StoryEditor
Auto motoCUPRA FORMENTOR

Snagator uzavrele južnjačke krvi: pogonski sustavi modela e-Hybrid odlikuju se snagom od 204 KS ili 245 KS

26. veljače 2021. - 06:33

Cupra Formentor, prvo vozilo razvijeno ekskluzivno za ovu marku u Martorellu, sada se uvodi na tržište uz dva plug-in hibridna pogonska sustava, što pridonosi prelasku marke Cupra na elektrifikaciju te pokazuje da su elektrifikacija i performanse savršen par.

Cupra Formentor e-Hybrid objedinjuje prednosti vozila s vrhunskim performansama te kvalitete SUV-a u doba kada se od segmenta crossover vozila očekuje izniman rast, a on sa sobom donosi i potpuno nove karakteristike. Pogonski sustavi modela Cupra Formentor e-Hybrid odlikuju se snagom od 204 KS ili 245 KS te objedinjuju učinkovitu TSI tehnologiju izgaranja, snažan elektromotor i litij-ionsku bateriju kako bi se povećale kako performanse, tako i učinkovitost.

Cupra Formentor e-Hybrid s plug-in hibridnom tehnologijom i vrhunskim performansama objedinjuje snagu 1,4-litrenog TSI benzinskog motora sa 150 KS, te je kombinira s elektromotorom snage 115 KS (85 kW). Električna energija pohranjuje se u naprednom paketu litij-ionske baterije od 13 kWh, zahvaljujući čemu se Cupra Formentor može pohvaliti ekološki osviještenim performansama. Kombinacija standardnih i futurističkih tehnologija omogućuje da Formentor e-Hybrid poboljša način isporuke snage upotrebom tehnologije na izgaranje, električne energije ili kombinacijom tih dviju tehnologija.

Dostupne su dvije vrijednosti najveće izlazne snage: 204 KS (150 kW) i 245 KS (180 kW). Oba CUV vozila s pogonom na prednje kotače i vrhunskim performansama koriste se jednakom konfiguracijom pogonskih sustava, no oni su prilagođeni za osiguravanje različitih karakteristika. U varijanti od 204 KS, plug-in hibridni pogon objedinjuje performanse i učinkovitost. On može ubrzavati od 0 do 100 km/h za svega 7,8 sekundi i postiže najveću brzinu od 205 km/h. Emisije CO2 ove verzije iznose 26 do 32 g/km, dok troši 1,2 do 1,4 litre goriva za doseg vožnje od 100 km prema službenom WLTP ciklusu vožnje.

A kada je riječ o snažnijemu modelu Cupra Formentor VZ e-Hybrid s 245 KS, ovo SUV vozilo s vrhunskim performansama može dosegnuti brzinu od 100 km/h iz stanja mirovanja za svega 7 sekundi te postići najveću brzinu od 210 km/h.

No povećanje u pogledu performansi nipošto ne podrazumijeva kompromise u pogledu učinkovitosti, a Cupra Formentor e-Hybrid snage 245 KS odlikuje se potrošnjom goriva od 1,4 do 1,6 l/100 km, dok njegove emisije CO2 iznose svega 31 do 35 g/km prema službenom WLTP ciklusu vožnje. Visok stupanj učinkovitosti djelomično se može ostvariti zahvaljujući snažnoj 13 kWh litij-ionskoj bateriji koja pršti od energije.

Napredna tehnologija pohranjuje dovoljno energije koja se može iskoristiti za doseg na isključivo električni pogon do 59 km (do 55 km za verziju s 245 KS) na temelju službenog WLTP ciklusa vožnje. Paket litij-ionske baterije teži 130 kilograma, no smješten je u najnižem mogućem položaju kako bi se njegov utjecaj na dinamiku vozila sveo na minimum, dok ga njegov kapacitet od 96 litara čini relativno jednostavnim za pakiranje.

Cijena snažnijeg e-Hybrida od 245 KS je 302.565 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 22:48