StoryEditorOCM
OstaloGLAZBA U SLICI

Otvorena izložba dr. Gorana Sučića: klasične glazbene minijature prate velike formate u akrilnoj tehnici

23. veljače 2023. - 11:42

U Sveučilišnoj galeriji otvorena je izložba dr. Gorana Sučića, profesora na Filozofskom fakultetu, glazbenog pedagoga, kompozitora i slikara koji se splitskoj publici predstavlja sa 27 velikih formata u akrilnoj tehnici.

Radilo se zapravo o likovno-glazbenoj večeri "Glazba u slici" jer je ovom prilikom izvedeno nekoliko Sučićevih klasičnih glazbenih minijatura u izvedbi učenika, studenata i profesora glazbenih škola, a isto tako i njegovih popularnih pjesama. Izvedbe klape Rebatajica i pjevačice Zorice Kondže izazvale su najviše reakcija kod velikog broja prisutnih, članova akademske zajednice i društveno-političkog života grada, koji su dupkom napunili prostor Sveučilišne galerije.

image


 

Nikola Vilić/Cropix
image

Ivica Puljak i Darko Čondrić


 

Nikola Vilić/Cropix

Goran Sučić autor je većeg broja muzičkih djela, knjiga, projekata, stručnih članaka, kao i multimedijalne knjige "Odraslo djetinjstvo" te monografije "Poli art", "Glazbena vizualizacija – likovna slušaonica" koja promovira novi suvremeni pristup umjetnosti, nastojeći je približiti mladim generacijama.

image 

Nikola Vilić/Cropix
image 

Nikola Vilić/Cropix

U skladu sa svojim pedagoškim poli-art postavkama, Goran Sučić autorski usaglašava svoj umjetnički glazbeni i likovni govor, nastoji glazbu prenijeti na svoje slike, slika muziku na platnu, dajući pri tom svojim djelima i muzičke nazive.

- Vjerujem da su Sučiću zahvalni nastavnici i studenti glazbe jer je donio preko stotinu novih djela za solo instrumente i vokal, pouzdani je poznavalac mandolinskih orkestara ili klavirskih tria. Njegovi multimedijski projekti koji ga povezuju s prostranim slikarskim poljem intelektualno su promišljeni i psihološki doživljeni, ne bez ekspresivnih tenzija i živog krvotoka – kazao je dr. Tonći Šitin otvarajući izložbu.

- Cilj je umjetnosti da uznemiri našu dušu, da joj pruži mogućnost vraćanja dobru, da nas pripremi za velike i temeljite stvari. Sučićev poli-art povezuje različite sadržaje u umjetnosti, glazbu i likovnost, da bi se došlo do univerzalnih vrijednosnih kategorija. Da se susretnu i sučele dvije paradigme u umjetnosti, tradicionalna glazbena i suvremena likovna, da se povežu u novom obrazovnom sustavu koji nudi poticaje – riječi su Tonća Šitina.

image


 

Nikola Vilić/Cropix
image


 

Nikola Vilić/Cropix

Nakon zahvale autora obitelji i suradnicima, izložbu je otvorio rektor Sveučilišta dr. Dragan Ljutić. U glazbenom programu učestvovali su Sara Velić (fagot), Ivan Brnadić (klarinet), Ana Kačić Barišić (violina), Ema Nikolić (violončelo) i Petra Matečić (klavir).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 09:50