StoryEditor
Auto motoistraživanje

Lojalnost kupaca: Toyote najduže ostaju kod svojih vlasnika

6. veljače 2021. - 07:34
Vojko Bašić/Cropix

Lojalnost kupaca je nešto što automobilske kompanije izuzetno cijene, posebno kada njihova vozila ostanu u vlasništvu godinama. Naravno, to je jedan od glavnih indikatora koji se odnosi na pouzdanost, trajnost i kvalitetu izrade vozila.

S tim u vezi, čini se da su vlasnici Toyote najlojalniji automobilima koje kupuju, držeći ih u vlasništvu u prosjeku više od 15 godina, a ovdje pišemo prvenstveno o zahtjevnom američkom tržištu. Upravo su ovo najnoviji rezultati istraživanja koje je proveo iSeeCars.com, u koje je bilo uključeno više od 660.000 vozila godišta od 1981. do 2005. modelne godine, prodanih u 2020.

Cilj je bio ustanoviti koji modeli automobila ostaju najduže kod svojih vlasnika. Prema studiji, sedam od deset automobila koji će najvjerojatnije ostati kod jednog kupca duže od 15 godina dolaze iz jedne „kuće“, s ukupnim postotkom od 6,1 posto. Naravno, riječ je o Toyoti. Prius u vlasništvu ostaje čak 2,2 puta duže od prosjeka, s tim što je 13,7 posto petnaestogodišnjih primjeraka i dalje u garažama prvih vlasnika.

Slijedi Highlander s 12,4 posto onih koji su i dalje kod prvobitnih kupaca, što je dvostruko više u odnosu na prosjek. Tacoma, Sienna i Tundra slijede na listi, gravitirajući oko „brojke“ od 11 posto. Ono što je zanimljivo, a što možda i ne čudi, je da su i ostala tri vozila u „top 10“ japanska. Honda CR-V je na šestom mjestu, slijedi Pilot, s tim što Subaru Forester, Toyota 4Runner i Toyota Sequoia zaokružuju prvih deset. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 10:05