StoryEditorOCM
Auto motoistraživanje

Gotovo polovina polovnjaka stiže iz Njemačke: Hrvati vjeruju u kupnju rabljenih vozila s tradicionalnog tržišta

Piše Robert Radica
10. ožujka 2023. - 12:00

Mnogi automobili započinju svoj život u jednoj državi, a zatim se u nekom trenutku presele u drugu. To posebno vrijedi za automobile iz zapadne Europe koji čine veliki dio tržišta rabljenih automobila u istočnoj Europi.

Iako Njemačka izvozi najviše polovnih automobila na kontinentu, specifična situacija razlikuje se u različitim dijelovima Europe.

Istraživanje tvrtke carVertical, koja se bavi podacima iz automobilske industrije, otkriva iz kojih zemalja automobili dolaze u Hrvatsku. Tvrtka se bavi rizicima koje predstavljaju uvezena vozila.

Njemački automobili slove kao dobro održavani; 40 % rabljenih automobila u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke, koja ima najveći udio u tržištu, a slijede je Francuska (14,7 %), Italija (13,5 %), Belgija (10,8 %) i Austrija (5,3 %). Ovi su podaci dobiveni analizom više od milijun izvješća o povijesti automobila. Napominjemo da ovo možda ne odražava stvarnu registriranu statistiku u Hrvatskoj.

“Kupci rabljenih automobila traže automobile iz Njemačke jer vjeruju da njemački vozači vode računa o svojim automobilima bolje od drugih. Ljudi misle da vozači najvećeg tržišta rabljenih automobila ne propuštaju termine servisa, kvalitetno popravljaju vozila i kupuju automobile s boljom opremom”, kaže Matas Buzelis, voditelj komunikacija u carVerticalu.

Stanje vozila i uobičajeni problemi uvelike ovise o regiji iz koje automobil dolazi. Vozila iz nordijskih zemalja kao što je Švedska obično imaju više korozije zbog snijega, soli i niskih temperatura.

U isto vrijeme, automobili iz Italije možda nemaju korozije, ali boja mnogih rabljenih vozila iz Italije može izblijedjeti zbog intenzivne sunčeve svjetlosti. Općenito, nagle temperaturne promjene nikada nisu dobre za automobil. To objašnjava zašto Hrvati vole njemačka vozila. Njemačka ima blagu klimu i dobre ceste, što smanjuje rizik od korozije, blijeđenja boje i problema s ovjesom.

Prekogranične transakcije s automobilima su rizičnije. Kada se automobili kreću iz jedne zemlje u drugu, teško je pratiti njihovu povijest. Većina zemalja ne dijeli podatke o vozilima, što znači da automobil može pretrpjeti ozbiljnu štetu u Njemačkoj ili Italiji, a zatim ponovno zasjati u Hrvatskoj.

Prema carVerticalovu indeksu transparentnosti tržišta, 56,4 % svih automobila provjerenih na ovoj platformi u Hrvatskoj bilo je oštećeno u prošlosti, a njih 10,3 % imalo je vraćenu kilometražu.

Ove statistike dokazuju da je tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj daleko od transparentnog i kupci bi trebali biti svjesni uobičajenih prijevara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 19:54