StoryEditorOCM
OstaloNAPOKON

Povratak kući: Drveni faraonski sarkofag, prokrijumčaren iz Egipta i do nedavno izložen u američkom muzeju, vraćen je u Kairo

Piše HINA
4. siječnja 2023. - 08:02

Jedan od najvećih do danas otkrivenih drvenih faraonskih sarkofaga, prokrijumčaren iz Egipta i do nedavno izložen u američkom muzeju, vraćen je u Kairo, objavio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Choukri.

 

Artefakt poznat i kao "zeleni sarkofag" bio je izrađen za pokop visokog dostojanstvenika, rekao je Mostafa Waziri, direktor Vrhovnog vijeća za antiku. Choukri i Waziri govorili su na konferenciji za novinare u ponedjeljak u ministarstvu vanjskih poslova koju je prenosila televizija. Dug 2,94 metara i 90 centimetara širok, sarkofag nazvan "zelenim" zbog boje reljefne glave, pronađen je u središnjem Egiptu i star je gotovo 2700 godina. 

image
-/Afp

U proteklom desetljeću, Kairo je uspio vratiti 29.000 artefakata pokradenih i preprodanih u inozemstvu. Osim tih uspješnih povrata, Egipat je zadnjih mjeseci objavio niz velikih otkrića, među kojima je nekropola Saqqara južno od Kaira. Na tom je mjestu u 2021. i 2022. otkriveno više od 300 sarkofaga i 150 brončanih kipova, a mnogi su stariji od 3.000 godina.

 

U nadi ponovnog turističkog uzleta Egipat računa i na ta najnovija arheološka otkrića nastojeći se oporaviti od krize izazvane pandemijom covida. Egipatski turistički sektor s dva milijuna zaposlenih i udjelom u BDP-u 10 post,  no nije se posve oporavio od prodemokratskih prosvjeda Arapskog proljeća 2011. 

 

Egipatske vlasti već mjesecima obećavaju otvorenje "Velikog egipatskog muzeja" u Gizehu, no datum inauguracije još nije obznanjen. Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., o 200. godišnjici otkrića kamena Rosette, zahvaljujući kojem je dešifrirano pismo antičkog Egipta, i stogodišnjici otkrića grobnice faraona-dječaka Tutankamona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 06:18