cimerman ISPRED SVETOHRANIŠTA (gdje je živi Isus Krist) je jednostavno napad na Katoličku Crkvu i vjernike. Ovaj čin ostavlja sve vjernike u šoku i nevjerici i u velikoj bol da se ovo dogodilo na svetom mjestu.

Vjerujem da ostavlja svakog normalnog čovjeka bez teksta. Ovaj čin nije niti 'fora', niti smiješno. Traži se osuda svih ljudi dobre volje bez obzira na vjeru ili političko opredjeljenje.

Ovo nije samo diskriminacija nego što više divljaštvo i napad na Katoličku Crkvu i vjernike u Hrvatskoj koje nismo vidjeli od Domovinskog rata. Ovo neće proći bez posljedica. Ako ste Mario i Šimune ovo napravili iz ne znanja onda što prije očekujemo jednu JAVNU PONIZNU ISPRIKU svim katolicima i župniku. A, ako ste napravili radi ismijavanja i radi 'fore' onda ćete biti u velikim problemima.

A pratiti ćemo i sve medije i 'društvene komentatore' kao i političare da vidimo imaju li uopće imalo civilizirane uljudbe da ovaj čin osude ili će odobravati i poticati ovakve zlobne činove", napisao je Batarelo.

Cimerman se ubrzo na svom Facebook profilu osvrnuo na komentare s kojima se susreo zbog pokrenute akcije za ponovno otvaranje vježbališta.

"Svi smo nezadovoljni zbog diskriminacijskih mjera gdje su neki povlašteni (vjerske institucije, šoping centri), a neki zakinuti (klubovi, fitness centri, dvorane), stoga sam odlučio napraviti protestni video sa kolegom, a gdje smo vježbali - u crkvi, a koje imaju dopuštenje okupljanja do 25 osoba. Jedina i isključiva namjera je bila ukazati na nejednakost građana, a na koju su naši kolege ukazali dan prije u šoping centru Arena. Možda i očekivano, to se u vjerskoj zajednici kod nekolicine koji nisu vjerojatno niti pročitali objavu, shvatilo kao 'napad na crkvu'. Napad na crkvu, a gdje dvoje sportaša radi sklekove, a u znak protesta zbog nejednakosti - ono čime se kršćanstvo, zapravo, diči i razmeće - borba protiv nejednakosti ljudi?!", poručio je.

I ostatak njegove objave prenosimo u cijelosti:

"Uglavnom, razapeše nas ko Isusa. Da je krusifikacija ili kamenovanje dozvoljeno, mi bi bili prvi na tapeti. Ali nije samo to: takvu količinu mržnje i odvratnih komentara teško se može naći na jednom mjestu. Smučiti ti se materinji jezik. I to je onda ta 'religija mira', a koja se sprda sa ostalim 'religijama mira' da su 'religije mira' jer svaka drži da ima monopol i ekskluzivno pravo na 'mir'. Naravno, mir isključivo onima koji su članovi određene 'religije mira'. Poslije pročitanih hrpetina komentara jasno ti je kako je na ovim područjima jedan Jasenovac, Blajburg ili Srebrenica bio moguć.

A, da, većina je pitala 'zašto nismo imali muda to napraviti u džamiji' (ili, pak sinagogi ili pravoslavnoj crkvi). Vrlo jednostavno: nije frajerski 'nameračiti' se na manjine kojih je ispod 1% i koje nisu utjecajne da bi uspjele kod Vlade 'isposlovati' ovakvu nejednakost i diskriminaciju u društvu. Da smo u Turskoj, onda bi to napravili u džamiji, u Izraelu u Sinagogu, u Beogradu u Svetom Savi", napisao je Cimerman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 09:48