StoryEditorOCM
Auto motosvake godine

Dašak glamura u gradu pod Marjanom: tradicionalni 12. autosalon u organizaciji Slobodne Dalmacije i City Centra One

Piše Robert Radica
11. travnja 2023. - 12:00

Auto-moto salon u organizaciji Slobodne Dalmacije i City Centera one održava se već dvanaestu godinu zaredom u najpopularnijem šoping-centru u Dalmaciji.

Tjedan nakon Uskrsa je termin koji se već ustalio i navikao sve ljubitelje automobila da razgledaju što se to nudi, od 12. do 16. travnja vrata će biti širom otvorena za sve one koje zanimaju najnoviji modeli automobila. Ili su pak spremni izdvojiti dovoljno eura za kupnju. Uglavnom, predstavnici autokuća imat će svoje info-štandove i pružat će sve dodatne odgovore.

Bolje da umre selo nego običaji. Otprilike tako bi se mogla parafrazirati priča s auto moto salonom. Preživjelo se i one pandemijske godine kada se nikome baš nije niti izlazilo iz kuća, a kamoli šetalo oko automobila. No priča Slobodne Dalmacije i City centra One traje i dalje zajedno brodimo i uporno Splitu i Dalmaciji serviramo dašak glamura, usprkos i unatoč vrlo turbulentnim i jako teškim vremenima. Da stvar bude još nevjerojatnija, samo je raspoloživi manjak adekvatnih pozicija unutar najomiljenijeg trgovačkog centra u Dalmaciji razlog da izložba najnovijih automobila ne bude još glamuroznija i spektakularnija.

Iako je u svijetu trend smanjivanja ovakvih događanja, sve se više prelazi na virtualu, oni kvalitetni uvijek iznađu i vremena i mjesta da naprave mali show. Jer našem čovjeku je važno malo prošetati, razgledati iz prve ruke, zaviriti u kabinu, pa i sjesti za volan, čisto da se osjeti taj “miris novog, glamuroznog”. Teško nam je prognozirati koliko će konkretno posla izlagači napraviti, ali se možemo kladiti da će barem malo uskrsnuti duh i energija žilave i nepokorene autoindustrije u Splitu.

No ako se samo malo osvrnemo na neke od prethodnih izdanja, sjetit ćemo se da je u Splitu “otišao” novom vlasniku jedan Mercedes vrijednosti skoro 60.000 eura. Istina, bila je tada 2020. “žuta srijeda”, baš kao i ove godine, kada otvaramo vrata salona. A nismo zaboravili ni to da je, recimo, lani glavna zvijezda ovog spektakla bio Maybach S 580, vrijedan 2,3 milijuna kuna, i da su Splićani imali i hrvatsku pretpremijeru u vidu potpuno električnog Renault Meganea, koji je stigao u Split neposredno pred početak ove manifestacije. Da stvar bude bolja, stigao je autocestom iz Zagreba, i to bez punjenja prevalivši 400 kilometara. I bilo je slučajeva da je jedan od izlagača imao vrlo lagan posao na kraju salona jer su svi izloženi modeli bili prodani.

Da ne otkrivamo previše i “ubijemo” neizvjesnost, nećemo kazati što vas sve čeka na etažama Cityja. Uostalom, i nakon zadnjih direktiva koje stižu iz EU-a, vezanih uz automobilsku industriju i približavanja “zelenih tehnologija”, neki se brendovi i dalje drže poznatih i prokušanih motora s unutarnjim izgaranjem, premda i oni dolaze u hibridnim kombinacijama, gdje se uglavnom benzinci uparuju s elektromotorima, čime se dobiva na manjoj potrošnji goriva, ali i emisiji štetnih plinova. Možda neki i budu zainteresirani za prelazak “na struju”, nikad se ne zna. Splićani će ipak imati priliku vidjeti odabrane modele renomiranih brendova…

Zato, dragi sugrađani, do nedjelje, kad god uhvatite vremena, pravac City i guštajte. Gušt ne košta ništa.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 04:36