StoryEditorOCM
Slikarstvootvorenje u petak

Prokultura predstavlja izložbu slika ‘Ruke nevinije od mojih‘ i roman ‘Mostovima Firence‘ Lidije Jovanović Marušić

Piše Kultura SD
8. veljače 2023. - 14:34

Izložba slika Lidije Jovanović Marušić ‘Ruke nevinije od mojih‘ otvara se u petak 10. veljače, s početkom u 19 sati, u prostoru Prokulture - Kuće jezika i kulture na splitskom Peristilu. Izložbu će otvoriti splitska glumica, spisateljica i slikarica Arijana Čulina.
Istom prilikom bit će predstavljen i autoričin literarni prvijenac ‘Mostovima Firence‘ o kojem će govoriti Nebojša Lujanović, uz prigodni nastup zbora ‘Alumni S.E.F.‘

‘Penziju sam dočekala radeći posao koji ne volim!‘ priznaje nam Splićanka koja je u sedmom desetljeću opet postala studentica! Već na prvoj izložbi dogodilo se čudo

- Splitska izložba koju Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split organizira u svom kulturno- kreativnom središtu Kući jezika i kulture Peristil pokušaj je da publici približimo teme koje najviše nadahnjuju djela Lidije Jovanović Marušić, slikarice, ali i višestruko nadarene sugrađanke.

Likovni odabir motiva najbolje u svom osvrtu oslikava Damjan Barić, magistar slikarstva:

image
Privatni album
„Od samih početaka naklonjena figurativnom slikarstvu, svojim senzualnim realizmom odaje počast graditeljicama, pokretačicama, i njegovateljicama  cijelog ljudskog roda od njegova začetka-ženskim rukama. One nam nude okrjepu, isprepliću se, pružaju potporu jedna drugoj te nam ukazuju na ono što ponekad zaboravimo u životnim nedaćama i prevrtanjima; da ponekad treba zastati i uživati u jednostavnim ljepotama malih stvari i nama dragih ljudi koje prečesto uzimamo zdravo za gotovo.“

No, osim Lidije Jovanović Marušić – slikarice, upoznat ćemo ovu svestranu umjetničku dušu i kroz njezin literarni izričaj. Naime, uz svečano otvorenje izložbe, predstavit ćemo roman – prvijenac kroz koji je Lidija i riječima približila svoj inspirativni put, pun traženja, hrabrosti, strasti i ljepote.

Roman, o kojem u svojstvu urednika Nebojša Lujanović kaže:

„Ne biramo teme koje ćemo pisati. Knjige koje će nastati. Niti gdje će nas one odvesti. Barem kada je u pitanju iskrena književnost, autentičan umjetnički čin. Sve drugo je kalkulacija. Promišljene teme, unaprijed isplanirane, s isto tako isplaniranim efektom, provuku se ponekad. Srećom, čitatelji, barem većina njih, to osjeti.

Tu neiskrenost, prijetvornost, prazninu teksta koji je odrađen tehnički savršeno, ali nema emocije koga ga nosi. Ustvari, koja ga razara – i autora, i tekst, i čitatelja na kraju. Lidija nije birala temu. Tema je odabrala nju; došla joj je kao put koji čovjek mora proći da bi bio na miru sa sobom i sa svijetom.“ - poručuju iz splitske Kuće jezika i kulture.

O autorici

Lidija Jovanović Marušić rođena je u Splitu, gdje je završila osnovnu, srednju školu te diplomirala na Ekonomskom fakultetu.

Slikanjem se bavi desetak godina. U želji i htijenju da nauči više, od 2018. godine do danas, intenzivno pristupa slikarstvu. Na Accademia D‘Arte u Firenzi, pod mentorstvom vrhunskih firentinskih slikara razvija znanje u crtežu, anatomiji, perspektivi i slikarskim tehnikama. 

Umjetničku  vrijednost i posvećenost njenom radu prepoznale su mnoge udruge sa kojima ostvaruje uspješnu suradnju niz godina. Učesnica  je brojnih slikarskih saziva te skupnih izložbi. Živi i radi u Splitu.

Prokultura

Prokultura – Opservatorij kulturnih politika - Split ističe kulturu i obrazovanje kao temelj svekolikog razvoja. Kroz svoje djelovanje i projekte ukazuje na važnost umjetnosti i baštine te znanja, općeg i specijalističkog, osobito onog upravljačkog u području funkcioniranja javnih politika.

Kroz posljednja dva desetljeća Prokultura je ostvarila brojne projekte s različitim partnerima iz javnog života Hrvatske i inozemstva.

Zahvaljujući prepoznavanju i potpori OTP banke i Grada Splita, svoj uspješni projekt Kuću jezika i kulture Onaion, Omiš, ponudila i na najljepšem trgu na svijetu, carskom Peristilu. Kulturno – kreativno središte Kuća jezika i kulture (KJK) Peristil poweredby OTP banka splitsko je sjedište Prokulture Split, ujedno i projekt pokrenut s ciljem poticanja građana na život sa i u srcu svog tisućljetnog Grada.

Predsjednica i voditeljica projekata Prokulture je dr. sc. Nansi Ivanišević, istraživačica u području komuniciranja i javnih politika. Sve aktivnosti moguće je pratiti na društvenim mrežama, Prokulturi online te Prokulturinom internetskom Radio Peristilu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:04