StoryEditorOCM

AIRONE SCNova patentirana formulacija za uspješno suzbijanje gljivičnih i bakterijskih bolesti masline

Piše PR
17. travnja 2024. - 11:33

Maslina se tretira bakrenim preparatima obično jednom do dva puta godišnje. Prvi tretman provodi se u rano proljeće nakon rezidbe, a glavni je cilj tog tretmana suzbijanje paunova oka. Drugi tretman provodimo nakon berbe, a cilj je tog tretmana zaštita stabla od rana uzrokovanih berbom, osobito tresačima, što potiče razvoj raka masline.

Na tržištu imamo velik broj proizvoda na bazi bakra, a svi oni djeluju na sličan način. Važno je da se prskanje obavi preventivno prije pojave bolesti. Razlikuju se po obliku bakra, odnosno po načinu otpuštanja bakrenih iona. U svijetu su najviše korišteni bakreni pripravci na bazi bakrenog hidroksida te bakrenog oksiklorida. Odlika je bakrenog hidroksida trenutačno otpuštanje bakrenih iona, što omogućava trenutačnu zaštitu, dok se bakreni oksiklorid otpušta sporije i daje dugotrajniju zaštitu uz pojačanu otpornost na ispiranje.

image
Mario Todoric/CROPIX

Airone je nova patentirana formulacija koja sadrži oba oblika bakra i tako omogućuje brzo i produljeno djelovanje na bolesti. Ova nova formulacija ima nekoliko prednosti u odnosu na druge proizvode. Zbog toga što sadrži čestice ujednačene veličine, te ima puno više čestica manjih od jednog mikrona, ima izvrsno djelovanje i na bakterijski rak masline. Nova formulacija omogućuje trenutačnu disperziju u vodi, smanjeno ispiranje oborinama, te jednostavno korištenje i mogućnost miješanja s drugim fungicidima i folijarnim gnojivima.

Nova formulacija omogućuje odlično djelovanje na bolesti masline s manjim dozama bakra, što je vrlo bitno zbog rezidua, a u nekim slučajevima i fitotoksičnosti.

Airone ima dozvolu za upotrebu u ekološkoj proizvodnji.

17. travanj 2024 11:34