StoryEditor
Auto motoFIAT 500 HYBRID

Mild hibrid za talijansku ikonu

21. listopada 2020. - 07:13

Fiat 500 prvi je hibridni automobil talijansko-američkog koncerna Fiat Chrysler Automobiles (FCA), kao prethodnica čitave nove generacije hibrida i automobila na električni pogon. Popularni Cinquecento, koji je svoju reinkarnaciju doživio 2007. godine na spektakularnoj svečanosti na rijeci Po u Torinu, nakon 13 godina prelazi u novu, elektrifikacijsku eru s midl hibridnim pogonom. Upravo ovih dana stigao je i na hrvatsko tržište s početnom cijenom od 98.800 kuna, koliko košta osnovni paket opreme Lounge.

Fiat 500 je od sada dostupan s novim benzinskim mild hibridnim motorom koji kombinira najnoviju 3-cilindarsku FireFly 1,0-litrenu obitelj motora s 12-voltnim BSG elektromotorom i litij baterijom koja isporučuje 70 konjskih snaga (51 kW). Ovaj hibrid će iz ponude istisnuti do sada najtraženiji 4-cilindarski 1,2-litreni benzinski motor.

Prednost mild hibridnog benzinca je u nižoj potrošnji i manjoj emisiji ispušnih plinova za oko 30 posto, a posljedično i niža trošarina pri uvozu Cinquecenta koji se proizvodi u poljskoj tvornici u Tichyju. Novi 1,0-litreni 3-cilindarski motor ima najveću snagu od 70 KS pri 6000 "điri" i najveći okretni moment od 92 Nm pri 3500 okretaja u minuti. Glava cilindra ima dva ventila po cilindru i jednu bregastu osovinu s kontinuiranim promjenjivim vremenom regulacije ventila (razvod je lančanim pogonom).

BSG sustav, koji se sastoji od 12-voltnog remena s integriranim generatorom startera, postavljen je izravno na motor, a njime upravlja remen koji također pokreće pomoćne uređaje. Sustav obnavlja energiju tijekom kočenja i usporavanja, skladišti je u litijevoj bateriji kapaciteta 11 Ah smještenoj ispod vozačeva sjedala i koristi je, pri maksimalnoj snazi od 3600 W, za ponovno pokretanje motora u načinu Stop & Start i za pomoć tijekom ubrzavanja.

Ova tehnologija omogućuje isključivanje motora s unutarnjim izgaranjem prebacivanjem u neutralni položaj, čak i pri brzinama manjim od 30 km/h. Nadzorna ploča, koja prikazuje informacije o hibridnom sustavu, informira vozača kada treba prebaciti.

Fiat 500 Hybrid dolazi s čak šest paketa opreme, od osnovnog Lounge za 99.350 kuna do najskupljeg RockStar za 110.750 kuna. Najtraženiji će, međutim, biti za hrvatsko tržište specijalno pripremljeni paket Dolce s 7-inčnim infotainmentom, automatskom klimom, panoramskim krovom, parking senzorima straga i detaljima od kroma na karoseriji i unutrašnjosti za 102.992 kune. Automatski mjenjač zasad nije u ponudi, nego isključivo ručni sa šest stupnjeva prijenosa, ali se očekuje potkraj ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 21:48