StoryEditorOCM
SlikarstvoŽivjela s umjetnošću

Odlazak dalmatinske slikarice: Milijada Barada jednu vrstu slika odbijala je prodati, jednom je objasnila i zašto

Piše Lenka Gospodnetić
22. veljače 2023. - 17:23

U 83. godini svog života preminula je umjetnica Milijada Barada iz Segeta. Bila je jedna od ponajboljih slikarica u svojoj sredini, voljela je figurativno kao i apstraktno slikarstvo, a u njezinu su bogatu opusu bili zastupljeni različiti motivi.

Baradine slike prikazuju profane i sakralne priče, od ruševina njujorških Blizanaca (slikanih na licu mjesta) preko trogirskih i segetskih veduta, mjesnih ribara, do prikaza Svevišnjeg. Zanimljivo je reći da je slike s prikazom Nebeskog Oca odbijala prodati, a jednom je po tom pitanju izjavila da "Krista ne želi uprljati novcem".

Njezina je malena galerija na rivi u Segetu predstavljala pravu umjetničku oazu na mjestu gdje bi netko drugi bez puno razmišljanja otvorio konobicu ili koktel-bar, Milijada je proputovala cijeli svijet no Trogirska rivijera bila je njeno ishodište.

Živjela je s umjetnošću, istodobno bila kozmopolitkinja i jednostavna, draga žena "iz maloga mista".

Milijada Barada bila je ne samo plodna likovnjakinja (koja je više izlagala po svijetu nego kod nas!), nego i pjesnikinja, te autorica putopisa koje je sedamdesetih godina priređivala za Radio-Zagreb. O njezinu su se umjetničkom radu pohvalno izrazili ugledni znalci, intelektualci poput Tonka Maroevića, Tonćija Šitina i Ljube Stipišića, a ona sama uvijek je bila skomna i samozatajna.

Počivala u miru Božjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 23:04