StoryEditorOCM
SlikarstvoSolinski Teatrin

Otvorena je izložba ’Treptaji’ Eve Meštrović. Dovoljno je reći da su joj na predstavljanju predvidjeli svjetsku slavu. Pogledajte i vi do 13.listopada

Piše Mia Sesartić
2. rujna 2022. - 13:29

U prostorima Teatrina Gradske knjižnice Solin otvorena je izložba “Treptaji”, mlade umjetnice Eve Meštrović, koja je do sada imala tri samostalne izložbe.

”Eva Meštrović izložbom ‘Treptaji’ predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo dvama slikarskim ciklusima: ciklusom apstraktnih likovnih formi te ciklusom neorenesansnih figuracija u prikazivanju muških i ženskih figura.

Potonja djela nastala su u tehnici ulja na platnu, dok apstrakcije umjetnica izrađuje u kombiniranoj tehnici na lesonitu, a pritom kao slikarski materijal prevladavaju zlatni listići.

image

Detalji izložbe u solinskom Teatrinu

Vesna Žižić

Slikajući pod utjecajem različitih kultura i učenja, te komunikacijskih medija, Eva Meštrović u svojoj poetici iskazuje duhovnost misaonih bića zaokupljenih vlastitim podrijetlom ili u nostalgiji za prostorom odrastanja, prostorom zavičaja za koji su kao pojedinac i pojedinka svojim djetinjstvom i odrastanjem vezani”, napisala je, među ostalim, u predgovoru kataloga Vanda Franičević, inače kustosica izložbe.

– Slikarstvo Eve Meštrović je dojmljive estetike i drukčije je nego dosadašnja metafizička umjetnost jer nas potiče da prihvatimo sebe i druge s kojima dijelimo osjećaje, a sve kako bismo bolje razumjeli jedni druge, stoga i svijet u kojem živimo – kazala je ovom prigodom Vanda Franičević.

– Nema toga što nije život. Svaka pora, svaki čovjekov korak, misao, zov, svaki kamen, vlat travke, val, paučina, morska pjena... pa čak i naizgled mrtav materijal.

image

Detalji izložbe u solinskom Teatrinu

Vesna Žižić

Nema točke koja nema života ili ne traži život. Traganje za umjetnošću traganje je za životom. Stoga je umjetnost za mene čudesan dodir života koji slobodnu imaginaciju pretvara u zbilju – poručila je ovom prigodom autorica, zahvalivši domaćinima, prije svega ravnatelju Gradske knjižnice Solin Ivanu Perošu i Vesni Žižić, animatorici kulturnih aktivnosti u knjižnici, kao i svim posjetiteljima izložbe na podršci.

– Drago nam je što je riječ o jednoj mladoj umjetnici, mladoj po godinama, ali ne umjetničkom iskustvu, te se nadamo da jednom kad Eva dosegne svjetsku slavu, da ćemo se moći pohvaliti da smo je među prvima prepoznali i dali joj prostor i vrijeme – kazao je, među ostalim, ravnatelj Ivan Peroš, predstavivši publici Evina dosadašnja izlaganja, među njima istaknuvši tri samostalne izložbe: “Šapat duše”, galerija Europskog parlamenta u Splitu, “Veo duše”, galerija Narodnog univerziteta u Vranju te “Transmisija”, u Prokulturi u Splitu, kao i 20-ak skupnih izložbi.

image

Vanda Franičević, Eva Meštrović, ravnatelj knjižnice Ivan Peroš i ostali posjetitelji na otvaranju izložbe

VESNA ŽIŽIĆ

Eva je rođena u Zadru 1994., a 2013., nakon završene Škole likovnih umjetnosti u Splitu, priprema se za fakultet u Likovnoj radionici u Vranju, pod vodstvom akademske slikarice Vesne Marinković Stanković, a 2020. diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u klasi redovitog profesora Siniše Majkusa.

Izložba se može pogledati do 13. listopada.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 01:03