StoryEditorOCM
SlikarstvoDIGITALNI PRIKAZ

Tisuće se okušale u stvaranju vlastite ‘Djevojke s bisernom naušnicom‘, izabrano 170 slika za izložbu

Piše HINA
15. veljače 2023. - 08:44
”Djevojka s bisernom naušnicom” nizozemskog slikara iz 17. stoljeća Johannesa VermeeraKoen Van Weel/Anp Via Afp

Dok je njegova slavna "Djevojka s bisernom naušnicom" nizozemskog slikara iz 17. stoljeća Johannesa Vermeera u gostima u Amsterdamu, Muzej umjetnosti Mauritshuis u Den Haagu prikazuje zbirku verzija te slike.
Izbor od 170 prijavljenih radova bit će digitalno prikazan na mjestu gdje uvijek visi prava Djevojka, objavio je muzej u utorak na svojoj internetskoj stranici.


Verzije djela dolaze iz Argentine, Kolumbije, Kostarike, Hrvatske, Gane, Irana, Meksika, Portugala, Rumunjske, Rusije, Vijetnama i Južne Afrike, među ostalim zemljama, i uključuju kreacije koje se odnose na svijet stripova i lego kockica, zajedno s kreacijama sastavljenim od voća i povrća.

image

"Djevojka s bisernom naušnicom" nizozemskog slikara iz 17. stoljeća Johannesa Vermeera

Koen Van Weel/Anp Via Afp

Prava "Djevojka s bisernom naušnicom" nalazi se na najvećoj Vermeerovoj izložbi koja se trenutno održava u amsterdamskom Rijksmuseumu, gdje je izloženo 28 od 37 djela umjetnika za koja se vjeruje da postoje.


U iščekivanju tog događaja, Mauritshuis je prošle godine uputio poziv svima da stvore vlastitu verziju originala iz 1665. godine.
Prema internetskoj stranici muzeja, stigla su 3482 rada iz cijelog svijeta: naslikani, nacrtani, od vune, gline, drva, tkanine, latica cvijeća, dugmadi, keramike, povrća, voća, školjki, staklenih perli, balona, lego kocki, a također i tetovaže.
Poziv je izazvao "pravu eksploziju kreativnosti", rekla je ravnateljica muzeja Martine Gosselink.
Očekuje se da će original biti vraćen na mjesto 1. travnja, dva mjeseca prije završetka izložbe u Rijksmuseumu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 23:04