StoryEditorOCM

Sezonska delicijaBreskve štite od kroničnih bolesti, snižavaju štetni kolesterol, poboljšavaju probavu, smanjuju rizik od karcinoma dojke, a dobre su i za zdravlje očiju

Piše Javorka Luetić
3. kolovoza 2022. - 10:27

Breskva (Prunus persica) jedna je od najtipičnijih ljetnih voćaka. Ako i sami uživate u sočnom i slatkom okusu breskve, sigurno će vas oduševiti činjenica da je ovo i izuzetno zdravo voće.

Izvrstan je izvor beta-karotena koji naše tijelo pretvara u vitamin A, kao i vitamine C, K te razne vitamine iz skupine B.

Naravno, sadrže i brojne važne minerale: kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, cink, bakar i druge.

Provjerite koji su pozitivni zdravstveni učinci konzumiranja ovog voća.

Zaštita od kroničnih bolesti

Breskve sadrže specifičnu kombinaciju antioksidansa, od kojih su neki iznimno jaki. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, koji mogu uzrokovati mnogo štete.

Upravo slobodni radikali predstavljaju najveći rizik za tzv. oksidativni stres, koji rezultira mnogim kroničnim bolestima. Više breskvi u prehrani definitivno značajno pridonosi boljem zdravlju, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Spriječite nedostatak kalija

Breskve se smatraju izvrsnim izvorom kalija. To je mineral neophodan za nesmetan prijenos živčanih signala, održavanje ravnoteže elektrolita i snažne mišiće. Nedostatak kalija može uzrokovati niz problema, poput nepravilnog rada srca ili slabosti mišića.

Pomažu očuvanju lijepe kože

Iako je kora breskve gruba, ako nije riječ o vrsti s glatkom kožom, ovo je voće koje će na vašu kožu imati potpuno drugačiji učinak.

image
Ilustracija/Shutterstock

Zbog velike količine vitamina C, koji je između ostalog i izvrstan antioksidans, a ujedno neophodan za stvaranje kolagena, breskve čine kožu znatno zategnutijom, elastičnijom i mladolikom. Sprječavaju prerano starenje, smanjuju negativne učinke UV zraka i ublažavaju upale. Stoga ne čudi što su breskve čest sastojak kozmetičkih proizvoda za njegu kože.

Beta-karoten štiti oči

Vrlo važna tvar koja se nalazi u breskvama je beta-karoten, svojevrsni prekursor vitamina A. Iz tog razloga jedenje breskvi je također vrlo korisno za oči. Smanjuje rizik od mnogih problema s vidom povezanih sa starenjem.

Snižavaju razinu kolesterola

Vjerojatno znate da je visok kolesterol jedan od glavnih čimbenika rizika za mnoge kardiovaskularne bolesti. Naravno, pri tome mislimo na tzv. štetni kolesterol, za koji se često koristi kratica LDL. Istraživanja pokazuju da breskve pomažu u snižavanju razine spomenutog kolesterola, a istovremeno pomažu u podizanju dobrog ili korisnog kolesterola (HDL).

Poboljšavaju probavu

Konzumacija breskvi također je vrlo korisna za probavu, uglavnom zbog obilja vlakana i alkalnog učinka na tijelo. Posebno se preporučuje uključivanje breskvi u prehranu ako često imate problema sa zatvorom. Breskve pomažu u detoksikaciji probavnog sustava, čime uklanjaju otrovne tvari iz cijelog tijela.

Manji rizik karcinoma dojke

Interesantna je studija objavljena 2014. godine u časopisu Breast Cancer Research and Treatment u kojoj je sudjelovalo više od 75 900 žena dobi 38 do 63 godine. Naime, rezultati su pokazali kako su ispitanice koje su tjedno konzumirale barem 2 serviranja bresaka ili nektarina imale značajno manji rizik za razvoj karcinoma dojke

Bliski srodnici

Zanimljiv je podatak kako je breskva u bliskom srodstvu s marelicom, bademom, šljivom i trešnjom. Kao i ostalo obojeno voće, breskve svoju pigmentaciju mogu zahvaliti širokom spektru karotenoida. Preliminarne studije pokazale su da breskve imaju izvanrednu antioksidativnu aktivnost, nešto antimikrobne aktivnosti, dobru do izvanrednu aktivnost usmjerenu na inhibiciju rasta tumora te se potencijalno mogu koristiti kao prirodna prehrambena bojila.

Breskve u kuhinji

Iako je slasnu breskvu najbolje pojesti netom ubranu sa stabla, postoji bezbroj načina kako ih možemo iskoristiti. Primjerice, odlično će se uklopiti u jogurt sa žitaricama za doručak, smoothie za međuobrok, voćne (ali i povrtne) salate, te domaći sladoled ili sorbet, pite, biskvite i druge slastice. Za malo drugačiji doživljaj, isprobajte grillane ili pečene breskve koje se savršeno slažu s finim kremama na bazi jogurta ili krem sira ili ih pak uklopite u osvježavajuće ljetne povrtne salate. Želite li u breskvama uživati tijekom cijele godine upakirajte ih u domaći kompot od bresaka ili napravite džem.

28. travanj 2024 18:39