StoryEditorOCM
Auto motodobar zvuk

Nova metoda za otkrivanje kvarova u automobilu u završnoj je fazi, vlasnicima će trenutačno stizati informacije

Piše MOZAIK SD
20. ožujka 2023. - 11:37

Premda se mnogi problemi s vozilom mogu detektirati pomoću ugrađenih senzora, neki drugi su malo zahtjevniji. Motor je uglavnom pokriven brojnim senzorima, ali ostali dijelovi automobila često su prepušteni osjećaju vozača i redovitom održavanju, piše Davor Andrić za HAK reviju.

V2M sustav dizajniran je za prepoznavanje tih potencijalnih kvarova, osluškujući ih pomoću ugrađenih modula. Sustav trenutno razvija istoimeni startup iz Delawarea (SAD), a V2M se sastoji od dva elektroakustična senzorska modula, smještena u prednjem i stražnjem dijelu automobila, zajedno s kontrolnom jedinicom smještenom u sredini.

Koristeći ovaj hardver, sustav kontinuirano prati i bilježi radnu buku vozila. Analogne snimke pretvaraju se u digitalne signale, koji se šalju na mrežni poslužitelj za analizu pomoću algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Ako se otkriju bilo kakvi problemi, vlasnik automobila ili njegov mehaničar dobivaju obavijest putem aplikacije i nadzorne ploče dostupne putem interneta.

image

Među brojnim aplikacijama na mobitelima mogla bi biti i ona za kvarove na automobilima

AFP

Upozorenja se također mogu slati u već postojećem dijagnostičkom sustavu automobila, proizvođačima vozila i operaterima voznog parka. U svakom slučaju, ideja je da se potrebno održavanje može izvesti što je prije moguće, prije nego što su potrebni opsežniji popravci.

Između ostalog, sustav trenutno može identificirati zvukove problematičnih ležajeva, a konstruktori sada rade na identifikaciji zvukova povezanih s problemima s ovjesom. V2M je namijenjen za korištenje u vozilima s unutarnjim izgaranjem i električnim vozilima, a prototip je ugrađen u jednu Teslu. Verzija spremna za tržište trebala bi biti dostupna do lipnja, a tvrtka je već u pregovorima s Ferarrijem, koji bi u konačnici mogao uključiti sustav kao standardnu opremu u svojim vozilima, piše HAK revija.

image

Startup tvrtka V2M u pregovorima je s Ferarrijem, koji bi mogao uključiti sustav kao standardnu opremu u svojim vozilima

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 17:54