StoryEditor
Slikarstvovuna na platnu

‘PoVEZivanje‘ Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak nakon 20 godina poznanstva i dvije godine zajedničkoga rada u zajedničkom traganju za ‘Heureka!‘ momentom

Piše Renato Kragić
3. prosinca 2020. - 11:36
Muška soba obradaPrivatni album

Program ISO u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi postavio je izložbu PoVEZivanja umjetničkog dvojca Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak, koje gostuju u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (MSU).

To je zadnja izložba u jesenskom ciklusu koja će biti postavljena do 12. prosinca, a riječ je o ispreplitanju različitih pristupa likovnom stvaralaštvu te povezivanju oprečnih medija u novu likovnu cjelinu Ognjanovac i Šuljak. Njih dvije su multimedijalni umjetnički dvojac iz Zagreba, koji aktivno surađuje od 2018. Upoznale su se 2001. na ALU u Zagrebu, na kojoj su obje magistrirale slikarstvo 2008. godine.

Namjere ovakve suradnje su višestruke, navode autorice: "Osvijestiti i istražiti različite pristupe likovnom stvaralaštvu, kreirati novi sadržaj putem dijaloga kroz likovne medije i materijale, ponuditi suradnju kao moguću inspiraciju i polaznu točku za stvaranje, potaknuti zajedničko promišljanje i komunikaciju o umjetnosti i radu, te osvijestiti raznolikosti osobnih dinamika putem kojih možemo tražiti zajednička, originalna rješenja."

Kroz tri sobe Zbirke Richter, autorice će izložiti dva individualna i jedan suradnički likovni ciklus.

Sastavni dio izložbe bit će i knjižica koja prati proces suradnje dviju autorica, obilježen eksperimentiranjem, prepiskama, fotografijama, a rezultirao je i nizom pokušaja i pogreški, humorističnim nesporazumima, a kako kažu, sve u tonu traganja za "Heureka!" momentom.

"Vunom izvezena platna koja asociraju na strip u prvoj sobi i apstraktni akril na platnu te digitalni printevi u drugoj, u trećoj se isprepliću te PoVEZujući se donose nov oblik i sadržaj te skreću pažnju na žensko pitanje. U kontekstu izložbe, to je: odnos prema tijelu, raspodjela kućanskih poslova i pitanje ravnopravnosti među spolovima općenito", navode autorice. Ono što se posjetiteljima od tog PoVEZivanja svidi, mogu i kupiti, jer izložba je prodajna.

Zbirka Richter koja će ugostiti izložbu, alternativna je lokacija ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi i njegovog programa nakon što je potres oštetio i Školu i salon.

Od Prevlake do Dunava

Mare Šuljak je rođena 1983. u Dubrovniku. Nakon Akademije, nastavila je obrazovanje u Kinoklubu Zagreb, čiji je aktivni član. Od 2002. godine predstavila se na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te filmskim festivalima i umjetničkim rezidencijama u zemlji i inozemstvu.

Između ostalog 2012. godine dobitnica je nagrade za najbolju debitanticu na 21. Danima hrvatskog filma za film "Site Selection" s kojim je 2013. godine uvrštena u natjecateljsku konkurenciju Oberhausen film festivala. Osim filma, aktivno se bavi fotografijom i slikarstvom.

Ivana Ognjanovac rođena je 1983. u Vukovaru. Od 1999. izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 2012. nagrađena je prvom nagradom na 2. Triennale-u autoportreta u Galeriji Prica, a 2014.sudjelovala je na 22nd 21C ICAA Seoul International Art Festivalu, u Južnoj Koreji.

Većina njenih projekata realizirana je na umjetničkim rezidencijama u inozemstvu: 2015. Fragile Homes na Inside Zone Ai Ru Borsecu, Rumunjskoj, 2016. Paradis na CreArtAiR u Kristiansandu, Norveškoj, 2018. Web Of Possibilities na Yurta And A Lake Air a Yssik-Kolu u Kirgistanu, Interdependence III na Glo’Art rezidenciji u Lanakenu, Belgiji i Rayuela – A Fading Kingdom u LAVA centru u Valladolidu, Španjolskoj te 2020. Audioguide u Salzamt u Linzu, Austriji 2020.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 18:31