27228415
slasnije ne može

S njima smo se dobro nasmijali i najeli: jelo koje je Napoleon obožavao dobilo je otočno ruho, bilo je za prste polizat

Piše Sara Šarić
Foto Sasa Buric/Cropix
2. srpnja 2024. - 00:00

 

Naš prvi natjecateljski dvojac stigao je direktno s Brača. Ivica i Ivica. Jedan Juras, drugi Jelinčić. Rekreativno kuhaju dugi niz godina, a da su uigrani tim, svjedoči i činjenica da im ovo nije prvo natjecanje. 

Za naš cooking show u suradnji s Perutninom Ptuj Pipo, odlučili su pripremiti piletinu a la Marengo – piletinu pirjanu s češnjakom i rajčicom, posluženoj s pečenim jajima i rakovima. Priznajemo, "majstorirali" su ga.

Ovo jelo također je poznato kao specijalitet pobjednika kojim je Napoleon slavio kraj bitke. U navodno omiljenom Napoleonovu jelu danas Francuzi često uživaju bez prepoznatljivog sastojka – rakova, koje su zamijenili gljivama...

image

Ivica Juras i Ivica Jelinčić, natjecatelji cooking showa organiziranim u suradnji s Perutninom Ptuj Pipo

Sasa Buric/Cropix

ŠTORIJA O JELU

Prema popularnoj priči, 1800. godine, nakon bitke za Marengo u Italiji, Napoleon je ogladnio i tražio da mu spreme večeru. Budući da su kola s kuhinjom zaostala za vojskom, kuhar je na brzinu pronašao jednu kokoš, nekoliko potočnih rakova i dva jaja.

Kokoš je ispekao na maslinovu ulju, dodao ostale sastojke i sve prelio konjakom iz Napoleonove čuturice. Jelo je nazvao kokoš à la Marengo. Priča se da je Napoleon toliko uživao u jelu da je tražio da mu ga spremaju poslije svake bitke. Međutim, svaki put im nisu bili dostupne iste namirnice, stoga su nastale razne verzije ovog jela.

Istina ili mit, naš dvojac napravio je jednu od verzija recepata, a koliko je bilo dobro, svjedoče polizani tanjuri...

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

"VEČERA ZA ŠEST"

Nije kuhinja samo za žene... Ova se ekipa s Brača, govore nam, već godinama svake subote okuplja i održava "Večeru za šest". Domaćin je kreativac i glavni kuhar, dok ostali uživaju u ugodnom društvu i finoj spizi. Za svako druženje drugi je domaćin pa svatko dođe na red.

– Počeli smo se družit intenzivno prije nekih 25 godina, tako da se uglavnom sastajemo subotom. Ivica i još jedan prijatelj su često kuhali, a onda sam i ja zaželio nešto skuhati umjesto da samo ispečem kad mi dođu u goste – objašnjava nam Ivica.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

U svojoj kužini za druženja preferiraju sezonske namirnice - bob, artičoke, šparoge, a da nema "lipše spize od materine" tvrdi i Ivica, koji inspiraciju za kuhanje pronalazi upravo u sjećanju iz djetinjstva.

– U kućanstvu više kuha supruga, ali djeca više vole kad ja kuham – otkriva nam.

A kad smo već kod boljih polovica, drugi Ivica nam otkriva kako ga je supruga prijavila na natjecanje, ali...

– Ove godine me pitala za dopuštenje – objašnjava uz smijeh.

image
Sasa Buric/Cropix

MIRIŠE NEŠTO LIPO

Simpatični otočani odmah su se bacili na posao, a kuhinja u ŠKMER-u brzo se ispunila zvukovima kuhanja. Ispiranje namirnica, udaranje lonaca, sjeckanje, krčkanje, pirjanje... Zvučalo je zaista da nas čeka gozba dostojna Napoleona.

– Skidajmo kile, jedimo međimursko pile – zafrkaje se Ivica koji, kako se čini, osim što "prodaje struju", ima potencijala i za karijeru u marketingu. 

image
Sasa Buric/Cropix

Iako, kaže nam drugi Ivica, najviše voli pripremati spizu iz mora, duo iz Postira ne da se "baciti u vatru". Bez stresa i žurbe, sve stižu. Umak i piletina izgledaju sočno, začini su, govore, "taman" i izgleda da je sve baš po njihovu guštu...

– Zašto 3 x 30 ml konjaka u receptu? – pitamo ih.

– Po jedan za kuhare, a jedan u marengo – smiju se Ivice.

E pa živili nam!

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

– Piletinu a la Marengo, rekli smo već, Napoleonovo jelo, iako on nije imao "međimursko", napravili smo s povrćem, karotom, kapulom, šampinjonima, pomidorama, malo riječnih rakova i repova kozica - i to je to! – objašnjava nam Ivica u velikoj završnici.

Pijat izgleda slasno i jedva čekamo probati. A podijelili su s nama i jedan savjet...

– Umak ne smije biti ni gust ni rijedak nego "taman" – vele. A sad nema druge nego na recept. Simpatični dvojac dao je najbolje od sebe, a što će reći žiri, vidjet ćemo...

– Ima dobrih kuhara... Mi smo se došli natjecat, ali i zabavit. Rezultat je manje važan – poručili su.

image

Ana Sedak Keglević, direktorica za marketing i komunikacije u tvrtki Perutnina Ptuj Pipo i chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, kao članovi žirija isprobavaju jelo

Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image

Piletina a la Marengo by Ivica & Ivica

Sasa Buric/Cropix

Piletina a la Marengo by Ivica & Ivica

Sastojci za 4 osobe:

4 pileća batka + 4 pileća zabatka Međimursko pile
3 luka
3 češnja češnjaka
2 mrkve
1 žlica konšerve
200 ml pasirane rajčice
1 žlica nasjeckanog peršina
4 jaja
200 ml bijelog vina
pileći temeljac
200 g šampinjona bijelih ili smeđih (ukusniji su)
100 ml maslinova ulja
1 žlica maslaca
oštro brašno
limun
4 riječna račića ili 100g očišćenih repova kozica
3 x 30 ml konjaka (dva za kuhare, jedan za marengo:)
sol, papar iz mlinca

Temeljac:

pileće kosti
1 luk
1 mrkva
selen
malo soli
*Kad temeljac zavrije, uklonite pjenu.

Priprema:

Batke i zabatke otkostite, skinite kožu, začinite solju i paprom, uvaljajte u oštro brašno (višak brašna otresite) i frigajte na vrućem ulju i maslacu dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Kad je gotova, piletinu izvadite pa je odložite sa strane i poklopite.

Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu pa pirjajte dok ne omekša. Sve podlijevajte pilećim temeljcem da ne zagori.

Dodajte češnjak nasjeckan na sitno, konšervu, pasiranu rajčicu i bijelo vino i pomiješajte. Pričekajte da alkohol ishlapi pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Kad je umak gotov, izmiksajte ga štapnim mikserom.

Zatim dodajte meso i na listiće narezane šampinjone, riječne račiće, sol, papar i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.

Pet minuta prije kraja ubacite očišćene repove kozica (ako nemate riječne rakove) i konjak umiješajte u marengo.

Servirajte uz jaje na oko, polijte malo limunovim sokom i pospite nasjeckanim peršinom. Za prilog skuhajte rižu, palentu, njoke ili tjesteninu po želji. Dobar tek!

image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 02:18