StoryEditorOCM
Auto motoNOVA SAZNANJA

Stručnjak savjetuje: ‘Morate izbjegavati vožnju s praznim spremnikom!‘, evo kako ova navika utječe na motor automobila

Piše MOZAIK SD
14. ožujka 2023. - 09:15

Cijene goriva su visoke, a kućni budžeti sve plići. Mnogi od nas taktiziraju s punjenjem goriva, čeka se zadnji trenutak, a nerijetko se ide i dalje od toga, vozi se na rezervi, s uključenom žutom lampicom, gotovo do posljednje kapi goriva. Je li to dobro za automobil? Mnogo se pisalo o ovoj temi, a evo i nekih novih saznanja, piše HAK Revija

– Apsolutno biste trebali izbjegavati vožnju sa spremnikom koji je gotovo prazan. To može dovesti do skupih oštećenja sustava ubrizgavanja goriva – upozorava Hans-Ulrich Sander, stručnjak za motorna vozila u njemačkoj organizaciji TÜV Rheinland.

Kod starijih vozila, rad s minimalnom količinom goriva i gašenje motora zbog iscrpljivanja i zadnje kapi goriva često je rezultirao oštećenjem sustava dotoka goriva. Pokvarene pumpe za ubrizgavanje nisu bile neuobičajene, objašnjava stručnjak za vozila Torsten Hesse iz TÜV-a Thüringen. Gorivo služi i kao tekućina za hlađenje pumpe za gorivo. Gašenje motora zbog manjka goriva moglo je rezultirati i kvarom motora.

Kod starijih dizelaša s mehaničkim ubrizgavanjem, vožnja na rezervi relativno je bezbolna. Kod ovih motora postoji ručno odzračivanje putem ručne pumpe u motornom prostoru. Čak ni moderni motori više nisu toliko ranjivi nakon što se spremnik isprazni, tvrde proizvođači. Ipak, stručnjaci savjetuju da se rezerva ne iscrpi u potpunosti. Unatoč korištenju filtara za gorivo, čestice prljavštine koje se talože u gorivu mogu biti usisane kada se iscrpljuju posljednje zalihe iz rezervoara. Čisto izgaranje goriva tada više nije zajamčeno.

Ako je spremnik prazan, a auto se ugasio, prvo morate natočiti dizelsko gorivo ili benzin. Međutim, može proći nekoliko pokušaja paljenja prije ponovnog pokretanja motora, piše HAK Revija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 21:24