StoryEditorOCM

Vozite Suzuki? Evo popisa 7 stvari koje biste trebali znati

Piše PROMO
7. ožujka 2023. - 12:41

Za nas u Suzukiju vaše zadovoljstvo i kvaliteta samih vozila najvažniji su čimbenici i neprestano pratimo ponašanje naših vozila uz prikupljanje podataka o njihovoj kvaliteti, čak i kad su izvan jamstva. Najbolju provjeru kvalitete kao i jamstvo sigurnog korištenja ponajprije možete dobiti u ovlaštenoj Suzuki mreži kroz redovito održavanje i preventivne preglede – poručuju nam iz ovlaštenog Suzuki servisa ATT Split, koji su već 15. godinu za redom dobitnici prestižne Suzuki nagrade za najbolju postprodaju u cijeloj Hrvatskoj, uključujući njihov Suzuki servis u Zadru i Dubrovniku.

Tom prilikom smo razgovarali s voditeljem Suzuki servisa Pavlom Petrovićem koji je odgovorio na 7 najčešćih pitanja, koja će vam zasigurno koristiti ukoliko ste već vlasnik nekog Suzukija ili to tek planirate postati;

1. Kada je vrijeme za servis i treba li provjeravati razinu ulja između dva servisa?

Za sva Suzuki vozila servisni interval je 12 mjeseci ili 15000 - 20000 km, ovisno o modelu vozila, odnosno o pogonskom agregatu. Svi noviji modeli Suzukija imaju i lampicu koja će Vas podsjetiti na servis, ali svakako je preporuka doći prije tehničkog pregleda uz uvjet da ne radite više kilometara od predviđenog servisnog intervala.

Svaka provjera dobro motornog ulja je došla i potrebna. No kvaliteta Suzukijevih motora i  Suzukijevog Ecstar ulja osigurava minimalnu potrošnju i dostatna je do vremena potrebnog za servis.

2. Zašto biste vaš Suzuki trebali redovito održavati u Suzuki ovlaštenom servisu?

Održavanje vozila u ovlaštenom servisu ima višestruke prednosti. Servis posjeduje sve specijalne alate, a djelatnici su upoznati sa planom održavanja svakog pojedinog modela i zna se nakon kojeg vremenskog perioda ili pređene kilometraže treba zamjeniti koji dio.

Vozilo koje je održavano u ovlaštenom servisu ima veću vrijednost prilikom prodaje, odnosno vozilo sa uredno popunjenom servisnom knjižicom budućem kupcu bi trebala biti garancija sigurne kupnje.

3. Koji su najčešći problemi na vozilima koji se ne održavaju u ovlaštenom servisu?

Dosta vlasnika vozila smatra da napraviti redovni servis na vozilu znači zamjeniti motorno ulje i filter ulja, zanemarujući tako ostale komponente vozila. Česta su preskakanja izmjene kočionog ulja što najčešće uzrokuje začepljenje kanala u hidrauličnom modulu ABS-a što dovodi do skupih kvarova i ugrožavanja sigurnosti zbog neispravnog rada ABS-a. Dosta puta se dogodi i da tvornički ugrađene skuplje, iridijske svjećice „meštri“ zamjene ranije (od preporučenih 60000-100000 km), jeftinijim zamjenskim svjećicama te tako vlasniku vozila naprave medvjeđu uslugu. Kako i kod liječnika, imate stomatologe, ortopede, kardiologe itd. tako bi bilo pametno i kod automobila otići kod onoga koji je specijaliziran za određenu marku vozila.

4. Mnogi vlasnici bi održavali svoja vozila u ovlaštenom servisu, ali cijena servisa im je najveći problem, koje je Vaše mišljenje o tome?

U potpunosti razumijem strah vlasnika automobila kada im je potreban posjet servisu, a i sam sam se naslušao svakakvih priča. Velika većina redovnih servisa na Suzuki vozilima se kreće između 120-200 €, a za sve dodatne radove mimo dogovorenih traži se odobrenje stranke i sa takvim pristupom teško možete imati problem. Uz cijenu radnog sata mehaničara od 33,20 € sa PDV-om smatram da u ovim inflacijskim vremenima nismo skupi.

5. Sa godinama starosti i istekom jamstva, dosta vlasnika prestane održavati vozila u ovlaštenom servisu?

Pa moram priznati da smo sa postotkom zadržanih klijenata iznimno zadovoljni. U našem servisu vozila starija od 3 godine imaju 10%, starija od 5 godina 15%, a starija od 7 godina imaju 20% popusta na redovno održavanje. Na taj način pokušavamo troškove nešto zahtjevnijeg održavanja starijih vozila ublažiti i učiniti ih prihvatljivijima našim kupcima.

6. Na što treba pripaziti kod limarsko-lakirerskih popravaka vozila.

Najčešći problemi se pojavljuju u situacijama gdje se radovi izvode mimo pravila struke. Često i pojedina osiguravajuća društva popravke vozila „guraju“ u radionice koje će popravke izvršiti  na jeftiniji način po nalogu osiguranja, koji više odgovara njima ali ne i samom vlasniku vozila. Zbog takvih situacija je najbolje vozilo predati u ovlašteni servis, koji će zatražiti sve potrebne dodatne radove koje osiguranje prilikom procjene nije obuhvatilo, a vlasnik će zadržati 12 godišnje jamstvo na karoseriju.  

7. Koliko je Suzuki zaista pouzdana marka?

Statistika Centra za vozila Hrvatske je i za 2022. godinu pokazala da su vozila marke Suzuki u ukupnom poretku među svim starosnim kategorijama vozila, daleko najpouzdanija vozila, odnosno da se Suzukiji najmanje vraćaju na tehničkim pregledima. Dovoljno dobar argument?

ORIGINALNI DIJELOVI SUZUKI

Vaš automobil u vrhunskom stanju za nas je presudno Suzuki iskustvo. Iz tog razloga naši inžinjeri primjenjuju posebne zahtjeve za kvalitetom prilikom dizajniranja Suzuki dijelova. Ako Vam je važno da sačuvate tvorničku kvalitetu Vašeg Suzukija, potražite SGP (Suzuki Genuine Parts) oznaku kako biste osigurali da Vaš automobil ostane 100% Suzuki i sačuva svoju vrijednost.

SETOVI ZIMSKIH KOTAČA

Odaberite cjelovito tvorničko rješenje vrhunske kvalitete! Originalni tvornički kotač za Suzuki vozila s ugrađenim TPMS ventil i vrhunskim Yokohama pneumaticima.

ECSTAR ULJA

Zahvaljujući smjesi iznimno kvalitetnih aditiva za sintetičko bazno ulje, ECSTAR se odlikuje karakteristikama trenja, snagom čišćenja motora i termostabilnošću koje su superiorne u odnosu na uobičajena motorna ulja. Zato ECSTAR omogućuje dojmljivo ekonomičnu potrošnju goriva i čuva motor.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 13:22