stdClass Object ( [id] => 1338138 [title] => Meštrovićeva djela otputovala iz Splita - na izložbu vrijednu 30 milijuna €: ‘Radili smo sa strahopoštovanjem...‘ [alias] => mestroviceva-djela-otputovala-iz-splita-na-izlozbu-vrijednu-30-milijuna-radili-smo-sa-strahopostovanjem [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od 22. studenoga ove pa do 3. ožujka iduće godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu održava se do sada najveća retrospektivna izložba radova Ivana Meštrovića, posvećena 140. godišnjici rođenja ovog vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog umjetnika.

Dugo pripremana izložba, vrijedna čak oko 30 milijuna eura, plod je suradnje brojnih stručnjaka, muzeja i galerija diljem svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te, dakako, većim dijelom iz Republike Hrvatske.

Gotovo 140 skulptura je iz fundusa i pohrane Muzeja Ivana Meštrovića, splitske Galerije Meštrović i zagrebačkog Atelijera Meštrović, koji je zatvoren zbog obnove nakon potresa. Retrospektiva će tako prvi put na jednome mjestu prikupiti Meštrovićeva kiparska ostvarenja iz do sada najvećeg broja muzeja i zbirki koja posjeduju Meštrovićeva remek-djela. Tim povodom popričali smo s ravnateljicom Muzeja Ivana Meštrovića, Sandrom Grčić Budimir.

S koliko radova Galerija Meštrović iz Splita sudjeluje na velikoj retrospektivi Ivana Meštrovića u Klovićevim dvorima? Koji su to radovi?

- Muzeji Ivana Meštrovića djeluju na četiri lokacije u Hrvatskoj. To su Galerija Meštrović i Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac u Splitu, Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama te Atelijer Meštrović u Zagrebu, a sjedište im je u Galeriji Meštrović. Na velikoj retrospektivnoj izložbi koju spominjete bit će izloženo gotovo 200 Meštrovićevih skulptura, a više od pola radova je iz našeg fundusa, od čega pedesetak iz Galerije Meštrović te osamdesetak iz Atelijera Meštrović, među njima i neka od najpoznatijih Meštrovićevih djela: Pieta, Bogorodica s djecom, Sanjarenje, Kontemplacija, Zdenac života, Čekanje i drugi radovi. Prigoda je to da publika i izvan naših prostora u drugom ambijentu i kontekstu vidi Meštrovićeva iznimna djela.

---

image

‘Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobičajenog ambijenta u posve novi kontekst‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Dakako, radovi su stigli sa svih strana svijeta...

- Kao što je i poznato javnosti, Muzeji Ivana Meštrovića, sukladno Meštrovićevoj darovnici iz 1952. godine, čuvaju jedan dio baštine, ali ne svu, tako da su kustosica izložbe Iva Sudec Andreis te autorice izložbe Petra Vugrinec i Barbara Vujanović za ovu retrospektivnu izložbu odabrale djela s različitih strana svijeta i prvi put će na ovaj način biti dostupni javnosti.

Je li komplicirano otpremiti tako veliki broj radova, posebno onih velikih formata?

- Kako je koncept izložbe bio složen, tako je i otprema skulptura bio zahtjevan i kompliciran posao. Od prethodnog čišćenja i pripreme skulptura, do manualne otpreme sukladno pravilima struke i transporta. Riječ je u većini slučajeva o velikim i teškim mramornim ili brončanim skulpturama, a one od lakših materijala zahtijevale su oprez zbog osjetljivosti.

U svakom slučaju, priprema izložbe sviju onih koji su u nju bili uključeni sa strane Muzeja Ivana Meštrovića, u čije ime govorim, uključivala je s jedne strane oprez, a često i stres, a s druge strane veliko strahopoštovanje pred Meštrovićevim vrhunskim djelima za koja želimo da ih vidi što veći broj ljudi.

Naši strani posjetitelji, posebno u ljetnim mjesecima, svojim divljenjem i znanjem o Meštroviću često nas ostave bez teksta i podsjete na to koliko je Meštrovićev značaj u svijetu velik, a što sami ponekad zaboravimo ili uzimamo zdravo za gotovo. Nadamo se da će i ova izložba, posebno zbog činjenice da skulpture dolaze s različitih strana svijeta u Galeriju Klovićevi dvori u Zagrebu pokazati koliko je velik i važan umjetnički i intelektualni značaj Meštrovića u Hrvatskoj i svijetu.

---

image

‘Svakodnevno smo u susretu s Meštrovićem, a ponekad to i zaboravimo‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Hoće li za vrijeme trajanja izložbe u Zagrebu Galerija Meštrović u Splitu biti, da tako kažem, na gubitku? Planiraju li se neki ‘zamjenski sadržaji‘?

- Nije ovo prva, a nadamo se ni posljednja izložba na koju odlaze Meštrovićeve skulpture iz Muzeja Ivana Meštrovića. Iako s ponosom i poštovanjem čuvamo Meštrovićevu ostavštinu, ponekad je potrebno izložiti je i u drugom muzeju, galeriji ili ambijentu uopće kako bi je veći broj posjetitelja, ali i druga i drukčija publika imali prilike upoznati.

Galerija Meštrović je osjetno drukčija bez nekih od najznačajnijih Meštrovićevih djela, ali 17. studenoga otvaramo multimedijalnu izložbu Ivana Marušića Klifa, koji će na svoj umjetnički način uprizoriti Meštrovićeva djela u novom izričaju i pokazati zašto su umjetnici uvijek dobrodošli u Meštrovićevoj kući, i nekad i danas.

Ova je godina, poznato je, godina posvećena Ivanu Meštroviću u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, izložba je organizirana u Klovićevim dvorima, a ne u Muzejima Ivana Meštrovića. S obzirom na Meštrovićevo dalmatinsko porijeklo, bilo bi nam svima draže da se spektakularna izložba održala u Splitu. Zašto Klovićevi dvori? I zašto ne Split?

- Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu najveći je izložbeni galerijski prostor i može primiti tako veliki broj skulptura, kako je rečeno gotovo 200 skulptura, koje se dopremaju iz muzejskih i privatnih zbirki iz Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te Hrvatske. Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobičajenog ambijenta u posve novi kontekst.

Postoji i još jedna veza s Galerijom Klovićevi dvori. Naime, 1983. godine u tek otvorenoj Galeriji Klovićevi dvori postavljena je velika izložba posvećena Ivanu Meštroviću prigodom 100. obljetnice njegova rođenja. Ivan Meštrović tako se upisao u povijest i sadašnjost ove najveće hrvatske galerije, a vjerujemo da će i u budućnost.

---

image

‘Izložba Ivana Marušića Klifa pokazat će zašto su umjetnici uvijek dobrodošli u Meštrovićevoj kući, i nekad i danas‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Ipak, Meštrović je vezan za Split i Split za njega...

- Split time neće izgubiti, jer ono što je Meštrović vizionarski i umjetnički izgradio u Splitu – svoju obiteljsku kuću uz more, danas Galeriju Meštrović te Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac s crkvicom sv. Križa, nešto je najljepše što Split ima u arhitektonskom i umjetničkom smislu.

Skulpture koje su izmještene u ožujku će biti vraćene u Galeriju Meštrović, a dotad velik broj vrijednih skulptura i dalje je u postavu. Meštrovićev znak u Splitu je velik, dio je kulturne razglednice Splita: Galerija, Kaštilac, Marko Marulić, Grgur Ninski, Majka i dijete ispred Rodilišta, Luka Botić na Marjanu. Svakodnevno smo u susretu s Meštrovićem, a ponekad to i zaboravimo pa je dobro prisjetiti se u ovakvim prigodama.

Jeste li vi osobno ili dio vašeg tima u Galeriji bili uključeni u organizaciju izložbe u Klovićevim dvorima i na koji način?

- Mogu reći da su svi djelatnici Muzeja Ivana Meštrovića uključeni u realizaciju izložbe, kako oni koji su je konceptualno pripremali, oni koji su je stručno i administrativno pratili, tehnički realizirali ili brinuli o drugim detaljima. Kako obično biva u poslu, ono što izgleda lako realizirano zapravo je dobro organizirano, a to ne bi bilo moguće bez uključenosti svih kolega.

Naša muzejska savjetnica dr. sc. Barbara Vujanović jedna je od autorica izložbe i ona je sasvim sigurno najduže i najviše angažirana uz ravnatelje, kolegu Antonija Picukarića iz Galerije Klovićevi dvori i mene, ali bez zajedničkog rada sviju ne bismo uspjeli u organizaciji.

---

image

‘Skulpture koje su izmještene, u ožujku će biti vraćene u Galeriju Meštrović‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Izložba ima i, rekla bih, edukativni karakter...

- Nadamo se da će izložba "Meštrović: Retrospektiva" ponovno motivirati publiku, a posebno mlade, da se upoznaju s Ivanom Meštrovićem, i da će ih susret sa skulpturama motivirati da upoznaju i njegova druga djela, arhitekturu, pisanu ostavštinu, crteže itd. te ih ohrabriti da razvijaju talente. Primjer Ivana Meštrovića pokazuje kako je dječak iz Otavica postao stanovnik svijeta, vrsni intelektualac i umjetnik, a njegov težak životni i umjetnički put dokaz je da se radom i trudom postiže uspjeh.

U Dalmaciji, u Splitu i u Otavicama i Drnišu ove se godine održao niz manifestacija posvećenih 140. godišnjici rođenja Ivana Meštrovića. Jeste li zadovoljni odazivom publike na te događaje?

- Ova obljetnička godina bila je bogata nizom događanja kojim smo obilježavali 140 godina od Meštrovićeva rođenja. Meštrović uvijek ima svoju publiku, a mi se radujemo svakom novom posjetu. Godišnje primimo više od 30 tisuća posjetitelja, od čega je najveći broj posjetitelja ostvaren u Galeriji Meštrović. Najvećim dijelom riječ je o strancima, ali ima i mladih ljudi koji dolaze samostalno ili zahvaljujući profesorima koji ih dovode u posjet ili na naše pedagoške kreativne radionice.

I danas je Galeriju posjetilo oko 200 posjetitelja, mahom domaćih grupa. Primjećujemo da se broj posjetitelja povećava. Naime, od ožujka 2022. Atelijer Meštrović u Zagrebu je zatvoren zbog rekonstrukcije nakon potresa i bit će zatvoren još minimalno godinu dana, a mi ipak svake godine bilježimo značajan ukupni rast.

Donedavna je Meštrovićeva ‘Povijest Hrvata‘ bila predložak za logotip Sveučilišta u Splitu no zamijenjen je novim znakom. Kako vi kao ravnateljica Galerije Meštrović gledate na to?

- Sveučilište ima svoj identitet, neprestano se razvija i nemamo ništa protiv ni da ima svoj logotip. Meštrovićeva "Povijest Hrvata" uvijek će biti dio povijesti Sveučilišta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKa RETROSPEKTIVa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VELIKa RETROSPEKTIVa 2 0 8932 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-10 10:19:28 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-11 20:19:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-11 20:19:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Meštrovićeva djela otputovala iz Splita - na izložbu vrijednu 30 milijuna €: 'Bio je to zahtjevan i kompliciran posao' page_title=Meštrovićeva djela otputovala iz Splita - na izložbu vrijednu 30 milijuna €: 'Bio je to zahtjevan i kompliciran posao' [metakey] => Muzej Ivana Meštrovića, sandra grčić budimir, Galerija Klovićevi dvori, Ivan Meštrović, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021968.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021966.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021967.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021971.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021965.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25350020.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/23493766.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Zoran Alajbeg","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ravnateljica Muzeja Ivana Me\u0161trovi\u0107a Sandra Gr\u010di\u0107 Budimir<\/p>","

\u2018Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobi\u010dajenog ambijenta u posve novi kontekst\u2018<\/p>","

\u2018Izlo\u017eba <\/strong>Ivana Maru\u0161i\u0107a Klifa\u00a0pokazat \u0107e\u00a0za\u0161to su umjetnici uvijek dobrodo\u0161li u Me\u0161trovi\u0107evoj ku\u0107i, i nekad i danas\u2018<\/p>","

\u2018Svakodnevno smo u susretu s Me\u0161trovi\u0107em, a ponekad to i zaboravimo\u2018<\/p>","

\u2018Skulpture koje su izmje\u0161tene, u o\u017eujku \u0107e biti vra\u0107ene u Galeriju Me\u0161trovi\u0107\u2018<\/p>","

Djelo kipara Ivana Me\u0161trovi\u0107a<\/p>","

Galerija Me\u0161trovi\u0107 u Splitu bit \u0107e osjetno praznija bez nekih djela Ivana Me\u0161trovi\u0107a koja do o\u017eujka ostaju u Zagrebu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26021968_1920.jpg":"1920x1080","k_26021968_1280.jpg":"1280x1280","k_26021968_1024.jpg":"1024x1024","k_26021968_640.jpg":"640x640","k_26021968_480.jpg":"480x480","k_26021968_340.jpg":"340x340","k_26021968_220.jpg":"220x220","o_26021968_1280.jpg":"1280x853","o_26021968_1024.jpg":"1024x682","o_26021968_640.jpg":"640x426","o_26021968_480.jpg":"480x320","o_26021968_340.jpg":"340x226","o_26021968_220.jpg":"220x146","h_26021968_1280.jpg":"1280x854","h_26021968_1024.jpg":"1024x683","h_26021968_640.jpg":"640x427","h_26021968_480.jpg":"480x320","h_26021968_340.jpg":"340x227","h_26021968_220.jpg":"220x147","pp_26021968_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021968_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021968_640.jpg":"640x814","pp_26021968_480.jpg":"480x611","pp_26021968_340.jpg":"340x432","pp_26021968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2475","hd_26021966_1920.jpg":"1920x1080","k_26021966_1280.jpg":"1280x1280","k_26021966_1024.jpg":"1024x1024","k_26021966_640.jpg":"640x640","k_26021966_480.jpg":"480x480","k_26021966_340.jpg":"340x340","k_26021966_220.jpg":"220x220","o_26021966_1280.jpg":"1280x1650","o_26021966_1024.jpg":"1024x1320","o_26021966_640.jpg":"640x825","o_26021966_480.jpg":"480x618","o_26021966_340.jpg":"340x438","o_26021966_220.jpg":"220x283","h_26021966_1280.jpg":"1280x854","h_26021966_1024.jpg":"1024x683","h_26021966_640.jpg":"640x427","h_26021966_480.jpg":"480x320","h_26021966_340.jpg":"340x227","h_26021966_220.jpg":"220x147","pp_26021966_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021966_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021966_640.jpg":"640x814","pp_26021966_480.jpg":"480x611","pp_26021966_340.jpg":"340x432","pp_26021966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2821","hd_26021967_1920.jpg":"1920x1080","k_26021967_1280.jpg":"1280x1280","k_26021967_1024.jpg":"1024x1024","k_26021967_640.jpg":"640x640","k_26021967_480.jpg":"480x480","k_26021967_340.jpg":"340x340","k_26021967_220.jpg":"220x220","o_26021967_1280.jpg":"1280x1880","o_26021967_1024.jpg":"1024x1504","o_26021967_640.jpg":"640x940","o_26021967_480.jpg":"480x705","o_26021967_340.jpg":"340x499","o_26021967_220.jpg":"220x323","h_26021967_1280.jpg":"1280x854","h_26021967_1024.jpg":"1024x683","h_26021967_640.jpg":"640x427","h_26021967_480.jpg":"480x320","h_26021967_340.jpg":"340x227","h_26021967_220.jpg":"220x147","pp_26021967_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021967_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021967_640.jpg":"640x814","pp_26021967_480.jpg":"480x611","pp_26021967_340.jpg":"340x432","pp_26021967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021971_1920.jpg":"1920x1080","k_26021971_1280.jpg":"1280x1280","k_26021971_1024.jpg":"1024x1024","k_26021971_640.jpg":"640x640","k_26021971_480.jpg":"480x480","k_26021971_340.jpg":"340x340","k_26021971_220.jpg":"220x220","o_26021971_1280.jpg":"1280x853","o_26021971_1024.jpg":"1024x682","o_26021971_640.jpg":"640x426","o_26021971_480.jpg":"480x320","o_26021971_340.jpg":"340x226","o_26021971_220.jpg":"220x146","h_26021971_1280.jpg":"1280x854","h_26021971_1024.jpg":"1024x683","h_26021971_640.jpg":"640x427","h_26021971_480.jpg":"480x320","h_26021971_340.jpg":"340x227","h_26021971_220.jpg":"220x147","pp_26021971_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021971_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021971_640.jpg":"640x814","pp_26021971_480.jpg":"480x611","pp_26021971_340.jpg":"340x432","pp_26021971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021965_1920.jpg":"1920x1080","k_26021965_1280.jpg":"1280x1280","k_26021965_1024.jpg":"1024x1024","k_26021965_640.jpg":"640x640","k_26021965_480.jpg":"480x480","k_26021965_340.jpg":"340x340","k_26021965_220.jpg":"220x220","o_26021965_1280.jpg":"1280x853","o_26021965_1024.jpg":"1024x682","o_26021965_640.jpg":"640x426","o_26021965_480.jpg":"480x320","o_26021965_340.jpg":"340x226","o_26021965_220.jpg":"220x146","h_26021965_1280.jpg":"1280x854","h_26021965_1024.jpg":"1024x683","h_26021965_640.jpg":"640x427","h_26021965_480.jpg":"480x320","h_26021965_340.jpg":"340x227","h_26021965_220.jpg":"220x147","pp_26021965_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021965_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021965_640.jpg":"640x814","pp_26021965_480.jpg":"480x611","pp_26021965_340.jpg":"340x432","pp_26021965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25350020_1920.jpg":"1920x1080","k_25350020_1280.jpg":"1280x1280","k_25350020_1024.jpg":"1024x1024","k_25350020_640.jpg":"640x640","k_25350020_480.jpg":"480x480","k_25350020_340.jpg":"340x340","k_25350020_220.jpg":"220x220","o_25350020_1280.jpg":"1280x1920","o_25350020_1024.jpg":"1024x1536","o_25350020_640.jpg":"640x960","o_25350020_480.jpg":"480x720","o_25350020_340.jpg":"340x510","o_25350020_220.jpg":"220x330","h_25350020_1280.jpg":"1280x854","h_25350020_1024.jpg":"1024x683","h_25350020_640.jpg":"640x427","h_25350020_480.jpg":"480x320","h_25350020_340.jpg":"340x227","h_25350020_220.jpg":"220x147","pp_25350020_1280.jpg":"1280x1628","pp_25350020_1024.jpg":"1024x1303","pp_25350020_640.jpg":"640x814","pp_25350020_480.jpg":"480x611","pp_25350020_340.jpg":"340x432","pp_25350020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_23493766_1920.jpg":"1920x1080","k_23493766_1280.jpg":"1280x1280","k_23493766_1024.jpg":"1024x1024","k_23493766_640.jpg":"640x640","k_23493766_480.jpg":"480x480","k_23493766_340.jpg":"340x340","k_23493766_220.jpg":"220x220","o_23493766_1280.jpg":"1280x844","o_23493766_1024.jpg":"1024x675","o_23493766_640.jpg":"640x422","o_23493766_480.jpg":"480x316","o_23493766_340.jpg":"340x224","o_23493766_220.jpg":"220x145","h_23493766_1280.jpg":"1280x854","h_23493766_1024.jpg":"1024x683","h_23493766_640.jpg":"640x427","h_23493766_480.jpg":"480x320","h_23493766_340.jpg":"340x227","h_23493766_220.jpg":"220x147","pp_23493766_1280.jpg":"1280x1628","pp_23493766_1024.jpg":"1024x1303","pp_23493766_640.jpg":"640x814","pp_23493766_480.jpg":"480x611","pp_23493766_340.jpg":"340x432","pp_23493766_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7510907 Threads: 6 Questions: 1539627317 Slow queries: 4684339 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110907026 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/mestroviceva-djela-otputovala-iz-splita-na-izlozbu-vrijednu-30-milijuna-radili-smo-sa-strahopostovanjem-1338138 [printLink] => /kultura/ostalo/mestroviceva-djela-otputovala-iz-splita-na-izlozbu-vrijednu-30-milijuna-radili-smo-sa-strahopostovanjem-1338138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635476 [name] => Muzej Ivana Meštrovića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-07 14:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej-ivana-mestrovica [link] => /tag/muzej-ivana-mestrovica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736272 [name] => sandra grčić budimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 14:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-grcic-budimir [link] => /tag/sandra-grcic-budimir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 736273 [name] => Galerija Klovićevi dvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 14:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-klovicevi-dvori [link] => /tag/galerija-klovicevi-dvori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 365327 [name] => Ivan Meštrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-mestrovic [link] => /tag/ivan-mestrovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKa RETROSPEKTIVa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Meštrovićeva djela otputovala iz Splita - na izložbu vrijednu 30 milijuna €: ‘Radili smo sa strahopoštovanjem...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021968.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021968.jpg [title] =>

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021966.jpg [title] =>

‘Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobičajenog ambijenta u posve novi kontekst‘

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021967.jpg [title] =>

‘Izložba Ivana Marušića Klifa pokazat će zašto su umjetnici uvijek dobrodošli u Meštrovićevoj kući, i nekad i danas‘

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021971.jpg [title] =>

‘Svakodnevno smo u susretu s Meštrovićem, a ponekad to i zaboravimo‘

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021965.jpg [title] =>

‘Skulpture koje su izmještene, u ožujku će biti vraćene u Galeriju Meštrović‘

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25350020.jpg [title] =>

Djelo kipara Ivana Meštrovića

Zoran Alajbeg ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/23493766.jpg [title] =>

Galerija Meštrović u Splitu bit će osjetno praznija bez nekih djela Ivana Meštrovića koja do ožujka ostaju u Zagrebu

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od 22. studenoga ove pa do 3. ožujka iduće godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu održava se do sada najveća retrospektivna izložba radova Ivana Meštrovića, posvećena 140. godišnjici rođenja ovog vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog umjetnika.

Dugo pripremana izložba, vrijedna čak oko 30 milijuna eura, plod je suradnje brojnih stručnjaka, muzeja i galerija diljem svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te, dakako, većim dijelom iz Republike Hrvatske.

Gotovo 140 skulptura je iz fundusa i pohrane Muzeja Ivana Meštrovića, splitske Galerije Meštrović i zagrebačkog Atelijera Meštrović, koji je zatvoren zbog obnove nakon potresa. Retrospektiva će tako prvi put na jednome mjestu prikupiti Meštrovićeva kiparska ostvarenja iz do sada najvećeg broja muzeja i zbirki koja posjeduju Meštrovićeva remek-djela. Tim povodom popričali smo s ravnateljicom Muzeja Ivana Meštrovića, Sandrom Grčić Budimir.

S koliko radova Galerija Meštrović iz Splita sudjeluje na velikoj retrospektivi Ivana Meštrovića u Klovićevim dvorima? Koji su to radovi?

- Muzeji Ivana Meštrovića djeluju na četiri lokacije u Hrvatskoj. To su Galerija Meštrović i Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac u Splitu, Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama te Atelijer Meštrović u Zagrebu, a sjedište im je u Galeriji Meštrović. Na velikoj retrospektivnoj izložbi koju spominjete bit će izloženo gotovo 200 Meštrovićevih skulptura, a više od pola radova je iz našeg fundusa, od čega pedesetak iz Galerije Meštrović te osamdesetak iz Atelijera Meštrović, među njima i neka od najpoznatijih Meštrovićevih djela: Pieta, Bogorodica s djecom, Sanjarenje, Kontemplacija, Zdenac života, Čekanje i drugi radovi. Prigoda je to da publika i izvan naših prostora u drugom ambijentu i kontekstu vidi Meštrovićeva iznimna djela.

---

image

‘Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobičajenog ambijenta u posve novi kontekst‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Dakako, radovi su stigli sa svih strana svijeta...

- Kao što je i poznato javnosti, Muzeji Ivana Meštrovića, sukladno Meštrovićevoj darovnici iz 1952. godine, čuvaju jedan dio baštine, ali ne svu, tako da su kustosica izložbe Iva Sudec Andreis te autorice izložbe Petra Vugrinec i Barbara Vujanović za ovu retrospektivnu izložbu odabrale djela s različitih strana svijeta i prvi put će na ovaj način biti dostupni javnosti.

Je li komplicirano otpremiti tako veliki broj radova, posebno onih velikih formata?

- Kako je koncept izložbe bio složen, tako je i otprema skulptura bio zahtjevan i kompliciran posao. Od prethodnog čišćenja i pripreme skulptura, do manualne otpreme sukladno pravilima struke i transporta. Riječ je u većini slučajeva o velikim i teškim mramornim ili brončanim skulpturama, a one od lakših materijala zahtijevale su oprez zbog osjetljivosti.

U svakom slučaju, priprema izložbe sviju onih koji su u nju bili uključeni sa strane Muzeja Ivana Meštrovića, u čije ime govorim, uključivala je s jedne strane oprez, a često i stres, a s druge strane veliko strahopoštovanje pred Meštrovićevim vrhunskim djelima za koja želimo da ih vidi što veći broj ljudi.

Naši strani posjetitelji, posebno u ljetnim mjesecima, svojim divljenjem i znanjem o Meštroviću često nas ostave bez teksta i podsjete na to koliko je Meštrovićev značaj u svijetu velik, a što sami ponekad zaboravimo ili uzimamo zdravo za gotovo. Nadamo se da će i ova izložba, posebno zbog činjenice da skulpture dolaze s različitih strana svijeta u Galeriju Klovićevi dvori u Zagrebu pokazati koliko je velik i važan umjetnički i intelektualni značaj Meštrovića u Hrvatskoj i svijetu.

---

image

‘Svakodnevno smo u susretu s Meštrovićem, a ponekad to i zaboravimo‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Hoće li za vrijeme trajanja izložbe u Zagrebu Galerija Meštrović u Splitu biti, da tako kažem, na gubitku? Planiraju li se neki ‘zamjenski sadržaji‘?

- Nije ovo prva, a nadamo se ni posljednja izložba na koju odlaze Meštrovićeve skulpture iz Muzeja Ivana Meštrovića. Iako s ponosom i poštovanjem čuvamo Meštrovićevu ostavštinu, ponekad je potrebno izložiti je i u drugom muzeju, galeriji ili ambijentu uopće kako bi je veći broj posjetitelja, ali i druga i drukčija publika imali prilike upoznati.

Galerija Meštrović je osjetno drukčija bez nekih od najznačajnijih Meštrovićevih djela, ali 17. studenoga otvaramo multimedijalnu izložbu Ivana Marušića Klifa, koji će na svoj umjetnički način uprizoriti Meštrovićeva djela u novom izričaju i pokazati zašto su umjetnici uvijek dobrodošli u Meštrovićevoj kući, i nekad i danas.

Ova je godina, poznato je, godina posvećena Ivanu Meštroviću u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, izložba je organizirana u Klovićevim dvorima, a ne u Muzejima Ivana Meštrovića. S obzirom na Meštrovićevo dalmatinsko porijeklo, bilo bi nam svima draže da se spektakularna izložba održala u Splitu. Zašto Klovićevi dvori? I zašto ne Split?

- Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu najveći je izložbeni galerijski prostor i može primiti tako veliki broj skulptura, kako je rečeno gotovo 200 skulptura, koje se dopremaju iz muzejskih i privatnih zbirki iz Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te Hrvatske. Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobičajenog ambijenta u posve novi kontekst.

Postoji i još jedna veza s Galerijom Klovićevi dvori. Naime, 1983. godine u tek otvorenoj Galeriji Klovićevi dvori postavljena je velika izložba posvećena Ivanu Meštroviću prigodom 100. obljetnice njegova rođenja. Ivan Meštrović tako se upisao u povijest i sadašnjost ove najveće hrvatske galerije, a vjerujemo da će i u budućnost.

---

image

‘Izložba Ivana Marušića Klifa pokazat će zašto su umjetnici uvijek dobrodošli u Meštrovićevoj kući, i nekad i danas‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Ipak, Meštrović je vezan za Split i Split za njega...

- Split time neće izgubiti, jer ono što je Meštrović vizionarski i umjetnički izgradio u Splitu – svoju obiteljsku kuću uz more, danas Galeriju Meštrović te Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac s crkvicom sv. Križa, nešto je najljepše što Split ima u arhitektonskom i umjetničkom smislu.

Skulpture koje su izmještene u ožujku će biti vraćene u Galeriju Meštrović, a dotad velik broj vrijednih skulptura i dalje je u postavu. Meštrovićev znak u Splitu je velik, dio je kulturne razglednice Splita: Galerija, Kaštilac, Marko Marulić, Grgur Ninski, Majka i dijete ispred Rodilišta, Luka Botić na Marjanu. Svakodnevno smo u susretu s Meštrovićem, a ponekad to i zaboravimo pa je dobro prisjetiti se u ovakvim prigodama.

Jeste li vi osobno ili dio vašeg tima u Galeriji bili uključeni u organizaciju izložbe u Klovićevim dvorima i na koji način?

- Mogu reći da su svi djelatnici Muzeja Ivana Meštrovića uključeni u realizaciju izložbe, kako oni koji su je konceptualno pripremali, oni koji su je stručno i administrativno pratili, tehnički realizirali ili brinuli o drugim detaljima. Kako obično biva u poslu, ono što izgleda lako realizirano zapravo je dobro organizirano, a to ne bi bilo moguće bez uključenosti svih kolega.

Naša muzejska savjetnica dr. sc. Barbara Vujanović jedna je od autorica izložbe i ona je sasvim sigurno najduže i najviše angažirana uz ravnatelje, kolegu Antonija Picukarića iz Galerije Klovićevi dvori i mene, ali bez zajedničkog rada sviju ne bismo uspjeli u organizaciji.

---

image

‘Skulpture koje su izmještene, u ožujku će biti vraćene u Galeriju Meštrović‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Izložba ima i, rekla bih, edukativni karakter...

- Nadamo se da će izložba "Meštrović: Retrospektiva" ponovno motivirati publiku, a posebno mlade, da se upoznaju s Ivanom Meštrovićem, i da će ih susret sa skulpturama motivirati da upoznaju i njegova druga djela, arhitekturu, pisanu ostavštinu, crteže itd. te ih ohrabriti da razvijaju talente. Primjer Ivana Meštrovića pokazuje kako je dječak iz Otavica postao stanovnik svijeta, vrsni intelektualac i umjetnik, a njegov težak životni i umjetnički put dokaz je da se radom i trudom postiže uspjeh.

U Dalmaciji, u Splitu i u Otavicama i Drnišu ove se godine održao niz manifestacija posvećenih 140. godišnjici rođenja Ivana Meštrovića. Jeste li zadovoljni odazivom publike na te događaje?

- Ova obljetnička godina bila je bogata nizom događanja kojim smo obilježavali 140 godina od Meštrovićeva rođenja. Meštrović uvijek ima svoju publiku, a mi se radujemo svakom novom posjetu. Godišnje primimo više od 30 tisuća posjetitelja, od čega je najveći broj posjetitelja ostvaren u Galeriji Meštrović. Najvećim dijelom riječ je o strancima, ali ima i mladih ljudi koji dolaze samostalno ili zahvaljujući profesorima koji ih dovode u posjet ili na naše pedagoške kreativne radionice.

I danas je Galeriju posjetilo oko 200 posjetitelja, mahom domaćih grupa. Primjećujemo da se broj posjetitelja povećava. Naime, od ožujka 2022. Atelijer Meštrović u Zagrebu je zatvoren zbog rekonstrukcije nakon potresa i bit će zatvoren još minimalno godinu dana, a mi ipak svake godine bilježimo značajan ukupni rast.

Donedavna je Meštrovićeva ‘Povijest Hrvata‘ bila predložak za logotip Sveučilišta u Splitu no zamijenjen je novim znakom. Kako vi kao ravnateljica Galerije Meštrović gledate na to?

- Sveučilište ima svoj identitet, neprestano se razvija i nemamo ništa protiv ni da ima svoj logotip. Meštrovićeva "Povijest Hrvata" uvijek će biti dio povijesti Sveučilišta.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Zoran Alajbeg Duje Klarić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir

Ante Čizmić/Cropix

‘Ponekad umjetnika i njegova djela treba izvesti iz uobičajenog ambijenta u posve novi kontekst‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Izložba Ivana Marušića Klifa pokazat će zašto su umjetnici uvijek dobrodošli u Meštrovićevoj kući, i nekad i danas‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Svakodnevno smo u susretu s Meštrovićem, a ponekad to i zaboravimo‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Skulpture koje su izmještene, u ožujku će biti vraćene u Galeriju Meštrović‘

Zoran Alajbeg

Djelo kipara Ivana Meštrovića

Duje Klarić/Cropix

Galerija Meštrović u Splitu bit će osjetno praznija bez nekih djela Ivana Meštrovića koja do ožujka ostaju u Zagrebu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/mestroviceva-djela-otputovala-iz-splita-na-izlozbu-vrijednu-30-milijuna-radili-smo-sa-strahopostovanjem-1338138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6fdf6937bbef6fef8783e0444592565dfb852ce8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Me%C5%A1trovi%C4%87eva+djela+otputovala+iz+Splita+-+na+izlo%C5%BEbu+vrijednu+30+milijuna+%E2%82%AC%3A+%E2%80%98Radili+smo+sa+strahopo%C5%A1tovanjem...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fmestroviceva-djela-otputovala-iz-splita-na-izlozbu-vrijednu-30-milijuna-radili-smo-sa-strahopostovanjem-1338138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fmestroviceva-djela-otputovala-iz-splita-na-izlozbu-vrijednu-30-milijuna-radili-smo-sa-strahopostovanjem-1338138 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKa RETROSPEKTIVa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloVELIKa RETROSPEKTIVa

Meštrovićeva djela otputovala iz Splita - na izložbu vrijednu 30 milijuna €: ‘Radili smo sa strahopoštovanjem...‘

Piše Eda Vujević
11. studenog 2023. - 21:19

Od 22. studenoga ove pa do 3. ožujka iduće godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu održava se do sada najveća retrospektivna izložba radova Ivana Meštrovića, posvećena 140. godišnjici rođenja ovog vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog umjetnika.

Dugo pripremana izložba, vrijedna čak oko 30 milijuna eura, plod je suradnje brojnih stručnjaka, muzeja i galerija diljem svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te, dakako, većim dijelom iz Republike Hrvatske.

Gotovo 140 skulptura je iz fundusa i pohrane Muzeja Ivana Meštrovića, splitske Galerije Meštrović i zagrebačkog Atelijera Meštrović, koji je zatvoren zbog obnove nakon potresa. Retrospektiva će tako prvi put na jednome mjestu prikupiti Meštrovićeva kiparska ostvarenja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:37