StoryEditor
Ostalocrno na bijelom

Splitski kulturnjaci potpisom ugovora s Gradom osigurali regres i božićnicu, ali pitanje ujednačavanja s koeficijentima gradske uprave nisu otvarali

17. studenog 2020. - 12:19
Potpisivanje Kolektivnog ugovora u splitskoj kulturi upriličeno je u zgradi gradske upraveDanijel Cikes

Zaposlenici ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Split dobili su novi Kolektivni ugovor, koji su u Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelji javnih ustanova u kulturi i glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić.

Riječ je o temeljnom dokumentu koji regulira sva prava i obveze poslodavaca i oko 450 djelatnika koji rade u nekom od muzeja, kazališta, u Gradskoj knjižnici i drugim ustanovama u vlasništvu Grada.

– Pregovor su bili zahtjevni, ali sretan sam zbog toga što smo ostvarili svoje ciljeve – prvi da imamo Kolektivni ugovor, drugi da smo u njemu zadržali postojeću razinu materijalnih i drugih prava zaposlenika, i treći je izjednačavanje materijalnih i drugih prava ustanova u kulturi sa službenicima i namještenicima u upravi Grada Splita budući da se financiramo iz istog izvora – kazao je Domagoj Rebić.

SISTEMATSKI PREGLEDI

Prema njegovim riječima, radi izjednačavanja prava svih proračunskih korisnika, zaposlenici ustanova u kulturi novim će Kolektivnim ugovorom ostvarivati dodatak na plaću od dva, četiri ili pet posto s obzirom na godine staža, dobivat će i naknade za božićne blagdane te regres za godišnji odmor.

Iz ugovora su izbačeni uvjeti za dvokratni i smjenski rad, ali su dogovorena pet postotna povećanja plaća za sate provedene u posebnim uvjetima. Uz zadržavanje svih dosadašnjih materijalnih prava, dogovoreno je osiguranje i sistematski pregledi zaposlenika.

image
Novim Kolektivnim ugovorom su, čini se, zadovoljni i kulturnjaci i splitski gradonačelnik
 
Danijel Cikes

– Vjerujem da možemo biti zadovoljni konačnim dokumentom, koji u velikoj mjeri izjednačava uvjete naših djelatnika u kulturi s ostalim djelatnicima u gradskoj upravi za koje je lani potpisan Kolektivni ugovor – rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

U pripremi za donošenje ugovora za zaposlenike gradske uprave, kako je kazao, nakon godinu dana pregovaranja sa sindikatima shvatili su da do tada nitko nije imao iskustva s obzirom na činjenicu da su zadnji pregovori bili 2009. godine.

Od tada do lani ništa se nije događalo, nisu se donosili novi ugovori, nego su se samo prolongirali stari.

POSLA IMA JOŠ

– Mi smo krenuli u potpuno novu priču i donijeli jedan dobar dokument, stekli smo jedno zajedničko novo iskustvo, koje smo koristili i ovom prigodom – dodao je gradonačelnik.

– Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnike u kulturnim ustanovama, takav posao očekuje nas s našim djelatnicima u gradskim vrtićima, koji od 2006. godine nemaju potpisani kolektivni ugovor – poručio je gradonačelnik čestitajući svima koji su pridonijeli tome da se unatoč krizi napravi financijski i pravni i okvir koji je sve zadovoljio.

Domagoj Rebić dodao je kako će posla još biti – veli, dobro je da je sve obavljeno na vrijeme jer je prošli, četverogodišnji Kolektivni ugovor za djelatnike u kulturi istjecao.

Važno je da je donesen novi koji štiti prava radnika, a složeno pitanje izjednačavanja ili, bolje reći, ujednačavanja koeficijenata kulturnjaka i zaposlenika gradske uprave ovom prilikom nisu otvarali.

Grad je u posljednje vrijeme donio neke nove odluke u vezi sa svojim zaposlenicima, a u HNK-u Split i još nekoliko ustanova priprema se nova sistematizacija radnih mjesta. Kad ona bude obavljena, krenut će i novi dogovori i pregovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 04:24