StoryEditorOCM
Slikarstvopuno lipih stvari

Ptice, stabla, gljive i mnogošta drugo na izložbi Glorije Oreb u splitskoj Galeriji Škola

Piše KULTURA SD
8. ožujka 2023. - 15:12

U splitskoj Galeriji Škola četvrtka 9. ožujka u 12 sati bit će otvorena izložba Glorije Oreb "O pticama, stablima, gljivama i mnogočemu".

Izložba doktorice umjetnosti i izvanredne profesorice splitske Umjetničke akademije donosi seriju crteža grafitom, slikarske radove kombinirane tehnike pastela i akrila na platnu.

Izložba "O pticama, stablima, gljivama i mnogočemu" moći će se pogledati do 18. travnja. Kao integralni dio izložbe u istom prostoru u utorak, 21. ožujka u 12 sati u Galeriji Škola bit će predstavljena knjiga Glorije Oreb "Zapisi, crteži i slike: bilješke onkraj stvarnosti".

- E(zo)terični crteži Glorie Oreb prenose značajno iskustveno razumijevanje i otvorenost prema Drugosti: kroz susrete entiteta (vegetacije, gljiva, elementarnih bića), njihovu komunikaciju iskazanu šrafurama, geometrijskim formama, znakovima, simbolima, dijagramima ili pak kroz inspiraciju dobivenu iz "drugih" iskustvenih uvida kroz kreativni poriv automatizma.

U slikarskim radovima, ispunjenim apstrahiranim obojanim poljima koja se intuitivno prelijevaju iz jedne slike u drugu, nadilazeći materijalne granice platna, prikazi figura koje se naizmjenično pojavljuju kao različiti vegetativni, animalni i ljudski oblici povezani s elementima vode, zemlje, zraka i vatre, označavaju "trans-tjelesnost", isprepletenost ljudskog i ne-ljudskih svjetova u materijalističkom shvaćanju da je "tjelesna supstanca čovjeka u konačnici neodvojiva od "okoline" (Stacy Alaimo), zapisala je u predgovoru izložbe Jadra Ryle.

image

Gloria Oreb: Ptica, ilustracija

Galerija Škola

Gloria Oreb rođena je 1972. u Dubrovniku. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2002. i stekla zvanje akademske slikarice. Doktorsku disertaciju obranila je 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izvanredna je profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje predaje crtanje i slikarske kolegije. U matičnom mediju slikarstva ostvarila je i predstavila dvanaest slikarskih ciklusa.

Istražila je i druge načine realizacije vizualnog posredstvom medija fotografije, videa, internet projekata, instalacija u javnom i galerijskom prostoru, umjetničkih knjiga, knjiga objekata i performansa. Autorica je tridesetak samostalnih izložaba i sudionica je na pedesetak skupnih izložaba i festivala. Voditeljica je studentskih izložbenih aktivnosti. Objavljuje tekstove u časopisima i zbornicima. U naknadi UMAS-a 2022. objavljena je njena prva knjiga "Portae lucis: umjetničko istraživanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 23:04